Citronen, denna ypperligt rara lilla frukten, har blivit något av en trendkrydda i matlagningen. Nu ska vi ha citron till allt. Och vi förstår varför. Det är ju helt orimligt gott! Här är 12 recept där citronen får glänsa.
Tips: här hittar du alla våra
recept med citron!
Citroner ska förvaras i temperaturer mellan 11 och 15 °C, eller i kylskåpets nedre del. Citroner kan även förvaras i rumstemperatur men då förkortas hållbarheten.
Citronträdet kommer ursprungligen från norra Indien och upptäcktes redan 700 år f.Kr. Förr ansågs citroner ha en läkande effekt mot pesten – något som senare visade sig vara en skröna. Däremot lyckades den bota många av 1700-talets sjöfarare från skörbjugg tack vare sitt höga C-vitamininnehåll. Citronen är sortrik med många variationer i utseende och smak och i vissa områden kan samma sort ha olika namn beroende på när på året frukterna skördas. Idag importeras majoriteten av de citroner som konsumeras i Sverige från Medelhavsområdet, främst för användning i matlagning, desserter och dryck.
Fisk, skaldjur, dill och lakrits är extra gott att kombinera med citron.
Recept med citron