Gougères – Ostbollar

6
3
Gougères – Ostbollar

Gougères är ett franskt, salt bakverk på chouxdeg som fylls med en kräm på lagrad ost. Resultatet blir små fluffiga och saftiga ostbollar som är oemotståndligt goda och passar utmärkt som tilltugg till fördrinken.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2021

Gougères – Ostbollar

Ingredienser

6 portioner

Smet

1 dl mjölk (3%)
1 dl vatten
100 g smör
1/2 tsk salt
2 krm strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
3 ägg (à ca 60 g)

Ostkräm

150 g lagrad hårdost (gärna Västerbottensost eller Gruyère)
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)
1 msk majsstärkelse
1 krm salt
1/2 krm riven muskotnöt

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk, smör och grädde.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

6

Kommentarer

Ida

2022-01-06

Supergoda bollar, gjorde med västerbottensost. Blev en stor sats (ca 30st) då vi hade det till soppa. Bollarna blev fina och fluffiga, körde på varmluft. Lät smeten ligga över natten, toppen att kunna förbereda allt innan och sen slänga ihop.

Lotta

2021-12-31

Mina flyter också ut och blir helt platta..... ska temperaturen vara lägre? kanske behöver man "bollformar"? BESVIKEN

Göran

2021-12-29

Varför blir bollarna platta och inte fina och rund?

Näringsvärde per portion

Energi 1772 KJ / 423 kCal
Fett 34 g
Salt 1 g
Kolhydrater 18 g
Protein 12 g
Läs mer om näringsvärden