Jazzig chili

Betyg 3.9 av 5.280 personer har röstat
Receptet har 46 kommentarer
Jazzig chili

I över 10 år har ni älskat Jazzig chili - denna otroligt goda chiligryta! Jazzig chili är en långkokt chiligryta med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. Grytan går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Chilin ligger i en gjutjärnsgryta klar att serveras. I kanten skymtas guacamole, tortillabröd och jalapeno.

Ingredienser

8 portioner
3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
10 vitlöksklyftor
5 torkade fikon
2 kg högrev av nöt eller älg
1 paket bacon (à 140 g)
3 msk tomatpuré
1/2 dl chilipulver
1/2 dl paprikapulver
1 msk spiskummin
rapsolja
1 dl inlagda skivade jalapeño
1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
1/2 dl konc oxfond
2 flaskor ljust öl (à 33 cl) (t ex lättöl)
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1 msk torkad oregano
1 msk malen koriander
salt

Serveringsförslag

tunnbröd
matyoghurt eller gräddfil
riven lagrad ost (t ex Västerbottensost)
guacamole (se länk under punkt 5)

Gör så här

04:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

46 st
  • Jag följde receptet men tycker inte att det hade det djup i smakerna som jag gillar. Sen hade det varit bra med grönsaker eller bönor i för utfyllnad. Dock gillade jag krunchet från fikonens fröer. De kommer jag ha med i mina vanliga köttgrytor för att skapa en ny dimension.

    Susanne

  • 5 stjärnor av sambon. Men bra drag! För en gångs skull följde jag receptet, nästa gång ska jag nog hoppa över jalapeños i grytan. Tog 1/2 matsked malen chilipulver ancho style, hittade inte torkad chilifrukt. Följde tips o tillsatte kidneybönor på slutet. Fick lite panik över styrkan o tillsatte lite grädde o créme fraîche på slutet. Högrev på älg denna gång.

    Jenny

  • Jättegott. Min dotter säger det är det godaste hon ätit. Vi serverade med guacamole, avacadobitar, torkad fikon, färsk fikon och pitabröd. Supergott!

    Catharina

  • Serverade den här chilin till middag för 8 vänner, och alla vi tyckte att det var en kalasgryta! Hoppade över den torkade chilin men adderade syltlök som är gott!

    Helene

  • Byt ut köttet mot Oumph och vegobacon samt fonden till grönsaksfond/svampfond så blir det fantastiskt och veganskt!

    Henny

  • hej , hur får man grytan tjockare , känns väldigt blaskig just nu tommy

    Tommy

    Hej Tommy! Hoppas att det gick bra med grytan! För att få en gryta mindre blaskig kan man alltid ta bort locket och låta den koka ihop utan lock! Eller om smaken redan är god, kan man reda av med lite majsstärkelse. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Smaskens med vänner och gemenskap prova tycker Benny Magnus Lasse ♥️🙏♥️👍

    Lars

  • Detta är en absolut favorit 🤩

    Camilla

  • Hej, ska det verkligen vara 1dl chilipulver och 1/2 dl paprikapulver? Mvh Peter

    Peter

    Hej igen! Våra kockar har provlagat receptet och minskat mängden vätska och då även anpassat mängden kryddor. Hoppas det ska smaka. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

    Hej Peter! Jag det kan verka mycket men det stämmer. Grytan blir inte jättestark utan mer mustig med sting. Det är viktigt att du väljer just chilipulver som är en kryddblandning och inte tar en ren chili som t ex chilipeppar. Lycka till och hoppas du gillar grytan. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Hej, Tillagade denna fantastiska gryta när jag skulle bjuda mina vänner på en mexikansk afton. MYCKET uppskattad av alla. Nu vill jag göra den igen och tänkte höra om jag behöver ha nåt i åtanke kring vätskemängd då jag faktisk tänkte prova att göra den i min slow cooker. Tack på förhand och för ett riktigt j...a gott recept! Med vänlig hälsning, Christina

    Christina

Näringsvärde per portion

Energi2274 KJ / 545 kCal
Fett25 g
Salt2 g
Kolhydrater15 g
Protein55 g

Testa liknande recept

  • Långkokt chili på högrev med choklad
    Betyg 4.4 av 5.199 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Långkokt högrevschili
    Betyg 4.4 av 5.86 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Snabb chiligryta med öl
    Betyg 3.5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Äkta chili con carne
    Betyg 2.9 av 5.69 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Mustig chili con carne
    Betyg 4.2 av 5.86 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Carnitas på svamp
    Betyg 3.7 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad