Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Koka färskpotatis så att de blir precis så där läckra och spänstiga som du vill ha dem. Här förklarar vi steg-för-steg hur du får till den perfekta potäten.

Matskola i samarbete med Falksalt

Läs även hur du saltar pastavattnet, grönsaksvattnet, kött och fisk på bästa sätt.

  • Salta vattnet

    Beräkna ½ msk salt per liter vatten.

  • Vattnet ska koka

    Potatis ska alltid börja kokas i kokande vatten. Ett tips är att snabbt koka upp vatten i en vattenkokare så går det fort när du ska börja koka potatisen.

  • Krydda vattnet

    Våga salta ordentligt och krydda vattnet med dillkvistar.

  • Locket på

    Potatisen vill titta upp ovanför vattenytan och locket ska vara på.

  • Sjuda hela tiden

    Potatisen skall hela tiden sjuda. Om vattnet är under kokpunkten så suger potatisen vatten och kokar den kraftigt så slås den lätt sönder.

  • Häll av snabbt

    Potatisen skall hällas av så snabbt den kokat klart annars riskerar den att bli ”svampig”.

  • Ånga av

    Lägg lite hushållspapper eller en kökshandduk över potatisen när den är avhälld så att den får ånga av ca 10 minuter före servering.

  • "Pimpa" potatisen

    Vänd runt potatisen i en kastrull med en klick smör och ett gott flingsalt före servering. Strö över några små dillkvistar.

Supergoda recept på färskpotatis

  • Örtslungad färskpotatis

    Örtslungad färskpotatis

    Sätt extra smak på den nykokta färskpotatisen med en örtig basilika- och persiljeolja. Den ljumma potatisen drar åt sig fint av alla smaker och det kommer att dofta mer än ljuvligt. Servera på buffén, till grillat eller varmrökt fisk.

    - Örtslungad färskpotatis

    Spara

  • Lerpottasill med brynt smör

    Lerpottasill med brynt smör

    Lerpottasill är en typisk skånsk rätt med matjessill som huvudingrediens. Vi tycker det är den ultimata sommarlunchen, särskilt som den går utmärkt att förbereda. Här väljer vi att bryna smöret som ringlas över och tillsätter rivig pepparrot vid servering.

    - Lerpottasill med brynt smör

    Spara

  • Ugnsrostad färskpotatis och sparris med slaw på majrova

    Ugnsrostad färskpotatis och sparris med slaw på majrova

    Majrova har kommit lite i skymundan av potatis och andra betor, det tycker vi är synd. Här är ett veganskt recept med en saftig slaw gjort på majrova, äpple och morot. Servera till ugnsbakad potatis eller varför inte till grillpremiären.

    - Ugnsrostad färskpotatis och sparris med slaw på majrova

    Spara

  • Krossrostad potatis med dragonkräm

    Krossrostad potatis med dragonkräm

    Smashed potatoes eller krispigt rostad potatis med parmesan och dragonkräm är perfekt på en buffé och som tillbehör till lammstek eller en bit grillat kött eller fisk. Eller varför inte som den är tillsammans med en matig bönsallad?

    - Krossrostad potatis med dragonkräm

    Spara