Bild laddas
Världens smaker

Spännande kryddblandningar

Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.
Tips: bästa sättet att förvara kryddor.

Recept på kryddblandningar

  1. 1. Za'atar

    10
    0
    Namnet på kryddblandningen za’atar kommer från örten med samma namn, även kallad för syrisk oregano. Kryddblandningen har sitt ursprung i Mellanöstern och blir snabbt till ett riktigt favoritströssel! Inte minst att strö över äggröra eller avokadomackan.
    Za'atar
  2. 2. Five spice

    10
    3
    Den klassiska kinesiska kryddblandningen five spice är enkel att göra och innehåller bara vitpeppar, stjärnanis, kryddnejlika, fäkålsfrön och kanel. Five spice kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok.
    Five spice
  3. 3. Rub till kött, fisk och fågel

    34
    0
    En bra all around-rub till grillat kött, fågel och fisk. Gnid in kryddblandningen av peppar, paprika, salvia, vitlökspulver, chili och cayennepeppar i köttet ca fem minuter innan grillning. Ger gott om smak och klassisk grillkänsla.
    Rub till kött, fisk och fågel
  4. 4. Dukkah

    6
    3
    Dukkah är en egyptisk kryddblandning baserad på rostade nötter. Strö kryddblandningen på olika sorters stekt eller grillat kött, på riset och tillagade grönsaker.
    Dukkah
  5. 5. Cajun rub

    13
    0
    Cajun rub är en örtig kryddblandning med fin sötma och sting av cayenne-, vit- och svartpeppar. Med örter som timjan och salvia för fyllig smak till grillat. Passar grillat fläskkött lika bra som rött kött eller fågel. Gnid in i köttet innan grillning.
    Cajun rub
  6. 6. Kärstis garam masala

    41
    5
    Garam masala är en indisk kryddblandning med bland annat spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, kanel och kardemumma. Så här enkelt gör du den själv.
    Kärstis garam masala
  7. 7. Ras el hanout – marockansk kryddblandning

    23
    2
    En marockansk kryddblandning som med fördel kan göras i större sats. Blanda bara alla torra kryddor och förvara i tättslutande lock så håller den länge. Kryddblandningen ger såväl köttfärssås som kycklingwok en varm och mustig smak.
    Ras el hanout – marockansk kryddblandning
  8. 8. Mole paste – mexikansk kryddblandning

    2
    0
    Olika sorters chili samsas med vitlök och choklad i den här tomatbaserade mexikanska kryddpasten. Molen är smakrik men inte allt för stark. Passar bra att blanda ner i färsbiffar eller grytor.
    Mole paste – mexikansk kryddblandning

Du kanske också är intresserad av:

Syrligt!

Mat med citron

Här är 11 recept där citronen får glänsa.
Bild laddas
Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Bild laddas
Mat från Sichuan!

Recept med sichuanpeppar

Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.
Bild laddas
Grillskola

Rätt smaksättare till grillen

Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Bild laddas
Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Bild laddas
Snabba smaker

3 snabba middagar

Vi har listat 3 vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.
Bild laddas
Smakrikt!

Vegetarisk mat för alla smaker

Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!
Bild laddas
Din perfekta coleslaw

Sätt smak på din coleslaw

Här tipsar vi om olika smaksättningar och smarriga recept.
Bild laddas
Till alla kanelälskare!

Till alla kanelälskare!

Här listar vi recept och berättar oerhört viktig kanelfakta.
Bild laddas