Potatisgratäng med löjrom och pepparrot | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatisgratäng med löjrom och pepparrot

En riktigt lyxig potatisgratäng att bjuda på när du vill imponera lite extra på dina gäster! Låt några dillstjälkar koka med potatis, vitlök, grädde och mjölk till en krämig blandning. Gratinera potatisgratängen med ost, toppa sedan snyggt med löjrom, pepparrot och dill.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. Skala och finriv vitlöken. Skala, dela och skiva löken tunt.
  3. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, lök, dillstjälkar, 2 ½ tsk salt och 1 tsk peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
  4. Häll potatisblandningen, utan dillstjälkarna, i en ugnssäker form, ca 25x30 cm. Jämna till och strö över osten. 
  5. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt gratängen vila minst 30 minuter före servering, så den hinner sätta sig.
  6. Till garnering: Toppa gratängen med klickar av löjrom. Strö över pepparrot och plockad dill.   

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1800 g fast potatis (gärna marilyn)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1/2 kruka dill
  • 2 dl riven ost
  • 2 1/2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
Till garnering
  • 80 g löjrom
  • 2 dl riven pepparrot
  • färsk dill
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2326 kJ / 556 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept