Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

En riktigt lyxig potatisgratäng att bjuda på när du vill imponera lite extra på dina gäster! Låt några dillstjälkar koka med potatis, vitlök, grädde och mjölk till en krämig blandning. Gratinera potatisgratängen med ost, toppa sedan snyggt med löjrom, pepparrot och dill.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Ingredienser
6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3 %)
1/2 kruka dill
2 dl riven ost
2 1/2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Till garnering
80 g löjrom
1 - 2 dl riven pepparrot
färsk dill
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.
Gör så här
Tips
Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2326 KJ / 556 kCal
Fett27 g
Salt4 g
Kolhydrater58 g
Protein18 g
Kommentar
låter jättegott, men vad ska den serveras till?
Kirsi
2022-10-31