Jazzig chili

I över 10 år har ni älskat Jazzig chili - denna otroligt goda chiligryta! Jazzig chili är en långkokt chiligryta med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. Grytan går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2012

Ingredienser
8 portioner
3 chilifrukter (t ex spansk peppar och jalapeño)
10 vitlöksklyftor
5 torkade fikon
2 kg högrev av nöt eller älg
1 paket bacon (à 140 g)
3 msk tomatpuré
1/2 dl chilipulver
1/2 dl paprikapulver
1 msk spiskummin
rapsolja
1 dl inlagda skivade jalapeño
1 torkad chilifrukt (t ex ancho eller chipotle)
1/2 dl konc oxfond
2 flaskor ljust öl (à 33 cl) (t ex lättöl)
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1 msk torkad oregano
1 msk malen koriander
salt
Serveringsförslag
tunnbröd
matyoghurt eller gräddfil
riven lagrad ost (t ex Västerbottensost)
guacamole (se länk under punkt 5)
Gör så här
04:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2274 KJ / 545 kCal
Fett25 g
Salt2 g
Kolhydrater15 g
Protein55 g
Kommentarer
46 stJag följde receptet men tycker inte att det hade det djup i smakerna som jag gillar. Sen hade det varit bra med grönsaker eller bönor i för utfyllnad. Dock gillade jag krunchet från fikonens fröer. De kommer jag ha med i mina vanliga köttgrytor för att skapa en ny dimension.
Susanne
5 stjärnor av sambon. Men bra drag! För en gångs skull följde jag receptet, nästa gång ska jag nog hoppa över jalapeños i grytan. Tog 1/2 matsked malen chilipulver ancho style, hittade inte torkad chilifrukt. Följde tips o tillsatte kidneybönor på slutet. Fick lite panik över styrkan o tillsatte lite grädde o créme fraîche på slutet. Högrev på älg denna gång.
Jenny
Jättegott. Min dotter säger det är det godaste hon ätit. Vi serverade med guacamole, avacadobitar, torkad fikon, färsk fikon och pitabröd. Supergott!
Catharina
Serverade den här chilin till middag för 8 vänner, och alla vi tyckte att det var en kalasgryta! Hoppade över den torkade chilin men adderade syltlök som är gott!
Helene
Byt ut köttet mot Oumph och vegobacon samt fonden till grönsaksfond/svampfond så blir det fantastiskt och veganskt!
Henny
hej , hur får man grytan tjockare , känns väldigt blaskig just nu tommy
Tommy
Hej Tommy! Hoppas att det gick bra med grytan! För att få en gryta mindre blaskig kan man alltid ta bort locket och låta den koka ihop utan lock! Eller om smaken redan är god, kan man reda av med lite majsstärkelse. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Smaskens med vänner och gemenskap prova tycker Benny Magnus Lasse ♥️🙏♥️👍
Lars
Detta är en absolut favorit 🤩
Camilla
Hej, ska det verkligen vara 1dl chilipulver och 1/2 dl paprikapulver? Mvh Peter
Peter
Hej igen! Våra kockar har provlagat receptet och minskat mängden vätska och då även anpassat mängden kryddor. Hoppas det ska smaka. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Hej Peter! Jag det kan verka mycket men det stämmer. Grytan blir inte jättestark utan mer mustig med sting. Det är viktigt att du väljer just chilipulver som är en kryddblandning och inte tar en ren chili som t ex chilipeppar. Lycka till och hoppas du gillar grytan. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Hej, Tillagade denna fantastiska gryta när jag skulle bjuda mina vänner på en mexikansk afton. MYCKET uppskattad av alla. Nu vill jag göra den igen och tänkte höra om jag behöver ha nåt i åtanke kring vätskemängd då jag faktisk tänkte prova att göra den i min slow cooker. Tack på förhand och för ett riktigt j...a gott recept! Med vänlig hälsning, Christina
Christina