Bild laddas
Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. En del stämmer, andra är hitte-på. Vad tror du om dessa? Vi har träffat ICAs dietist som ger oss alla fakta.
Tips! Vad kan du om myter kring huskurer?

Sant och falskt om mat

  1. 1. Är fruktsocker nyttigare än vanligt socker?

    Nej! Fruktsocker (fruktos) ger precis samma risk för fetma och hål i tänderna som vanligt strösocker (sackaros). MEN! För den skull ska du absolut inte undvika frukt och bär. För när du äter frukt och bär får du, utöver fruktosen, i dig massor av vitaminer, mineraler och fiber. Det är det tillsatta fruktsockret i exempelvis läsk som du bör vara skeptisk till.

    Lästips! Hur socker påverkar kroppen.

  2. 2. Innehåller färska grönsaker mer vitaminer än frysta grönsaker?

    Nej! I samma stund som grönsakerna skördas, börjar näringsämnena succesivt minska. Men om man fryser ner grönsakerna, vilket ofta görs inom några timmar efter skörd, stannar processen upp. Faktum är att frysta grönsaker kan innehålla mer vitaminer än färska grönsaker, i och med att färska grönsaker passerar lager, butik och ditt kylskåp innan de till slut landar på din tallrik.

    Se alla våra recept med frysta hallon!

  3. 3. Innehåller ketchup mer antioxidanter än färska tomater?

    Ja! I mogna tomater finns en antioxidant, lykopen, som skyddar kroppen mot fria radikaler. Lykopenet blir tillgängligt för kroppen när tomaterna hettas upp, och upphettning är en del av processen med att framställa ketchup. Och sockret? Ja, den oron kan du skaka av dig. För det är sällan man tar mer än en matsked ketchup på maten.

    Se vårt recept på egengjord ketchup.

  4. 4. Innehåller mat som lagas på spisen mer näring än mat som mikras?

    Nej! Det är snarare tvärtom, att mikrad mat kan innehålla mer näring än mat som har tillagats på spisen. Låt säga att du behöver tina fryst broccoli. Om du tinar på spisen lakas lite av näringen ur och försvinner med kokvattnet ner i vasken. Om du däremot tinar i mikron så behövs inget vatten och mer av näringen stannar i broccolin. Dessutom är det mer miljövänligt att mikra då den tillagningsmetoden är snabbare och därmed förbrukas mindre energi.

    Lästips! Allt du behöver veta om näringslära.

  5. 5. Är mineralsalt nyttigare än vanligt salt

    Ja! Vanligt salt består av natriumklorid. Mineralsalt består av en blandning mellan natriumklorid och kaliumklorid. Eftersom boven i saltet är natrium – det kan höja blodtrycket, vilket kan leda till hjärt-kärlsjukdom – är mineralsalt ett bättre alternativ. Men tänk på! Du bör alltid välja mineralsalt med tillsatt jod, för att minska risken för sjukdomen struma.

    Lästips! Detta gör saltet med din kropp.

Du kanske också är intresserad av...

Nyttigare vardag

Mycket smak utan socker och salt

Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Bild laddas
Tänk så här!

Välj det nyttigare brödet

Detta ska du titta efter i brödhyllan när du vill ha ett mer hälsosamt bröd.
Bild laddas
Socker

Hur påverkar socker kroppen?

Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Bild laddas
Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas
Sockerchock!

Så mycket socker konsumerar vi

Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Bild laddas
Fyllda av nyttigheter!

Teff - i stället för mjöl eller quinoa

Glutenfria gräsfrön fulla av nyttigheter som du kan använda både i bakning och matlagning.
Bild laddas
Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Bild laddas
Socker

Minska sockerintaget hos barn

Bli sockermart med våra sju tips.
Bild laddas