Gott slut!

Årets nyårsmeny från Buffé

Fira nyår med finess! Tidningen Buffés nyårsmeny är i år signerad kocken Joel Åhlin. En afton med god mat, bubblig dryck och härlig stämning – utan press och stress i köket.
För mer tips! Se alla våra nyårsrecept.

Joel om sin nyårsmeny

Stjärnkock om dagarna och hemmakär småbarnspappa på kvällar och helger. Kocken Joel Åhlin kan konsten att laga mat åt nyfikna och hungriga middagsgäster, oavsett om det är en avsmakningsmeny på Michelinkrogen Agrikultur i Stockholm eller vardagshjälten spaghetti och köttfärssås hemma i Västerås.

Berätta om din nyårsmeny!

– Jag har skapat en blandning av mindre snacks, lättare förrätter och mer traditionella varmrätter som alla kan kombineras efter smak och ambitionsnivå. Vissa är enklare, andra mer avancerade. Vissa är klassiska, andra oväntade. Gemensamt är matlagningsglädjen och de rena smakerna.

Vad är knepet för en lyckad nyårsafton?

– Det finns så mycket förväntningar kring nyårsafton och det är lätt att man tar sig vatten över huvudet. Mitt bästa tips är istället att laga något som du faktiskt vill laga och som du tror att andra uppskattar. Då blir atmosfären härligare och samtalsämnena runt bordet mycket roligare!

Hur ska man tänka kring maten?

– Att laga fler, mindre rätter och på så vis dela på matansvaret är ett sätt att minska stressen och pressen. Det gör att alla gäster kan bidra med något och dessutom att middagen inte står och faller på en rätt.

Har du några fler tips?

– Att lägga lite extra krut på dukningen och valet av dryck är ett bra sätt att höja stämningen under kvällen. En linneservett och ett gott vin är enkla knep för att få kvällen att kännas lite extra festlig. Och när det kommer till dryck, kom ihåg att börja kvällen med finchampagnen istället för att spara den till tolvslaget!

Joels nyårsrecept

  • Pelle Janzon-krustader

    Pelle Janzon-krustader

    Betyg 4.7 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En ny twist på den goda klassikern Pelle Janzon i en perfekt munsbit. Finhackat rått kött blandas med äggula, lök, citronjuice och nötigt brynt smör och serveras i krustader, toppa sedvanligt med löjrom.

    Pelle Janzon-krustader
  • Gougères – Ostbollar

    Gougères – Ostbollar

    Betyg 3.9 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Gougères är ett franskt, salt bakverk på chouxdeg som fylls med en kräm på lagrad ost. Resultatet blir små fluffiga och saftiga ostbollar som är oemotståndligt goda och passar utmärkt som tilltugg till fördrinken.

    Gougères – Ostbollar
  • Saltgurka med smetana och honung

    Saltgurka med smetana och honung

    Betyg 4.5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En rysk aptitretare passande till både påsk och nyår! Salt inlagd gurka, len och mild smetana och söt honung är en oväntad kombination som gifter sig utmärkt i en munsbit som är enkel att tillaga och imponerar på festen.

    Saltgurka med smetana och honung
  • Lobster roll med brioche

    Lobster roll med brioche

    Betyg 4.5 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Lobster roll är lyxig men enkel förrätt när den är som bäst där hummer, selleri och majonnäs utgör fyllningen i ett rostat brioche-korvbröd. Avsluta med att skeda över brynt smör och servera med citronklyftor.

    Lobster roll med brioche
  • Rostad jordärtskockssoppa med miso

    Rostad jordärtskockssoppa med miso

    Betyg 4.6 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    En soppa med finess! Rostade jordärtskockor utgör grunden i denna ljuvliga, gräddiga jordärtskockssoppa som med hjälp av misopasta lyfts till nya umami-höjder. Servera soppan tillsammans med rostade skockor marinerade i ostronsås och sesamfrön.

    Rostad jordärtskockssoppa med miso
  • Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesås

    Lättrimmad torsk med blåmusslor

    Betyg 4.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ugnsbakad, rimmad torsk som serveras tillsammans med blåmusslor, smörstekt spenat och en len champagnesås är en festrätt av rang som passar utmärkt på nyårsfirandet eller middagsbjudningen.

    Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesås
  • Biff med pepparsås och haricots verts

    Biff med pepparsås och haricots verts

    Betyg 3.8 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Biff eller oxfilé med pepparsås är en variant på steak au poivre, en fransk klassiker som aldrig slår fel. Det stekta köttet och peppriga gräddsåsen smaksatt med cognac serveras med krispiga haricots verts och valfritt potatistillbehör.

    Biff med pepparsås och haricots verts
  • Bakad ost med cruditésallad

    Bakad ost med cruditésallad

    Betyg 5 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Crudité är franska och betyder råa, krispiga grönsaker. I detta recept består cruditésalladen av päron, fänkål och selleri som blandas med en syrlig vinägrett och serveras som tillbehör till krämig, brieost i ugn.

    Bakad ost med cruditésallad
Dryckestips till rätterna

Pelle Janzon-krustader
Gougères – Ostbollar
Saltgurka med smetana och honung

Till snacksen passar det utmärkt att dricka Champagne, gärna med lite ålder, mycket smak och dominans av druvan pinot noir. För ett alkoholfritt alternativ, välj en torr cider eller sparkling tea.

Lobster rolls
Till hummer är en smörig Chardonnay med fatkaraktär från Bourgogne svårslaget, men en ljus alkoholfri lager passar också bra.

Jordärtskockssoppa med miso
Till jordärtskockssoppan serveras helst en lätt pinot noir, gärna ung och från Europa. Eller en alkoholfri ale med kraftig karaktär.

Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesås
Precis som till Lobster rolls är en smörig Chardonnay med fatkaraktär från Bourgogne ett bra val till denna rätt, eller en ljus alkoholfri lager.

Biff med pepparsås och haricots verts
Till den här rätten är det ett rött vin som gäller, gärna en Syrah från Rhonedalen. Om annat alternativ önskas passar även en porter.

Bakad ost med cruditésallad
Bakad ost passar med en frisk riesling från Europa som balanserar det feta i osten. Ljus pilsner är ett bra alkoholfritt alternativ.

Artiklar (1564)

Gott slut

Nyår på ditt vis

Sätt ihop din meny till nyårsafton, från förrätt till dessert.

Gott grönt år!

Grönt nytt år!

Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.

Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.