Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Jazzig chili

Ett härligt smaksensationellt långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, torkad ancho och fikon. En gryta som går utmärkt att göra på både på älg eller högrev av nöt. Laga gärna en dag innan den ska ätas!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela, kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skär fikonen i grova bitar.
  2. Putsa och skär köttet i grytbitar. Strimla baconet.
  3. Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna.
  4. Fräs tomatpuré, vitlök, chilipulver och spiskummin i olja i en stor gryta/kastrull någon minut. Lägg i kött, bacon, strimlad chili, fikon, inlagd jalapeño, torkad chilifrukt, fond, öl, vin, lagerblad, paprikapulver, oregano och koriander. Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
  5. Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller isär, det tar minst 3–4 timmar. Rör då och då, så att det inte bränner fast i bottnen. Smaka av med salt. Servera med tillbehören inklusive Godaste guacamolen.

För alla

Gör glutenfri: välj öl fritt från gluten eller med låg glutenhalt. (Se t ex lista från SLV.) Servera med lämpliga tillbehör.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Servera med lämpliga tillbehör.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Servera med lämpliga tillbehör.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.

Tips

Om du ej uppskattar starkt - börja med lite kryddning och smaka av innan du häller i mer! Med tryckkokare minskas tillagningstiden. Chiligrytan blir klar på en halvtimme i stället för på tre timmar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
  • 10 vitlöksklyftor
  • 5 torkade fikon
  • 2 kg högrev av nöt eller älg
  • 1 paket bacon (à 140 g)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl chilipulver
  • 1 msk spiskummin
  • rapsolja
  • 1 dl inlagda skivade jalapeño
  • 1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
  • 1/2 dl konc oxfond
  • 1 l ljust öl (t ex lättöl)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1/2 dl paprikapulver
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk malen koriander
  • salt
Till servering
  • tunnbröd
  • matyoghurt eller gräddfil
  • riven lagrad ost (t ex västerbotten)
  • guacamole (se länk under punkt 5)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?