Mat med citron
Syrligt!
HÀr Àr 11 recept dÀr citronen fÄr glÀnsa.
VĂ€rldens smaker
Det finns nog lika mÄnga recept pÄ dessa kryddblandningar som det finns mÀnniskor som blandar dem. Vi vÄgar oss ÀndÄ, i all ödmjukhet, pÄ ett försök.
Tips: bÀsta sÀttet att förvara kryddor.

Namnet pĂ„ kryddblandningen zaâatar kommer frĂ„n örten med samma namn, Ă€ven kallad för syrisk oregano. Kryddblandningen har sitt ursprung i Mellanöstern och blir snabbt till ett riktigt favoritströssel! Inte minst att strö över Ă€ggröra eller avokadomackan.

Den klassiska kinesiska kryddblandningen five spice Àr enkel att göra och innehÄller bara vitpeppar, stjÀrnanis, kryddnejlika, fÀnkÄlsfrön och kanel. Five spice kan med fördel anvÀndas vid tillagning av anka, flÀsk eller wok.

En bra all around-rub till grillat kött, fÄgel och fisk. Gnid in kryddblandningen av peppar, paprika, salvia, vitlökspulver, chili och cayennepeppar i köttet ca fem minuter innan grillning. Ger gott om smak och klassisk grillkÀnsla.

Dukkah Àr en egyptisk kryddblandning baserad pÄ rostade nötter. Strö kryddblandningen pÄ olika sorters stekt eller grillat kött, pÄ riset och tillagade grönsaker.

Cajun rub Àr en örtig kryddblandning med fin sötma och sting av cayenne-, vit- och svartpeppar. Med örter som timjan och salvia för fyllig smak till grillat. Passar grillat flÀskkött lika bra som rött kött eller fÄgel. Gnid in i köttet innan grillning.

Garam masala Àr en indisk kryddblandning som innehÄller bland annat spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefÀra, kanel och kardemumma. SÄ hÀr enkelt gör du egen garam masala.

En marockansk kryddblandning som med fördel kan göras i större sats. Blanda bara alla torra kryddor och förvara i tÀttslutande lock sÄ hÄller den lÀnge. Kryddblandningen ger sÄvÀl köttfÀrssÄs som kycklingwok en varm och mustig smak.

Olika sorters chili samsas med vitlök och choklad i den hÀr tomatbaserade mexikanska kryddpasten. Molen Àr smakrik men inte allt för stark. Passar bra att blanda ner i fÀrsbiffar eller grytor.
Syrligt!
HÀr Àr 11 recept dÀr citronen fÄr glÀnsa.
Smakrikt
Men hur kryddar man egentligen fisken bÀst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Grunden till all matlagning!
Sött, salt, surt, beskt och umami Àr vÄra fem grundsmaker. Bortsett frÄn umami har de flesta hygglig koll pÄ dem. Men vad definierar en grundsmak och vilken betydelse har de i köket?
Mat frÄn Sichuan!
Inspireras av kryddstarka rĂ€tter med sichuanpeppar frĂ„n Sichuan â den kinesiska provinsen dĂ€r het chili, sichuanpeppar och ingefĂ€ra dominerar köket.
So fresh!
HÀr listar vi de vanligaste fÀrska örterna, hur de smakar och hur du anvÀnder dem i matlagningen.
Grillskola
Vilken smaksÀttare ska man egentligen anvÀnda nÀr? HÀr lÀr du dig allt om de olika grillsÄsernas egenskaper
Marinad!
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad pÄverkar resultatet och smaken.
Smakrikt!
Vi slÄr hÄl pÄ myterna och bjuder pÄ smarrig vegetarisk receptinspiration!
Somriga favoriter
Vi har listat vardagsrecept du gör pÄ nolltid sÄ du slipper trötta middagar och disk.