Potatisgratäng med fänkål och riesling

Betyg 5 av 5.
5 personer har röstat
1
Potatisgratäng med fänkål och riesling

Gör potatisgratängen festligare med nya smakkompisar som tunt skivad fänkål, vitt vin och finrivet citronskal. Tillsammans med grädde, mjölk och vitlök blir potatisgratängen till en riktig fullträff! Inte minst till fisk - ångkokt, bakad eller rökt.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Potatisgratäng med fänkål och riesling

Ingredienser

6 portioner
1800 g  fast potatis (gärna marilyn)
3   vitlöksklyftor
1   fänkål
2 1/2 dl  vispgrädde
3 dl  mjölk (3 %)
2 dl  vitt vin (gärna riesling)
1/2 msk  finrivet citronskal
2 1/2 tsk  salt
1 tsk  grovmalen svartpeppar
2 dl  riven ost

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.

Gör så här

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 4 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 5 av 5.
5 personer har röstat

Kommentar

Väldigt god och krämig. Fräsch smak med citronskalet och fänkålen.

Pernilla

2022-02-12

Näringsvärde per portion

Energi2074 KJ / 512 kCal
Fett23 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein13 g

Testa liknande recept

Ångkokta musslor med körvel
Betyg 2.5 av 5.
4 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Pastasnäckor med räkor och gravad lax
Betyg 3.2 av 5.
89 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rödvinssky
Betyg 3.4 av 5.
152 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Musslor med fänkål
Betyg 4.9 av 5.
13 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Pop tarts med hallon
Betyg 3.9 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Sötsyrlig rödvinssås
Betyg 2.8 av 5.
97 personer har röstat
Under 15 min att tillaga