Jazzig chili
Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012
Ingredienser
8 portioner
3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
10 vitlöksklyftor
5 torkade fikon
2 kg högrev av nöt eller älg
1 paket bacon (à 140 g)
3 msk tomatpuré
1/2 dl chilipulver
1/2 dl paprikapulver
1 msk spiskummin
rapsolja
1 dl inlagda skivade jalapeño
1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
1/2 dl konc oxfond
2 flaskor ljust öl (à 33 cl) (t ex lättöl)
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1 msk torkad oregano
1 msk malen koriander
salt
Serveringsförslag
tunnbröd
matyoghurt eller gräddfil
riven lagrad ost (t ex Västerbottensost)
guacamole (se länk under punkt 5)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2274 KJ / 545 kCal
Fett25 g
Salt2 g
Kolhydrater15 g
Protein55 g
Kommentarer
Jättegott. Min dotter säger det är det godaste hon ätit. Vi serverade med guacamole, avacadobitar, torkad fikon, färsk fikon och pitabröd. Supergott!
Catharina
2024-02-25Serverade den här chilin till middag för 8 vänner, och alla vi tyckte att det var en kalasgryta! Hoppade över den torkade chilin men adderade syltlök som är gott!
Helene
2024-02-25Byt ut köttet mot Oumph och vegobacon samt fonden till grönsaksfond/svampfond så blir det fantastiskt och veganskt!
Henny
2024-02-22