Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.
Tips: bästa sättet att förvara kryddor.
Namnet på kryddblandningen za’atar kommer från örten med samma namn, även kallad för syrisk oregano. Kryddblandningen har sitt ursprung i Mellanöstern och blir snabbt till ett riktigt favoritströssel! Inte minst att strö över äggröra eller avokadomackan.
Za'atarDen klassiska kinesiska kryddblandningen five spice är enkel att göra och innehåller bara vitpeppar, stjärnanis, kryddnejlika, fäkålsfrön och kanel. Five spice kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok.
Five spiceEn bra all around-rub till grillat kött, fågel och fisk. Gnid in kryddblandningen av peppar, paprika, salvia, vitlökspulver, chili och cayennepeppar i köttet ca fem minuter innan grillning. Ger gott om smak och klassisk grillkänsla.
Rub till kött, fisk och fågelDukkah är en egyptisk kryddblandning baserad på rostade nötter. Strö kryddblandningen på olika sorters stekt eller grillat kött, på riset och tillagade grönsaker.
DukkahCajun rub är en örtig kryddblandning med fin sötma och sting av cayenne-, vit- och svartpeppar. Med örter som timjan och salvia för fyllig smak till grillat. Passar grillat fläskkött lika bra som rött kött eller fågel. Gnid in i köttet innan grillning.
Cajun rubGaram masala är en indisk kryddblandning som innehåller bland annat spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, kanel och kardemumma. Så här enkelt gör du egen garam masala.
Kärstis garam masalaEn marockansk kryddblandning som med fördel kan göras i större sats. Blanda bara alla torra kryddor och förvara i tättslutande lock så håller den länge. Kryddblandningen ger såväl köttfärssås som kycklingwok en varm och mustig smak.
Ras el hanout – marockansk kryddblandningOlika sorters chili samsas med vitlök och choklad i den här tomatbaserade mexikanska kryddpasten. Molen är smakrik men inte allt för stark. Passar bra att blanda ner i färsbiffar eller grytor.
Mole paste – mexikansk kryddblandningMen hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.
Sött, salt, surt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Bortsett från umami har de flesta hygglig koll på dem. Men vad definierar en grundsmak och vilken betydelse har de i köket?
Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.
Här listar vi de vanligaste färska örterna, hur de smakar och hur du använder dem i matlagningen.
Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!
Vi har listat vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.