Gott slut!

Årets nyårsmeny från Buffé

Fira nyår med finess! Tidningen Buffés nyårsmeny är i år signerad kocken Joel Åhlin. En afton med god mat, bubblig dryck och härlig stämning – utan press och stress i köket.
För mer tips! Se alla våra nyårsrecept.

Joel om sin nyårsmeny

Stjärnkock om dagarna och hemmakär småbarnspappa på kvällar och helger. Kocken Joel Åhlin kan konsten att laga mat åt nyfikna och hungriga middagsgäster, oavsett om det är en avsmakningsmeny på Michelinkrogen Agrikultur i Stockholm eller vardagshjälten spaghetti och köttfärssås hemma i Västerås.

Berätta om din nyårsmeny!

– Jag har skapat en blandning av mindre snacks, lättare förrätter och mer traditionella varmrätter som alla kan kombineras efter smak och ambitionsnivå. Vissa är enklare, andra mer avancerade. Vissa är klassiska, andra oväntade. Gemensamt är matlagningsglädjen och de rena smakerna.

Vad är knepet för en lyckad nyårsafton?

– Det finns så mycket förväntningar kring nyårsafton och det är lätt att man tar sig vatten över huvudet. Mitt bästa tips är istället att laga något som du faktiskt vill laga och som du tror att andra uppskattar. Då blir atmosfären härligare och samtalsämnena runt bordet mycket roligare!

Hur ska man tänka kring maten?

– Att laga fler, mindre rätter och på så vis dela på matansvaret är ett sätt att minska stressen och pressen. Det gör att alla gäster kan bidra med något och dessutom att middagen inte står och faller på en rätt.

Har du några fler tips?

– Att lägga lite extra krut på dukningen och valet av dryck är ett bra sätt att höja stämningen under kvällen. En linneservett och ett gott vin är enkla knep för att få kvällen att kännas lite extra festlig. Och när det kommer till dryck, kom ihåg att börja kvällen med finchampagnen istället för att spara den till tolvslaget!

Joels nyårsrecept

  • Parmesanvåffla med löjrom

    Tilltugg: Parmesanvåffla med löjrom

    Betyg 4.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En frasig våffla med parmesanost som smaksättning är perfekt att servera som tilltugg till drinken tillsammans med valfri rom, krämig smetana och gräslök på toppen. 

    Parmesanvåffla med löjrom
Dryckestips till rätterna

Pelle Janzon-krustader
Gougères – Ostbollar
Saltgurka med smetana och honung

Till snacksen passar det utmärkt att dricka Champagne, gärna med lite ålder, mycket smak och dominans av druvan pinot noir. För ett alkoholfritt alternativ, välj en torr cider eller sparkling tea.

Lobster rolls
Till hummer är en smörig Chardonnay med fatkaraktär från Bourgogne svårslaget, men en ljus alkoholfri lager passar också bra.

Jordärtskockssoppa med miso
Till jordärtskockssoppan serveras helst en lätt pinot noir, gärna ung och från Europa. Eller en alkoholfri ale med kraftig karaktär.

Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesås
Precis som till Lobster rolls är en smörig Chardonnay med fatkaraktär från Bourgogne ett bra val till denna rätt, eller en ljus alkoholfri lager.

Biff med pepparsås och haricots verts
Till den här rätten är det ett rött vin som gäller, gärna en Syrah från Rhonedalen. Om annat alternativ önskas passar även en porter.

Bakad ost med cruditésallad
Bakad ost passar med en frisk riesling från Europa som balanserar det feta i osten. Ljus pilsner är ett bra alkoholfritt alternativ.

Artiklar (1603)

Gott slut!

Nyår på ditt vis

Sätt ihop din meny till nyårsafton, från förrätt till dessert.

Gott grönt år!

Grönt nytt år!

Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.