Potatisgratäng med dragon och dijon
Tänk utanför gratängformen nästa gång du gör egen potatisgratäng och smaksätt den på det ljuvligaste sättet. För med torkad dragon och dijonsenap smakar potatisgratängen helt plötsligt som bearnaisesås! Bara så gott till stekt kött, fläskkarré eller portobello.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017
Ingredienser
6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3 %)
3 msk dijonsenap
1 msk torkad dragon
2 1/2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost
Till garnering
ev färsk dragon
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.
Gör så här
Tips
Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2122 KJ / 507 kCal
Fett24 g
Salt4 g
Kolhydrater56 g
Protein13 g
Kommentarer
Mycket god och faktiskt ”Bea-smak”! Jag gjorde dock som en vanligt gratäng och skippade förkoket. Tunt skivad potatis ca 2mm i form. Blandade grädden och mjölken med kryddor och pressad vitlök och hällde jämnt över potatisen. Efter 20 minuter, på med aluminiumfolie för att den inte skulle bli bränd och så ytterligare 25 minuter i ugnen. Jag skulle nog ta en liten skvätt extra med grädde och mjölk, bara lite till...nästa gång.
Maj
2021-02-21Koka upp potatisen med såsen? Blir ju potatismos av allt .....
Erika
2020-12-30Fint recepten!!
Jekaterina
2019-02-12