Från halkidiki och castelvetrano till kalamon och kalamata. Undrar du också vad som skiljer olika olivsorter åt? Vi berättar allt som är värt att veta om den smakrika delikatessen och bjuder såklart på utvalda recept med oliver!
Tips: här hittar du alla våra
recept med tapenade!
En mörk, mandelformad oliv som odlas över hela Grekland. Texturen är fast, smaken är salt och fruktig. Kalamonoliver passar till det mesta – i sallad, matlagning eller som de är. De kalamonoliver som har sitt ursprung från distriktet Kalamata kallas för kalamataoliver.
Castelvetranooliven är intensivt grön och kommer från Sicilien. Den har ett fast och fint fruktkött med en fruktig, nötig och gräsig smak med en ton av honung. Passar bra till milda ostar som färsk get- eller fårost.
Mörka oliver från det italienska området Apulien. Har en fyllig, lätt fruktig smak och balanserad sälta, med toner av russin. Goda att använda i matlagning eller att äta som de är med exempelvis ost.
Stora, gröna oliver från regionen Apulien i södra Italien. Har fast fruktkött och fruktig smak med en mild syra och toner av gräs. Goda att äta som de är, eller till chark och ost.
Kommer från området Halkidiki i norra Grekland. Oliverna är gröna och stora med mycket fruktkött och liten kärna. Har en fast konsistens och en syrlig men snäll smak. Goda till ost, i sallad och grytor.
… det som skiljer svarta från gröna oliver är mognadsgraden? En omogen oliv är grön, en mogen oliv är mörk eller svart.
… oliver räknas som en frukt av sorten stenfrukt?
… världsrekordet i flest antal ätna oliver på en minut sattes år 2012 i USA av Ashrita Furman som åt 60 stycken?
… färska oliver är mycket beska och äts därför inte råa?
… olivträd anses kunna bli 2 000 år gamla?