Söndagspreppen

Enkel sommarmat

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna meny bjuder på enkel sommarmat där bland annat inkokt lax, sallad Nicoise och fisksoppa står på menyn.
Till fler söndagspreppar

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny för 4 personer

    Söndag: Inkokt lax med bakade tomater och fänkål
    Måndag: Nicoise-sallad med inkokt lax
    Tisdag: Stekt gnocchi med gröna bönor, pecorino och dukkah
    Onsdag: Fisksoppa med tomat fänkål och inkokt lax

Förbered det här:

  • Inkokt lax i en kastrull tillsamman med citronskivor och dill

    Inkokt lax till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 1/2 kg lax i bit utan skinn
    2 1/2 gul lök
    1 citron
    25 dl vatten
    6 1/4 dl vitvinsvinäger
    1 msk vitpepparkorn
    2 1/2 kruka dill
    5 lagerblad
    3 3/4 msk salt

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen i en ugnsform, något större form än laxbiten, så att lagen täcker laxen.
    2. Skala och skär löken i skivor. Skiva citronen. Blanda lök, citron, vatten, vinäger, vitpeppar, dill, lagerblad och salt i en kastrull. Koka upp och sjud lagen i 3 minuter.
    3. Häll den varma lagen över laxen i formen. Sätt formen mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 46-48 grader.
    4. Ta ut formen ur ugnen och låt laxen svalna. Plocka bort dill, citron och kryddor.

  • Grön bönsallad

    Grön bönsallad till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    450 g haricots verts
    300 g sockerärtor eller salladsbönor
    3 dl tinade frysta sojabönor
    1 msk finrivet apelsinskal
    2 msk färskpressad apelsinjuice
    2 1/2 krm salt
    2 krm svartpeppar
    2 msk olivolja

    Gör så här:
    1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka haricots vertsen i 1/2 minut, tillsätt sedan sockerärtorna och sojabönorna och låt koka ytterligare 1/2 minut. Häll av och skölj i kallt vatten, låt rinna av.
    2. Blanda apelsinskal och -juice, salt, peppar och olivolja. Blanda bönorna med dressingen.

  • Bakade tomater och fänkål i en ugnsform

    Bakade tomater och fänkål till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    600 g fänkål
    2 vitlöksklyftor
    600 g tomater
    2 krm salt
    2 krm svartpeppar
    2 msk olivolja

    Gör så här:
    1. sätt ugnen på 175 grader. Skär fänkålen i klyftor, skär bort den hårda stammen. Skala och hacka vitlöken och halvera tomaterna och det är stora.
    2. Lägg fänkålen, tomaterna och vitlöken på en stor plåt. Salta, peppra och ringla över olivoljan. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minyter tills fänkålen är mjuk.

  • Dukkah - kryddigt nötströssel från Mellanöstern med hasselnötter, sesamfrön och kryddor.

    Dukkah till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    3/4 dl hasselnötter
    3 msk sesamfrön
    2 msk fänkålsfrön
    2 msk malen koriander
    2 msk torkad timjan

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg hasselnötter och sesamfrön var för sig på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen 15-20 minuter. Låt svalna.
    2. Rosta fänkålsfrön, koriander och timjan i en stekpanna. Låt svalna. Mortla kryddorna fint i en mortel. Höll över i en bunke.
    3. Mortla hasselnötterna till kross och blanda med kryddorna och sesamfröna.

Laga det här:

  • Inkokt lax med grön bönsallad och bakade tomater och fänkål

    Söndag: Inkokt lax med bakade tomater och fänkål

    Redan färdigt:
    ⅓ sats inkokt lax
    ½ sats bakade tomater och fänkål
    ¼ sats grön bönsallad
    ½ sats dukkah

    Gör så här:
    1. Servera den inkokta laxen med de bakade tomaterna och fänkålen, dengröna bönsalladen och dukkahn.

  • Sallad Nicoise med inkokt lax

    Måndag: Nicoise-sallad med inkokt lax

    Redan färdigt:
    1/3 sats inkokt lax
    1/2 sats grön bönsallad
    Tillsätt:
    400 g små potatisar
    4 ägg
    1 kruka gräslök
    1 dl urkärnade oliver
    1 msk vinäger
    4 msk olivolja
    1 krm svartpeppar
    salt

    Gör så här:
    1. Koka potatisen i saltat vatten tills mjuk. Häll av och halvera.
    2. Koka äggen i 7-8 minuter.
    3. Blanda vinäger, olivolja, peppar och 1 krm salt. Finhacka gräslöken.
    4. Blanda bönsalladen med potatis, oliver och vinägrett. Toppa salladen medinkokt lax, ägg och gräslök.

  • Stekt gnocchi med gröna bönor, pecorino och dukkah

    Tisdag: Stekt gnocchi med gröna bönor, pecorino och dukkah

    Redan färdigt:
    ¼ sats grön bönsallad
    ½ sats dukkah
    Tillsätt:
    800-1000 g färsk gnocchi
    3 msk smör
    2 msk finrivet citronskal
    1 dl riven pecorino

    Gör så här:
    1. Värm upp bönorna i 1 msk smör i en stor panna. Lägg åt sidan.
    2. Torka ur pannan och stek gnocchin i resten av smöret ca 10 minuter tillsden är krispig och gyllene. Blanda i de stekta bönorna och citronskal.
    3. Toppa med pecorino och dukkah.

  • Fisksoppa med tomat, fänkål och inkokt lax

    Onsdag: Fisksoppa med tomat, fänkål och inkokt lax

    Redan färdigt:
    ½ sats bakade tomater och fänkål
    ⅓ sats inkokt lax
    Tillsätt:
    2 bananschalottenlökar
    1 grönsaksbuljongtärning
    150 g skalade räkor
    1 kruka dill
    2 msk olja
    salt, svartpeppar
    bröd till servering

    Gör så här:
    1. Skala och finhacka löken, stek mjuk i oljan i en stor kastrull.
    2. Hacka fänkålen grovt och mosa tomaterna lite med en träslev. Lägg ner ikastrullen med löken och stek ett par minuter. Smula ner buljongtärningenoch häll på 5 dl vatten. Låt koka upp och låt koka på svag värme 10 minuter.Smaka av med salt och peppar.
    3. Lägg ner laxen i soppan och värm försiktigt ett par minuter.
    4. Toppa soppan med räkor och hackad dill och servera med bröd.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (1568)

Söndagspreppen!

Somriga smaker

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.

Billigt

Mat innan löning

Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!

Grillfavoriter!

Goda grillspett

Smarriga recept på spett att lägga på grillen!

Salladsperfektion

Pasta + sallad = sant

Pastasallad är den ultimata sommarmaten för stora som små. Vi listar våra bästa recept.

Över öppen eld!

Laga mat utomhus

Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.

God morgon!

Sommarfrukost

Goda, somriga frukostrecept för lata morgnar.