Potatisgratäng med fänkål och riesling

Gör potatisgratängen festligare med nya smakkompisar som tunt skivad fänkål, vitt vin och finrivet citronskal. Tillsammans med grädde, mjölk och vitlök blir potatisgratängen till en riktig fullträff! Inte minst till fisk - ångkokt, bakad eller rökt.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Ingredienser
6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 1/2 dl vispgrädde
3 dl mjölk (3 %)
2 dl vitt vin (gärna riesling)
1/2 msk finrivet citronskal
2 1/2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.
Gör så här
Tips
Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 4 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2074 KJ / 512 kCal
Fett23 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein13 g
Kommentar
Väldigt god och krämig. Fräsch smak med citronskalet och fänkålen.
Pernilla
2022-02-12