Bild laddas
Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Hur får man ut det mesta ur sina kryddor och hur ska man förvara kryddor? Vi har grottat ner oss i kryddhyllan. Visste du till exempel att det inte är optimalt att förvara kryddor ovanför spisen? De ska helst stå mörkt och svalt. Mer om det och fler tips hittar du här!

Tips om kryddor

Vilka är baskryddorna man inte klarar sig utan?

Det beror helt klart på hur bevandrad du är inom matlagning och vad du lagar, men salt, svartpeppar, vitpeppar, chili och lite örtkryddor är en bra start i din kryddhylla.

Är det bra att förvara kryddorna ovanför spisen?

Kryddor förvaras bäst där det är svalt och mörkt och ovanför spisen kan det ibland vara både varmt, ljust och fuktigt. Ljuset bleker många kryddor och värmen kan påverka hållbarheten negativt så ett bättre alternativ är att placera dem i en kökslåda eller skåp där inte ljuset kommer åt.

Hur ska man tänka när man kryddar med torkade kryddor?

Många är lite försiktiga med att krydda för att man känner sig osäker på hur mycket som behövs och det kan se ut som mycket krydda om man doserar direkt ur kryddglaset ner i grytan.
Ett tips är att först dosera i handen eller i en sked och på så sätt får du en bättre känsla för hur mycket krydda du behöver använda. Dessutom håller sig kryddan fräschare eftersom du inte får in lika mycket fukt som när kryddglaset hålls över den rykande maten.

Torkad chili – hur förvaras den bäst?

Torkad chili kan förvaras under lång tid i rumstemperatur utan problem, en oöppnad förpackning har en hållbarhet på flera månader (bäst före finns på förpackningen), men det är inte farligt att använda torkad chili efter datum för bäst före. Produkten kan ha tappat lite av sin smak och blivit lite hårdare men kan fortfarande användas. Färsk chili ska däremot förvaras i papperspåse i kylskåp för bästa hållbarhet.

Färsk eller torkad chili – vad är skillnaden?

Torkad chili är något helt annat än färsk. När vätskan vandrar ur frukten, väggarna drar ihop sig, ändrar färg och bildar ett sprött skal, då händer det något magiskt med smakerna. Beroende på vilken chilisort det är, framträder smaker av tobak, bär, choklad och lakrits. Och du kan själv välja hur du vill balansera eller förstärka smakerna genom att kärna ur, rosta, mala eller förvälla frukten.

Mer om chili

Värt att veta om färsk och torkad chili

Först måste vi reda ut en sak. Ordet chili definierar smaken ungefär lika mycket som att säga ört. Och precis som med örter finns det hundratals sorters chili. Alla med sin smak och karaktär. Men den största myten, tycker jag, är den om chilins hetta. Hettan är bara en liten del av alla de smaker du hittar i chili. Där finns även fyllighet, fruktighet, tobak, grönt te, röda bär, choklad, massor helt enkelt. Just denna komplexitet gör att den används som buljong i Mexiko.

När en färsk Poblano pepper torkas, får den ett nytt namn – Chili Ancho, och plötsligt smakar den plommon, russin, lakrits och faktiskt lite kaffe. Och beroende på var en chili har plockats, i vilken mognadsfas den var i och hur länge den har rökts, heter den olika saker. Ja, det är en djungel av namn och smaker. Det är två helt olika smakupplevelser. Jämför med färska vindruvor och russin, eller färska aprikoser och torkade.

Chiliskola

Chili - en guide

Vidga dina vyer med vår lilla chiliguide och upptäck vägen till nya heta smakupplevelser!
Bild laddas
Mer av det goda

Frysa in bakverk

Här listar vi ett antal bakverk och sötsaker som går bra att frysa in.
Bild laddas
Minskat matsvinn

Så ska maten förvaras för bäst hållbarhet

Vad ska förvaras i rumstemperatur och vilken mat mår bäst i kylskåp? Vi har svaren!
Bild laddas
Ät dig hälsosam!

Mat som sänker blodtrycket

Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Bild laddas
Vad är skillnaden?

Rub, glaze, rimma eller marinad?

Vilken smakhöjare föredrar du? Och vad är egentligen skillnaden. Vi reder ut begreppen!
Bild laddas
Svampsäsong

Förväll svampen innan du fryser den

Här får du snabba och enkla tips på hur du förväller svampen så att den håller länge.
Bild laddas
Mindre svinn!

Placera maten rätt i kylen

Var någonstans i kylskåpet hör olika matvaror egentligen hemma? Vi har svaren!
Bild laddas
Grillskola

Rätt smaksättare till grillen

Vilken smaksättare ska man egentligen använda när? Här lär du dig allt om de olika grillsåsernas egenskaper
Bild laddas
Svampsäsong

Konserverad svamp

Här går vi igenom steg för steg hur du på bästa sätt lyckas med att konservera svamp.
Bild laddas