Från halkidiki och castelvetrano till kalamon och kalamata. Undrar du också vad som skiljer olika olivsorter åt? Vi berättar allt som är värt att veta om den smakrika delikatessen och bjuder såklart på utvalda recept med oliver!
Tips: här hittar du alla våra recept med tapenade!
En mörk, mandelformad oliv som odlas över hela Grekland. Texturen är fast, smaken är salt och fruktig. Kalamonoliver passar till det mesta – i sallad, matlagning eller som de är. De kalamonoliver som har sitt ursprung från distriktet Kalamata kallas för kalamataoliver.
Castelvetranooliven är intensivt grön och kommer från Sicilien. Den har ett fast och fint fruktkött med en fruktig, nötig och gräsig smak med en ton av honung. Passar bra till milda ostar som färsk get- eller fårost.
Mörka oliver från det italienska området Apulien. Har en fyllig, lätt fruktig smak och balanserad sälta, med toner av russin. Goda att använda i matlagning eller att äta som de är med exempelvis ost.
Stora, gröna oliver från regionen Apulien i södra Italien. Har fast fruktkött och fruktig smak med en mild syra och toner av gräs. Goda att äta som de är, eller till chark och ost.
Kommer från området Halkidiki i norra Grekland. Oliverna är gröna och stora med mycket fruktkött och liten kärna. Har en fast konsistens och en syrlig men snäll smak. Goda till ost, i sallad och grytor.
Ett enkelt och snabblagat recept på annorlunda tapenade med valnötter. Du gör tapenaden av kalamataoliver, vitlök, olja och valnötter. Servera den smakrika röran till bröd!
Tapenade med valnötterDen här lyxiga pizzan bjuder på en oslagbar kombination av sötpotatis och getost. Ruccola, chiliflakes, rödlök och svarta oliver blir pricken över i.
Pizza med sötpotatis och getostVardags-vego-pasta! Smakrika tomater och oliver som rostas i ugn, och så en lyxig burrata på toppen. Mer än så behövs inte för att göra den enkla vardagspastan till något extra.
Pasta med burrata, rostade oliver och tomaterTill festen passar det perfekt med en god paj på buffébordet! Prova vårt recept på en lakto-ovo vegetarisk paj med en fyllning av karamelliserad lök, oliver och getost. Pajen toppas med mandelspån innan den gräddas gyllene i ugnen.
Paj med karamelliserad lök och svarta oliverEn italiensk vardagsrätt i all sin enkelhet. Färdig crème på soltorkade tomater ger mycket smak och är gott ihop med svarta oliver. Väljer du bort parmesanosten blir den helt vegansk. Toppa gärna med krispiga brödkrutonger.
Pasta med zucchini och soltorkad tomatEn bra och enkel plockrätt är dessa oliver som du låter marinera med citron, rosmarin och vitlök. Lyft in lite variation genom att använda hälften gröna oliver och hälften kalamataoliver.
Oliver i citron och rosmarinHär kommer en krämig pastarätt med precis rätt mängd hetta. Proteinet är de gröna ärtorna, som lätt får värmas på ihop med oliverna i bolognesen, och kryddas sedan upp med färsk timjan. Mums!
Linsbolognese med oliver och timjanPasta puttanesca är ursprungligen en riktig man-tager-vad-man-haver rätt där man kan blanda i lite allt möjligt som finns i grönsakslådan. Sedan får sardeller och kapris sätta den rätta knorren på pastasåsen och så i med en burk goda oliver. En spaghetti med mycket smak av Italien.
Pasta Puttanesca med purjolök och zucchini… det som skiljer svarta från gröna oliver är mognadsgraden? En omogen oliv är grön, en mogen oliv är mörk eller svart.
… oliver räknas som en frukt av sorten stenfrukt?
… världsrekordet i flest antal ätna oliver på en minut sattes år 2012 i USA av Ashrita Furman som åt 60 stycken?
… färska oliver är mycket beska och äts därför inte råa?
… olivträd anses kunna bli 2 000 år gamla?
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
För dig som har en outröttlig törst för kunskap om moroten och suktar goda morotsrecept!
Följ med på ett besök till omsusade Pastafabriken på Österlen och ta del av deras mest oemotståndliga pastarecept, från hemgjord tortelloni till klassisk carbonara. Äkta italienskt mathantverk – på ren skånska.
På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.
En god och mustig chili som går att förbereda och som sköter sig själv är perfekt festmat!
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!
Från ceviche till lomo saltado! Här hittar du fakta och recept om det peruanska köket.