Hoppa till sidans innehåll

Årets annorlunda nyårsfirande kräver en oförglömlig trerätters att njuta av i ett lite mindre sällskap. Tidningen Buffés nyårsmeny är i år signerad kvarterskrogen Matateljén. Inspireras av ett antal magiska recept och välj förrätt, varmrätt och efterrätt till nyår.

Text Agnes Regell Recept Matateljén Styling Linda Berlin Foto Idha Lindhag
Tips: Här finns alla våra nyårsrecept

“Mysigt och välkomnande, men med höga ambitioner på mat och dryck”. Så beskriver paret Anna Klyvare och Henrik Sauer sin lilla kvarterskrog i Enskede söder om Stockholm – ord som stämmer lika väl in på årets nyårsmeny som de komponerat för Buffé. I fyra år har Matateljén erbjudit en hemtrevlig mötesplats bortom storstadsbruset och bakom restaurangens levande mat- och dryckesmeny ligger ett nära samarbete med lokala, ekologiska producenter och leverantörer, en stor nyfikenhet på nya tekniker och kärlek för råvaror.

Ni beskriver er meny som levande. På vilket sätt?
– Att i största möjliga mån jobba med närodlat och ekologiskt betyder att man ständigt anpassar matlagningen efter säsong. En rätt som finns på menyn ena veckan kan veckan därpå försvinna för att ge plats åt en annan, beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga hos våra leverantörer. Och en levande matmeny kräver såklart en levande dryckesmeny, den jobbar våra sommelierer med dagligen!

Hur speglas detta i recepten ni skapat för Buffé?
– De här recepten är inspirerade av matlagningen hos oss, men anpassade för hemmaköket. Mycket grönt och enkla men finurliga knep som ger rätterna det lilla extra – precis som man vill ha det en kväll som nyårsafton.

Hur ska man tänka när man komponerar sin nyårsmiddag?
– Laga sådant du själv gillar! Använd bra råvaror men gör det inte för komplicerat så du inte behöver tillbringa hela kvällen i köket. Har du en lite mindre budget, satsa på färre rätter men glöm inte att ett recept aldrig kan bli godare än sina råvaror.

Finns det några knep att ta till om man känner sig osäker?
– Välj ett recept du känner dig relativt bekväm med och provlaga det gärna innan.

Matateljéns nyårsrecept

  • Ugnsbakad rotselleri med citron och brynt smör

    Ugnsbakad rotselleri med citron och brynt smör

    Gör en vego förrätt till nyår eller mellanrätt när du vill bjuda på något enkelt men elegant: servera skivor av ugnsbakad rotselleri med selleri, citron, brynt smör och krasse.

    - Ugnsbakad rotselleri med citron och brynt smör

    Spara

  • Picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom

    Picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom

    Är du på jakt efter en vansinnigt god förrätt? Servera picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom, perfekt till nyår eller en festlig middag när som helst på året. Regnbågsrommen går fint att byta ut mot någon annan typ av rom eller tångkaviar.

    - Picklad potatis med crème fraiche och regnbågsrom

    Spara

  • Burrata med fikon och pistage

    Burrata med fikon och pistage

    Sugen på en enkel förrätt som ändå känns lyxig och elegant? Servera krämig burrata, alltså gräddfylld mozzarella, med en ljuvlig dressing, färska fikon och rostade pistagenötter.

    - Burrata med fikon och pistage

    Spara

  • Cavatelli med svartkål, pecorino och valnötter

    Cavatelli med svartkål, pecorino och valnötter

    Cavatelli är en typ av italiensk pasta formad som små kupade snäckor. Denna pasta görs utan ägg och när du format den hemgjorda pastan: servera med stekt svartkål, valnötter, citron och pecorino.

    - Cavatelli med svartkål, pecorino och valnötter

    Spara

  • Svampfylld savoykål med lingon och entrecôte

    Svampfylld savoykål med lingon och entrecôte

    Som elegant varmrätt: servera savoykål med svampfyllning tillsammans med gräddsås, syrliga rårörda lingon och saftig entrecôte. Höstens och vinterns smaker på en tallrik!

    - Svampfylld savoykål med lingon och entrecôte

    Spara

  • Halstrad torskrygg med vitvinssås, rostade betor och sotade blad

    Halstrad torskrygg med vitvinssås, rostade betor och sotade blad

    Hade du tänkt servera torskrygg till nyår? Prova då detta recept på halstrad torskrygg med vitvinssås som serveras med rostade rödbetor och sotade blad av persilja och grönkål. Lyxigt och elegant men ändå enkelt att tillaga.

    - Halstrad torskrygg med vitvinssås, rostade betor och sotade blad

    Spara

  • Mousse med kardemumma, äpple och rostad vit choklad

    Mousse med kardemumma, äpple och rostad vit choklad

    För en enkel men lyxig efterrätt som passar perfekt till nyår: gör ljuvligt fluffig mousse med smak av kardemumma, och toppa kardemummamoussen med krispigt rostad vit choklad och saftiga bitar av äpple.

    - Mousse med kardemumma, äpple och rostad vit choklad

    Spara

  • Semifreddo med choklad, dulce de leche och hasselnötter

    Semifreddo med choklad, dulce de leche och hasselnötter

    Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en magiskt god glassdessert med vispgrädde och ägg. Perfekt när du vill ha en dessert som kan göras i förväg! Här smaksätter vi semifreddon med choklad och toppar med dulce de leche och rostade hasselnötter.

    - Semifreddo med choklad, dulce de leche och hasselnötter

    Spara

  • Granité på citrus med crème fraiche och maräng

    Granité på citrus med crème fraiche och maräng

    Sugen på en fräsch efterrätt? Gör granité av saftig citrus och servera med frisk crème fraiche och flarn av hemgjord maräng kryddad med svartpeppar. En oväntad och magiskt god smakkombination som garanterat gör succé hos gästerna!

    - Granité på citrus med crème fraiche och maräng

    Spara