ÖVER 60 MIN | Medel

Glödbakad potatis med rökig gräddfil och brynt smör

Grilla färskpotatis? Så klart du kan göra det! Det mesta går att grilla i foliepaket, inte minst potatis och andra grönsaker. Den glödbakade potatisen passar sedan utmärkt att servera med gräddfil smaksatt med rökig olivolja, gräslök och nötigt, brynt smör.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Tänd grillen. Lägg den glödande kolen i en ring ut mot kanterna.
 2. Strö havssaltet på dubbla ark aluminiumfolie.
 3. Skrubba potatisen, lägg den på saltet och vik ihop noga till ett tätt paket.
 4. Placera paketet mitt i ringen med kolen runt om. Baka under lock 40–60 minuter. Testa med kniv att potatisen är mjuk. Öppna paketet och låt svalna något (skär bort ev svarta bitar).
 5. Blanda gräddfil och rökt olja.
 6. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Höj värmen och vispa. När smöret doftar nötigt och har fått en svagt brun färg är det brynt.
 7. Krossa potatisen och fördela på ett fat eller i en skål. Klicka på gräddfilen. Strö över chips och gräslök. Krydda med lite svartpeppar. Avsluta med att ringla över det brynta smöret.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot Imat fraiche eller Sour Supreme.

Tips

Att röka egen gräddfil är en kul utmaning för grillnörden. Lägg krossad is i en rostfri bunke och ställ en tom mindre bunke i. Häll 500 g gräddfil (för 4 port) i den mindre bunken och ställ längst ner i en kall grill utan glöd. Lägg toppgallret över bunkarna. Värm alspån i en stekpanna eller röklåda med lock tills det blir en kraftfull rökutveckling. Ställ stekpannan eller röklådan på gallret, ta av locket snabbt och täck med grillocket i stället. Stäng spjällen och låt stå 30 minuter. Lyft locket och kontrollera att gräddfilen har fått en gul hinna, om inte så upprepa proceduren. Ta från grillen och ställ svalt direkt.

Ingredienser

Portioner: 4
 • 8 stora färskpotatisar
 • 1 msk havssalt
 • 100 g smör
 • 2 dl gräddfil
 • 1 msk rökt olivolja
 • 2 dl krossade potatischips
 • 2 - 3 msk finskuren gräslök
 • nymalen svartpeppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 1878 kJ / 449 kCal