Hoppa till sidans innehåll

Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.

RECEPT: Inspireras av världens matskatt! Bläddra bland våra kinesiska recept, god marockansk mat och japanska rätter till exempel.

  • Dukkah

    Egyptisk krydd- och nötmix. Bröd dippas först i olja, sedan i dukkah. Rostade nötter (t ex hassel-, jord- eller cashewnötter), sesam-, koriander- och spiskumminfrön mortlas till smul.

    VIll du göra din egen dukkah - prova vårt recept.

  • Fem kryddor

    Inte helt lätt att utröna vilka kryddor som ingår i kinesiska "five spice". Ibland är det fler än så. Men stjärnanis, kanel, sichuanpeppar, fänkål och kryddnejlika utgör järngänget.

    Testa gärna att göra de här saftiga revbensspjällen kryddade med fem kryddor och serverade med nudlar.

  • Za'atar

    Favoritströssel från Mellanöstern. Namnet kommer av örten za'atar (även kallad syrisk oregano) som ingår tillsammans med sumak (torkade syrliga bär) och sesamfrön.

    Gör din egen blandning med vårt recept.

  • Jerk

    BBQ-rubb från Jamaica, ön vars smaker påverkats av ursprungsbefolkning, afrikanska slavar och spanska och brittiska kolonisatörer. Jerk består bland annat av kryddpeppar, kryddnejlika, scotch bonnet chili, kanel, muskot och timjan.

    Recept på jerkmarinad

  • Biryani

    Egentligen en risrätt som förekommer i Mellanöstern och södra Asien, inte minst i Indien. Mixen som ger smak kan bestå av koriander, gurkmeja, spiskummin, kanel, kardemumma, kryddnejlika och kryddpeppar.

    Här är ett recept på biriyani med kyckling..

  • Furikake

    Japansk kryddmix att strö över ris. Innehåller oftast torkade alger, sesamfrön, örten shiso, socker och salt. Torkad fisk brukar också ingå, liksom andra umamibomber som soja och miso.

    Varför inte strö på den här koreanska kycklingpytten.

  • Ras el hanout

    Viktig i Marocko och grannländerna. Betyder ungefär "affärens bästa". Uppemot tjugo kryddor kan ingå! Ofta förekommande är kardemumma, spiskummin, kryddnejlika, muskot, kryddpeppar, ingefära, koriander, chili, bockhornsklöver och gurkmeja.

    Recept på Ras el hanout

  • Garam masala

    Saknar kusinblandningen curryns karaktäristiska gurkmejegula färg. Namnet betyder "varm kryddblandning". Ofta ingår spiskummin, koriander, kanel, kryddnejlika, svartpeppar och kardemumma.

    Recept på garam masala