Five spice

Den klassiska kinesiska kryddblandningen five spice är enkel att göra och innehåller bara vitpeppar, stjärnanis, kryddnejlika, fänkålsfrön och kanel. Five spice kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2019

Ingredienser
ca 2 msk
2 tsk hel vitpeppar eller sichuanpeppar
2 stjärnanis
1 tsk hel kryddnejlika
2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk malen kanel
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Bra blandning. Dock har vi en felstavning i beskrivningen till receptet. Fäkålsfrö? 😁
Marie
2025-02-19Hej Marie! Ibland går det lite för fort! Tack, nu är det ändrat. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-02-19Jag använde svartpeppar istället för vitpeppar. Smaken blir väldigt nära originalet även utan sechuanpeppar. Mums!
Anna
2025-01-10Jag är trött på alla försvenskade "icarecept". Se till att använda riktiga ingredienser. Ica har ju numer förbättrat sitt utbud väsentligt så varför inte se till att ta hem även szechuanpeppar. Det mest vanliga receptet på den kinesiska kryddblandningen "five spices" innehåller Szechuanpeppar och har en helt annorlunda smak än vitpeppar. Jag tycker att det är smaken av den som gör kryddblandningen speciell. Vi känner igen lakritstonerna från både fänkål och stjärnanis. Kanel och nejlika är vi ju också bekanta med men szechuanpeppar är den beståndsdel som ger denna kryddblandning den speciella karaktären. Mängderna kan man variera efter egen smak. För egen del vill jag tona ner både kanel och stjärnanis eftersom de kan ta över. Vitpeppar kan mycket väl också passa att lägga till som en 6e krydda om man vill få in lite hetta men den hör inte till "five spices" som samtliga har karakteristiska aromatiska smaker.
Görgen
2023-09-19