Äppelpaj, rödbetskaka, kanelbullar...

Baka med kanel

Äpplets vapendragare och kanelbullens huvudrollsinnehavare. Det är inte svårt att förstå varför kanel är en av våra absoluta favoritkryddor. Här hittar du 9 urgoda recept!

9 oemotståndliga recept med kanel

  1. Äppelkladdkaka med kanelfrosting

    1. Äppelkladdkaka med kanelfrosting

    Betyg 4 av 5.
    72 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    Älskar du också kladdkaka? Missa då inte vår äppelkladdkaka! Rivet äpple, vit choklad, citron och kanel ger smak till denna ljuvligt saftiga kaka som toppas med en krämig kanelfrosting.

    Äppelkladdkaka med kanelfrosting
  2. Rödbetskaka med frosting

    2. Rödbetskaka med frosting

    Betyg 4.1 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Baka en saftig rödbetskaka till fikat! Kakan görs med rivna rödbetor i smeten. På toppen av den mjuka rödbetskakan breds en magisk färskostfrosting med citron som också får smak och vacker färg av rödbetsjuice.

    Rödbetskaka med frosting
  3. Äppelpaj med mandelsmul

    3. Äppelpaj med mandelsmul

    Betyg 3.6 av 5.
    49 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Snacka om paj på direkten! Strössla havregryn och mandelmassa över äppelklyftorna. Hyvla över smör och grädda. Variera smaken på äppelsmulpajen genom att byta ut kardemumma och kanel mot rivet skal av en citron eller strö över en näve russin.

    Äppelpaj med mandelsmul
  4. Världens godaste äppelsmulpaj

    4. Världens godaste äppelsmulpaj

    Betyg 4.3 av 5.
    2666 personer har röstat
    Receptet har 369 kommentarer.

    Om du gillar smulpaj eller äppelpaj ska du testa det här receptet på en god men lite annorlunda äppelsmulpaj. Pajen har den perfekta kombinationen av sött, surt och flingsalt. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass och njut!

    Världens godaste äppelsmulpaj
  5. Kanelbullar i långpanna

    5. Kanelbullar i långpanna

    Betyg 4.4 av 5.
    71 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Ska du baka kanelbullar till många? Gör bullarna i en långpanna, lager på lager av bulldeg med fyllning. Saftig, kryddig och perfekt till alla stundande fikastunder! Spara och frys in om det blir bulle över.

    Kanelbullar i långpanna
  6. Snabb äppelkaka i glas

    6. Snabb äppelkaka i glas

    Betyg 4.2 av 5.
    106 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    En snabb variant av äppelkaka gör du genom att smörsteka äpple med socker och kanel, och servera i glas med vaniljgrädde och kaksmulor. Snabbt, lyxigt och magiskt gott!

    Snabb äppelkaka i glas
  7. Bakade äpplen med nöt- och frötäcke

    7. Bakade äpplen med nöt- och frötäcke

    Betyg 3.6 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Laga en enkel dessert där äpplen med kardemumma och kanel täcks med ett härligt täcke av havregryn, nötter och frön och bakas gyllene i ugnen. Servera nygräddad med en klick yoghurt. Mums!

    Bakade äpplen med nöt- och frötäcke
  8. Kanelbullekladdkaka

    8. Kanelbullekladdkaka

    Betyg 4.2 av 5.
    150 personer har röstat
    Receptet har 28 kommentarer.

    Den klassiska kanelbullen har fått konkurrens! Saftigt kladdig, vacker att titta på och med en perfekt avvägd smak av kanel och kardemumma kniper den här kladdkakan en självklar plats på fikabordet. Gör kanelbullemönstret genom att hälla garneringen i en spritspåse för att sedan ringla över kakan.

    Kanelbullekladdkaka
  9. Kanelbullar

    9. Kanelbullar

    Betyg 4.1 av 5.
    3676 personer har röstat
    Receptet har 210 kommentarer.

    Baka goda och saftiga kanelbullar med detta perfekta kanelbullerecept. Kanelbullarna blir stora, mjuka och får en god smak av sin fyllning som består av kanel, smör och socker.

    Kanelbullar
Vilken kanel passar bäst till bullarna?
  • Kanel är en av världens äldsta kryddor och användes redan 2700 år f.kr som medicin. I norden har kanelen använts sedan 1300-talet.
  • Det finns cirka 250 olika kanelträdsarter. Kryddan kanel består av bark från olika arter av kanelträd. Barken skalas, torkas och rullas ihop till kanelstänger. Den torkade kanelen kan också malas till pulver. Även bladen och de torkade kanelfrukterna kan användas.
  • Alla kanelsorter har olika smakprofil. Den mest populära kanelsorten i Sverige heter Cinnamomum Burmaani och kommer från Indonesien. Tack vare sin fylliga smak håller den sig kvar vid bakning, så det är alltså denna som är den optimala kanelen att ha i dina kanelbullar.
  • Ceylonkanel kallas också för äkta kanel och har naturligt mycket låg kumarinhalt. Den har en helt annan smakprofil som är mild, söt och aromatisk. Den passar utmärkt i grytor och är väldigt populär i mexikanska och indiska rätter. Vid bakning förvinner dock smaken nästan helt.
  • Historiskt så sa man att kanel är antiseptisk, sänker blodsocker och förebygger diabetes. Huruvida det överensstämmer med verkligheten låter vi vara osagt… hursomhelst så önskar vi dig lycka till med ditt kanelbullebak!

Artiklar (1219)

Mat från Sichuan!

Recept med sichuanpeppar

Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Världens smaker

Spännande kryddblandningar

Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.