Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

More is more! I alla fall när det gäller att beräkna hur mycket mat som går åt på festen. Här är några tumregler att utgå från när du ska planera mängderna till din bjudning.

Text: Camilla Thörnqvist

Finns det någon värre partydödare än när mat och dryck tar slut på festen? Snopet för gästerna, för att inte tala om att du riskerar att framstå som en snål värd. Var därför rejält generös när du beräknar mängden mat och dryck. Ta även med i beräkningen vad är det för slags gäster som kommer samt tillfälle och tidpunkt för bjudningen. Unga tonåringar äter ofta betydligt mer än äldre och små barn. 

Så mycket mat går det åt på buffén!

Måtten gäller per bufféportion. En lagom mängd av kött, fisk och fågel är 200 g i rå vikt utan ben. Räkna med cirka dubbla mängden på benprodukter.


Kött

Kött utan ben (t ex biff, oxfilé, fläskfilé): 50 g

Kött med ben (t ex revben, lammracks): 100-150 g

Benfritt kött i gryta: 75-100 g


Fisk och skaldjur

Fiskfilé: 50-75 g

Lax, kallrökt eller gravad: 50 g

Lax, varmrökt eller inkokt: 75 g

Räkor med skal: 100 g

Räkor utan skal: 50 g


Fågel

Fågel (filé): 50 g

Fågel med ben: 125 g


Ost och chark

Hårdost: 25 g

Dessertost: 20 g

Chark/kallskuret: 50 g

Paté: 50 g


Pasta och potatis (Har du bara en pastasallad så behöver du 75 g okokt pasta per näsa eller 150 g potatis).

Pasta (kokt): 75 g

Pastasallad (kokt pasta plus övriga ingredienser): 100 g

Kokt potatis: 125 g

Potatissallad: 125 g

Potatisgratäng: 125 g


Paj och grönsallad

Paj: 150 g

Grönsallad: 30 g


Bröd

Mjukt bröd: 25 g

Hårt bröd: 15 g


Sås

Varm eller kall sås/röra: ½ dl/portion 

Dressing/vinägrett: 2-3 msk/portion

Dessertsås (t ex saftsås, vaniljsås): 1 dl/portion

Vispad grädde: ½ dl/portion

5 bra tips för buffén

  • Plockmat

    Sex till åtta plock per person är lagom när det handlar om fingermat och mingelfest.

  • Hur många rätter?

    Sex till åtta rätter räcker på en buffé. Den bör innehålla ett par matiga rätter, några tillbehör, någon dipp, sallad, bröd och alltid minst ett vegetariskt alternativ.

  • Fyll ut med ost och bröd

    Bulla upp ordentligt med mat som inte kräver någon tillagning; charkuterier, ostar, frukt, grönsaker och bröd. Då finns det alltid något att erbjuda även senkommande eller kanske till och med oväntade gäster.

    Tips: Börja först med brödet, sedan salladen, efter det pasta/potatis och sist proteinerna och eventuell sås. P åså sätt börjar du med det som är billigt. Bra va!

  • Duka smart

    Vid bufféservering, duka så att det du har minst av kommer sist på bordet. Presentera gärna mat och dryck med lappar eller skyltar, så kallade bordsryttare.

  • Allergianpassad buffé

    Tänk på att flagga för om du serverar något med nötter, eller andra ingredienser som en eller flera av gästerna kan vara allergiska eller intoleranta mot, t ex mjölkprotein, laktos, gluten och ägg. Bäst är att fråga vid inbjudan, så det inte kommer som en överraskning. Här kan du läsa en artikel med Buffés allergiexpert där hon ger svar och tips på hur du anpassar din bjudning så att alla kan njuta av maten.

  • Beräkna dryck till festen

    Vi hjälper dig och ger dig några tumregler att utgå från när du ska planera mängderna till din bjudning.

    Beräkna dryck till festen.

  • Vattenmelon med yoghurt och Za´atar

    Saftig vattenmelon, krämig yoghurt och kryddig za’taar – en himmelskt god kombination som passar lika bra till efterrätt som del av en buffé. Eller varför inte som en somrig frukost? Za’taar är en kryddblandning av oregano, timjan, citron och sesamfrön med ursprung i Mellanöstern.

    - Vattenmelon med yoghurt och Za´atar

    Spara

  • Vårig frittata

    Härlig frittata med vårens första primörer. Perfekt till vårens bufféer eller som lunch med lite nyskördat grönt till. Gör i långpanna, skär i bitar och frys in det du inte äter upp, så har du vårkänsla i frysen när du behöver den nästa gång.

    - Vårig frittata

    Spara

  • Marockansk morotssallad

    Vad sägs om en magiskt god sallad gjord på ugnsrostade morötter och en kryddblandning med vitlök, koriander, spiskummin och harissa? Tänk på att ta ut morötterna i tid så att de behåller sin spänst. Ett enkelt trick är att kyla ner dem direkt efter ugnen i kallt vatten eller is så avstannar tillagningen.

    - Marockansk morotssallad

    Spara

  • Krämig baba ganouj- grillad aubergineröra

    Himmelskt god aubergineröra, som kan göras på både majonnäs och tahini. Med en fräsch smak av både vitlök och citron passar den perfekt som tillbehör, dippsås eller som del av en buffé.

    - Krämig baba ganouj- grillad aubergineröra

    Spara

  • Vårens godaste smörgåstårta

    Smörgåstårta är den perfekta kalasmaten! Fira med en konstnärligt garnerad smörgåstårta med krispigt grönt. Innanför de spirande ärt- och sparrisskotten gömmer sig tre smakfulla fyllningar med smak av räkor, lax och avokado.

    - Vårens godaste smörgåstårta

    Spara

  • Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Fira en födelsedag eller kanske midsommar, då får du inte missa detta recept på västerbottenpaj. Enkel att tillaga med klassisk härlig smak. Salt, peppar och västerbottenost – små detaljer som gör stor skillnad.

    - Enkel västerbottenpaj med smördeg

    Spara

  • Grillad laxsida

    Sommaren och grillad lax hör ihop. Lax är ganska enkelt att grilla och smakvarianterna är många. Här börjar du med att gnida in laxen i salt, peppar och andra kryddningar efter smak och tycke. Lägg i folieark och grilla under lock i 25-30 minuter. Bon appe fisk!

    - Grillad laxsida

    Spara

  • Bufféköttbullar

    Servera köttbullarna tillsammans med den varma och matiga salladen. Broccoli och rödbetor blir ett gott komplement till köttbullarna. Klicka på pepparrotskrämen och servera med krasse. En riktig höjdare som kommer älskas av stor som liten gäst.

    - Bufféköttbullar

    Spara

  • Libapizza med råkorv, sparris och basilika

    En frasig och supergod pizza på färdigbakat bröd som går fort att laga. Libabröd är ett libanesiskt tunt bröd, men du kan även använda färdigbakad pizzabotten, tortillabröd eller annat tunnbröd. Blir en höjdare på buffébordet.

    - Libapizza med råkorv, sparris och basilika

    Spara

  • Vårig grönsallad med sparris och pumpadressing

    Med tunt hyvlad sparris, krispiga salladsärtor och en krämig dressing på pumpakärnor, matyoghurt och vitlök är det här en grönsallad när den är som bäst. Servera som tillbehör eller som en del av en buffé.

    - Vårig grönsallad med sparris och pumpadressing

    Spara

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer