Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Potatisgratäng med gorgonzola och päron

(82)
60 MIN | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Den här ljuvligt krämiga potatisgratängen med gorgonzola, päron, Västerbottensost och muskot kammade hem förstapriset i Buffés potatistävling 2012. En helt oemotståndlig smaksuccé! Gör sig bra till kallskuret, prova till exempel tillsammans med favoriten dubbelmarinérad fläskfilé!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g potatisar (gärna marilyn)
  • 2 fast päron (gärna anjou, à ca 150 g)
  • 1 liten purjolök (à ca 150 g)
  • 100 g gorgonzola
  • 2 dl riven Västerbottensostar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 tsk malen muskot
  • smör till formen
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.
  3. Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
  4. Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Häll blandningen i formen.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och ost lagrad mer än 3 månader.