UNDER 45 MIN | Medel

Sesamstekt laxfilé med stir-frypasta och svamp

Servera en god vardagsmiddag bestående av sesampanerad lax med pasta i en smakrik sås. Dessutom – fräst svamp, paprika och purjolök, och persilja att toppa med.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 1998
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Kyl den snabbt under kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag.
  2. Skala och pressa vitlöken. Skär svampen i mindre bitar. Skölj purjolök och paprika. Skär dessa i strimlor.
  3. Sås: Rör ut maizenan i sojan. Rör ner ketchup, vinäger och ingefära. Blanda detta med buljongen. Tillsätt ev sesamolja.
  4. Sätt ugnen på 100°C.
  5. Lax: Vänd laxbitarna i sesamfröna. Stek laxen på mellanvärme i olja 3-4 minuter på varje sida. Salta lätt. Lägg över på ett ugnssäkert fat och varmhåll i ugnen.
  6. Fräs svamp och grönsaker i 4-5 minuter i olja. Blanda ner pastan och häll över stir-frysåsen. Låt koka ihop under omrörning. Såsen ska tjockna. Smaka av med salt och peppar och rör gärna ner lite persilja.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör äggfri: välj äggfri pasta.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g pasta t ex tagliatelle
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g svamp (ostronskivling, shiitake eller champinjoner)
  • 1/2 purjolök
  • 1 paprika
Stir- frysås
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 2 msk japansk soja
  • 0,8 dl tomatketchup
  • 2 msk risvinäger eller annan mild sort
  • 4 dl kycklingbuljong (tärning + vatten)
  • 1 tsk malen ingefära
  • ev 1 tsk sesamolja
Sesamlax
  • 4 bitar laxfilé (à 140 g) fryst går bra, tina i så fall några timmar i kylen
  • 1 dl sesamfrön
  • olja (att steka lax och grönsaker i)
  • salt
  • peppar
  • ev grovhackad persilja