Glödbakad potatis med rökig gräddfil och brynt smör

Grilla färskpotatis? Så klart du kan göra det! Det mesta går att grilla i foliepaket, inte minst potatis och andra grönsaker. Den glödbakade potatisen passar sedan utmärkt att servera med gräddfil smaksatt med rökig olivolja, gräslök och nötigt, brynt smör.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2016

Ingredienser
4 portioner
8 stora färskpotatisar
1 msk havssalt
100 g smör
2 dl gräddfil
1 msk rökt olivolja
2 dl krossade potatischips
2 - 3 msk finskuren gräslök
nymalen svartpeppar
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot Imat fraiche eller Sour Supreme.
Gör så här
Tips
Att röka egen gräddfil är en kul utmaning för grillnörden. Lägg krossad is i en rostfri bunke och ställ en tom mindre bunke i. Häll 500 g gräddfil (för 4 port) i den mindre bunken och ställ längst ner i en kall grill utan glöd. Lägg toppgallret över bunkarna. Värm alspån i en stekpanna eller röklåda med lock tills det blir en kraftfull rökutveckling. Ställ stekpannan eller röklådan på gallret, ta av locket snabbt och täck med grillocket i stället. Stäng spjällen och låt stå 30 minuter. Lyft locket och kontrollera att gräddfilen har fått en gul hinna, om inte så upprepa proceduren. Ta från grillen och ställ svalt direkt.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1878 KJ / 449 kCal
Fett32 g
Salt5.6 g
Kolhydrater34 g
Protein5 g
Kommentarer
Var får man tag i den rökiga olivoljan? Verkar inte finnas kvar i sortiment någonstans
Maja
2020-07-24Hej Maja! Om inte din butik har, prata med handlaren om att kanske beställa hem. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2020-07-28Går det att göra i ugn också?
Alexandra
2020-07-08Hej Alexandra! Ja det går fint att baka eller rosta potatisen i ugnen. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-07-09Trevligt tips med rökig gräddfil. Lite nytänkande....bra!
Carl-henrik
2016-08-15