Somriga smaker
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna meny bjuder på enkel sommarmat där bland annat inkokt lax, sallad Nicoise och fisksoppa står på menyn.
Till fler söndagspreppar
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Inkokt lax med bakade tomater och fänkål
Måndag: Nicoise-sallad med inkokt lax
Tisdag: Stekt gnocchi med gröna bönor, pecorino och dukkah
Onsdag: Fisksoppa med tomat fänkål och inkokt lax
Ingredienser
1 1/2 kg lax i bit utan skinn
2 1/2 gul lök
1 citron
25 dl vatten
6 1/4 dl vitvinsvinäger
1 msk vitpepparkorn
2 1/2 kruka dill
5 lagerblad
3 3/4 msk salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen i en ugnsform, något större form än laxbiten, så att lagen täcker laxen.
2. Skala och skär löken i skivor. Skiva citronen. Blanda lök, citron, vatten, vinäger, vitpeppar, dill, lagerblad och salt i en kastrull. Koka upp och sjud lagen i 3 minuter.
3. Häll den varma lagen över laxen i formen. Sätt formen mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 46-48 grader.
4. Ta ut formen ur ugnen och låt laxen svalna. Plocka bort dill, citron och kryddor.
Ingredienser
450 g haricots verts
300 g sockerärtor eller salladsbönor
3 dl tinade frysta sojabönor
1 msk finrivet apelsinskal
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 1/2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 msk olivolja
Gör så här:
1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka haricots vertsen i 1/2 minut, tillsätt sedan sockerärtorna och sojabönorna och låt koka ytterligare 1/2 minut. Häll av och skölj i kallt vatten, låt rinna av.
2. Blanda apelsinskal och -juice, salt, peppar och olivolja. Blanda bönorna med dressingen.
Ingredienser
600 g fänkål
2 vitlöksklyftor
600 g tomater
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 msk olivolja
Gör så här:
1. sätt ugnen på 175 grader. Skär fänkålen i klyftor, skär bort den hårda stammen. Skala och hacka vitlöken och halvera tomaterna och det är stora.
2. Lägg fänkålen, tomaterna och vitlöken på en stor plåt. Salta, peppra och ringla över olivoljan. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minyter tills fänkålen är mjuk.
Ingredienser
3/4 dl hasselnötter
3 msk sesamfrön
2 msk fänkålsfrön
2 msk malen koriander
2 msk torkad timjan
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hasselnötter och sesamfrön var för sig på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt svalna.
2. Rosta fänkålsfrön, koriander och timjan i en stekpanna. Låt svalna. Mortla kryddorna fint i en mortel. Höll över i en bunke.
3. Mortla hasselnötterna till kross och blanda med kryddorna och sesamfröna.
Redan färdigt:
⅓ sats inkokt lax
½ sats bakade tomater och fänkål
¼ sats grön bönsallad
½ sats dukkah
Gör så här:
1. Servera den inkokta laxen med de bakade tomaterna och fänkålen, dengröna bönsalladen och dukkahn.
Redan färdigt:
1/3 sats inkokt lax
1/2 sats grön bönsallad
Tillsätt:
400 g små potatisar
4 ägg
1 kruka gräslök
1 dl urkärnade oliver
1 msk vinäger
4 msk olivolja
1 krm svartpeppar
salt
Gör så här:
1. Koka potatisen i saltat vatten tills mjuk. Häll av och halvera.
2. Koka äggen i 7-8 minuter.
3. Blanda vinäger, olivolja, peppar och 1 krm salt. Finhacka gräslöken.
4. Blanda bönsalladen med potatis, oliver och vinägrett. Toppa salladen medinkokt lax, ägg och gräslök.
Redan färdigt:
¼ sats grön bönsallad
½ sats dukkah
Tillsätt:
800-1000 g färsk gnocchi
3 msk smör
2 msk finrivet citronskal
1 dl riven pecorino
Gör så här:
1. Värm upp bönorna i 1 msk smör i en stor panna. Lägg åt sidan.
2. Torka ur pannan och stek gnocchin i resten av smöret ca 10 minuter tillsden är krispig och gyllene. Blanda i de stekta bönorna och citronskal.
3. Toppa med pecorino och dukkah.
Redan färdigt:
½ sats bakade tomater och fänkål
⅓ sats inkokt lax
Tillsätt:
2 bananschalottenlökar
1 grönsaksbuljongtärning
150 g skalade räkor
1 kruka dill
2 msk olja
salt, svartpeppar
bröd till servering
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken, stek mjuk i oljan i en stor kastrull.
2. Hacka fänkålen grovt och mosa tomaterna lite med en träslev. Lägg ner ikastrullen med löken och stek ett par minuter. Smula ner buljongtärningenoch häll på 5 dl vatten. Låt koka upp och låt koka på svag värme 10 minuter.Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg ner laxen i soppan och värm försiktigt ett par minuter.
4. Toppa soppan med räkor och hackad dill och servera med bröd.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Inköpslistan - din digitala kompis
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!
Duka upp till en aperitivo med svalkande drinkar och goda tilltugg.
Pastasallad är den ultimata sommarmaten för stora som små. Vi listar våra bästa recept.
Funderar du på vad du ska laga till midsommar? Här tipsar vi om goda midsommarrecept!