Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

7
2
Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

Piffa till den klassiska potatisgratängen med soltorkade tomater och västerbottensost. Tomaterna bidrar med både sötma och sälta, och osten gör den krämig. Servera med en härlig grönsallad – addera kött, fågel eller en fetare fisk för en stadig huvudrätt.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

Ingredienser

6 portioner
1800 g
fast potatis (gärna marilyn)
3
vitlöksklyftor
2 1/2 dl
vispgrädde
5 dl
mjölk (3%)
2 tsk
salt
1 tsk
grovmalen svartpeppar
1 dl
strimlade soltorkade tomater
2 dl
riven Västerbottensost

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.

Gör så här

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 6. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Vad tyckte du om receptet?

7

Kommentarer

Fredrik

2021-03-28

Heeeeelt enormt gott recept! :D

Anna-britt

2017-05-05

Underbart recept. Passar mycket bra nu när gamla potatisen börjar bli lite tråkig och ska konkurrera med den nypotatis vi snart har här. Tillsammans med en god grönsallad blir det en bra måltid även för våra familjemedlemmar som är vegetarianer.

Näringsvärde per portion

Energi 2185 KJ / 522 kCal
Fett 25 g
Salt 3 g
Kolhydrater 56 g
Protein 13 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept