Five spice
Den klassiska kinesiska kryddblandningen five spice är enkel att göra och innehåller bara vitpeppar, stjärnanis, kryddnejlika, fäkålsfrön och kanel. Five spice kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019
Ingredienser
ca 2 msk
2 tsk hel vitpeppar eller sichuanpeppar
2 stjärnanis
1 tsk hel kryddnejlika
2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk malen kanel
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag är trött på alla försvenskade "icarecept". Se till att använda riktiga ingredienser. Ica har ju numer förbättrat sitt utbud väsentligt så varför inte se till att ta hem även szechuanpeppar. Det mest vanliga receptet på den kinesiska kryddblandningen "five spices" innehåller Szechuanpeppar och har en helt annorlunda smak än vitpeppar. Jag tycker att det är smaken av den som gör kryddblandningen speciell. Vi känner igen lakritstonerna från både fänkål och stjärnanis. Kanel och nejlika är vi ju också bekanta med men szechuanpeppar är den beståndsdel som ger denna kryddblandning den speciella karaktären. Mängderna kan man variera efter egen smak. För egen del vill jag tona ner både kanel och stjärnanis eftersom de kan ta över. Vitpeppar kan mycket väl också passa att lägga till som en 6e krydda om man vill få in lite hetta men den hör inte till "five spices" som samtliga har karakteristiska aromatiska smaker.
Görgen
2023-09-19”2 stjärnanis” Betyder det 2 st frön från stjärnanis? Eller betyder det samtliga frön från 2 hela stjärnor?
Annikki
2022-01-30Hej Annikki! Det betyder 2 hela stjärnanis i detta receptet. Hoppas det smakar! Hälsningar Michelle
Redaktionen
2022-02-07I "ingressen" saknas fänkålsfrön. Jag blev också förvirrad när jag bara fick det till fyra, men såg att det stod mer i receptet än i uppradningen i ingressen.
Samuel
2020-05-20Tack för din uppmärksamhet Samuel. Vi har nu uppdaterat ingressen så att alla fem kryddor är med. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-05-20