UNDER 30 MIN | Medel

Mole paste – mexikansk kryddblandning

Olika sorters chili samsas med vitlök och choklad i den här tomatbaserade mexikanska kryddpasten. Molen är smakrik men inte allt för stark. Passar bra att blanda ner i färsbiffar eller grytor.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 1/2 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Grovhacka chilifrukterna. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka tomaterna.
  2. Fräs chilin i olja tills den mjuknar.
  3. Tillsätt lök, vitlök och tomater och fräs ca 3 minuter. Tillsätt timjan och mejram och fräs ytterligare några minuter.
  4. Häll i buljongen och koka upp. Tillsätt chokladen och mixa till en slät kräm. Låt svalna och ställ kallt.

För alla

Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden och chokladen.

Näringsberäkningen är beräknad på 1 1/1 dl.

Ingredienser

Portioner: 1 1/2 dl
  • 5 g chipotle (hel, torkad chili)
  • 1 silverlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tomater
  • 2 msk olja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad mejram
  • 1 dl viltbuljong (1 dl motsvarar 1/2 msk konc viltfond + 1 dl vatten)
  • 20 g hackad mörk choklad (ca 70%)

Näringsvärde
Per portion

Energi 560 kJ / 134 kCal