Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat

Piffa till den klassiska potatisgratängen med soltorkade tomater och västerbottensost. Tomaterna bidrar med både sötma och sälta, och osten gör den krämig. Servera med en härlig grönsallad – addera kött, fågel eller en fetare fisk för en stadig huvudrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. Skala och finriv vitlöken.
  3. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och de soltorkade tomaterna och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
  4. Tillsätt hälften av osten i kastrullen och rör om.  
  5. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25x30 cm. Jämna till och strö över resten av osten. 
  6. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt gratängen vila minst 30 minuter, så den hinner sätta sig.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 6. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1800 g fast potatis (gärna marilyn)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 dl strimlade soltorkade tomater
  • 2 dl riven Västerbottensost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2185 kJ / 522 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept