Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Koka färskpotatis så att de blir precis så där läckra och spänstiga som du vill ha dem. Vi frågade Fredagskocken Mattias Larsson om hans bästa tips för att få till den perfekta färskpotatisen. Nedan hittar du beskrivningen steg-för-steg.

Matskola i samarbete med Falksalt

Läs även hur du saltar pastavattnet, grönsaksvattnet, kött och fisk på bästa sätt.

Steg-för-steg

  • Salta vattnet

    Beräkna ½ msk salt per liter vatten.

  • Vattnet ska koka

    Potatis ska alltid börja kokas i kokande vatten. Ett tips är att snabbt koka upp vatten i en vattenkokare så går det fort när du ska börja koka potatisen.

  • Krydda vattnet

    Våga salta ordentligt och krydda vattnet med dillkvistar.

  • Locket på

    Potatisen vill titta upp ovanför vattenytan och locket ska vara på.

  • Sjuda hela tiden

    Potatisen skall hela tiden sjuda. Om vattnet är under kokpunkten så suger potatisen vatten och kokar den kraftigt så slås den lätt sönder.

  • Häll av snabbt

    Potatisen skall hällas av så snabbt den kokat klart annars riskerar den att bli ”svampig”.

  • Ånga av

    Lägg lite hushållspapper eller en kökshandduk över potatisen när den är avhälld så att den får ånga av ca 10 minuter före servering.

  • "Pimpa" potatisen

    Vänd runt potatisen i en kastrull med en klick smör och ett gott flingsalt före servering. Strö över några små dillkvistar.