Myter om mat
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Salt är en av de viktigaste grundsmakerna och fungerar som en smakförhöjare i, i princip, all matlagning. Men hur gör man för att få till den perfekta biffen, hur mycket salt ska det vara i pastavattnet och hur saltar man när man kokar grönsaker?
Hur mycket salt ska man ha i pastavattnet? Räkna med 1 liter vatten och en knapp 1/2 msk salt per 100 gram pasta. 100 g pasta motsvarar 1 portion.
Kom ihåg att salta vattnet när du kokar grönsaker! Utgå från 0,5 msk salt per liter vatten. Grönsaker mår bäst av att läggas ner i kokande vatten och sedan kokas al dente.
Salta din köttbit ca 15-30 minuter innan du ska steka eller grilla den. Det ger en djupare och rikare smak samt ett saftigare resultat.
Salta din fisk ca 15 min innan tillagning eller prova att snabbrimma den i rimlag. Observera att vid rimning krävs salt med normal natriumhalt.
Rimlag till 1kg fiskfilé:
1 liter vatten
0,5 dl salt
Blanda salt och vatten, lägg ner fisken och låt den rimma i 30 min innan du tillagar fisken. Rimning gör att fisken håller ihop bättre och får en djupare smak.
Lägg grovkornigt salt på en plåt och lägg på hela morötter, parlsternackor och/eller rödbetor. Ugnsbaka på ca. 175 C tills grönsakerna är genommjuka.
Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Ät mer frukt och grönt och byt ut pasta, ris och potatis till våra grönhydrater.
Här får du tips och steg för steg-beskrivning så att du lyckas koka perfekt färskpotatis.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Ja, hur kokar man ris utan att bränna botten? Det ska vi guida er genom nu! För det finns faktiskt ett sätt som lovar perfekt ris varje gång. Häng med!
Här går vi igenom de vanligaste pastasorterna och vilka såser som passar till vilken pasta.
Här berättar vi hur och varför du ska koka pastan kortare tid än det står på paketet. Al dente!