I oktober firar vi bland annat potatisens, kanelbullens, grynkorvens och äggets dag. Vi tipsar om smarriga recept och kuriosa kring de olika matdagarna.
Tips: Här hittar du årets alla
tema- och matdagar!
Vegetarisk mat är ett bra val ur många aspekter. Vare sig du väljer att utesluta kött av etiska skäl, för din hälsa eller för vår miljö − vegetariskt är gott. Den här viktiga dagen firar vi med att tipsa om alla våra vegetariska recept.
Gräddtårtan är en riktig tårtklassiker, enkel att göra och populär hos de flesta! En klassisk gräddtårta har sockerkaksbottnar och fyllningen kan bestå av jordgubbar, banan eller vaniljkräm. Täck hela tårtan med grädde och dekorera slutligen med jordgubbar eller andra bär.
Kanelbullar är ett av våra mest älskade bakverk och de är lika uppskattade hos stora som små. Och det är inte så konstigt, för vem kan stå emot en nygräddad, varm och doftande kanelbulle? Här hittar du recept på saftiga kanelbullar.
Gröt är god och nyttig mat som mättar bra. Det går fort att tillaga och passar utmärkt till frukost och mellanmål. Havregrynsgröt, mannagrynsgröt och dinkelgröt är bara några av alla sorters gröt som finns.
Smarrigt värre är det med äppelmust och extra gott blir det om du spetsar den med ingefära, timjan och tonic.
Läs också: Frys in skörden.
Tänk så många rätter som inte skulle gå att göra utan äggets bindande förmåga − som pannkaka, paj och köttbullar. Och så är ägg himla gott. Som hårdkokta på smörgås med kaviar, som löskokta med perfekt krämig äggula, eller pocherade till perfektion i en lockande eggs benedict.
Hurra för räkmackan! Här hittar du det perfekta receptet på en klassisk räkmacka.
Älskar du räkor helt orimligt mycket kan du spana in alla våra recept med räkor.
Som vi älskar den här syrliga osten! Klart den ska firas med en egen dag!
Chokladmuffins är ju en storfavorit men om du vill vidga dina vyer kan du testa att baka muffins från alla våra supermarriga muffinsrecept.
Eller så skiter du i det och bakar en ohemult god chokladmuffins istället.
Ett härligt recept på grynkorv som är Västergötlands traditionella landskapsrätt. Du gör korven av bland annat korngryn, krokfjälster, lök, fläskkött och späck. Servera gärna med potatis- eller rotmos och stuvade bondbönor!
Här firar vi prick alla måltider med en alldeles egen dag. Det är svårt att välja vilken måltid vi ska fokusera på så vi tar den rätten som är mest i ropet just nu - en riktigt höstig gryta.
Läs också: Höstgrytans höstgryta är ju givetvis en mustig Boeuf bourguignon.
Hackkorven är en värmländsk inälvskorv, till exempel gjord av nöthjärta, nötlunga, svinlever och kryddor. Blä enligt vissa och mums enligt andra!
Pasta passar i all sin enkelhet både till vardags och middagsbjudningar. Tagliatelle, linguini, gnocchis, tortellinis, ravioli! Det italienska ursprunget går inte att missa. Från carbonara till spaghetti och köttfärssås − pasta går alltid hem.
Potatis är en mångsidig knöl som passar till såväl förrätter som huvudrätter och tillbehör. På sommaren kan den sprödare färskpotatisen njutas kokt med smör och salt på. Hur du använder potatisen i matlagningen begränsas egentligen bara av ditt tycke och smak.