Hacks för hemmet

Ovärdeliga husmorstips

Hur får man bort missfärgningar på koppar, hur rengör man en skärbräda och hur länge ska man koka ett ägg för att det ska bli perfekt? Här är 10 husmorstips för dig som älskar megaenkla lösningar.
Mer hacks? Se fler tips på smart hushållning.

10 bästa husmorstipsen

 1. 1. Skärbräda

  Skärbrädor kan lätt spricka. Undvik detta genom att med jämna mellanrum gnida in den i citron.

 2. 2. Slokande dill

  I färskpotatistider använder vi kanske mer dill än vanligt och för att få spänst i slokande dill kan du linda in den i smörpapper och varmt vatten och sedan ställa in i kylen.

 3. 3. Perfekt kokt ägg

  En vis människa sa en gång att ett perfekt kokat ägg - alltså där vitan är hård men gulan är krämig- ska sänkas ner i kokande vatten och sedan koka i åtta minuter.

  Läs också: Så kokar du ägg på bästa sätt. 

 4. 4. Rena koppar

  Det är faktiskt löjligt enkelt att ta bort missfärgningar från koppar. Det enda du behöver göra är att gnugga med salt och vatten så blir de skinande rena igen.

 5. 5. Separera ägg på bästa sätt

  Att separera ägg blir extra klurigt om äggen förvarats i rumstemperatur. Ha därför äggen i kylen så kommer gulan att hålla sig intakt.

  Läs också: Koktider för ägg - löst, medel eller hårdkokt?

 6. 6. Få krispig sallad

  Finns det något deppigare än slokande sallad som gett upp? Ett hack är att lägga salladen i en bunke med isvatten. Då blir den extra krispig.

 7. 7. Vispa grädde snabbt

  Att vispa grädde kan vara träligt. Så om du inte orkar veva armen i onödan kan du börja med att vispa hälften av grädden och sen låter du den andra häften strila långsamt ner i bunken med den redan färdigvispade grädden så kommer det att gå betydligt snabbare.

 8. 8. Fräsch gjutjärnspanna

  En gjutjärnspanna ska aldrig diskas med diskmedel. Det man däremot kan göra är att bränna ut pannan med salt. på så sätt tar man bort fett, smuts och avlagringar. Täck botten med salt och ställ på varm platta i cirka 10 minuter. Sedan diskar du av den med vatten och diskborste.

 9. 9. Frysa iskuber snabbare

  Vi är nog många som för sent upptäckt att det inte finns någon is i frysen. Låt oss då presentera den så kallade Mpemba-effekten. Du tar helt enkelt varmt vatten från en vattenkokare och fryser in. Varmt vatten avdunstar snabbare och då minskas volymen som ska frysas.

 10. 10. Iskuber i torktumlaren

  Är dina kläder lika skrynkliga som ett gammalt avdankat russin? Testa att stoppa in tre isbitar i torktumlaren. Värmen och isen skapar en ångande effekt som gör dina kläder släta och fina.

Artiklar (602)

Smörigt!

Rumstempererat smör på nolltid

Att vara mitt i ett recept och inse att man behöver rumstempererat smör kan kännas som att klättra upp för ett smörigt berg ungefär. Men oroa dig inte! Här är knepen som gör smöret rumstempererat snabbt!

Tips till påsk!

Färga ägg naturligt

Vilka råvaror i ditt kylskåp kan du använda för att färga påskäggen i vackra färger?