Gahkku – Samisk glödkaka

25
2
Gahkku – Samisk glödkaka

Stekpannebröd, hällbröd, Gáhkku eller samisk glödkaka – kärt barn har många namn. Att baka bröd i stekpanna eller på muurikka är ett värmande och förvånansvärt lätt sätt. Servera brödet till grytor, soppor eller grillspett.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2021

Gahkku – Samisk glödkaka

Ingredienser

15 portioner
1 påse torrjäst (à 14 g)
1 tsk salt
10 dl vetemjöl (10 dl motsvarar 600 g)
2 dl rågsikt (2 dl motsvarar 120 g)
1 dl kruskakli eller vetekli
3 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk neutral olja

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Gör så här

Tips

Om du ska steka bröden utomhus så gör degen inomhus och låt jäsa ca 1 timme innan du går ut.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

25

Kommentarer

Helene

2022-04-11

Fick ha i lite mer mjöl än vad receptet angav då degen blev väldigt lös. De smakade toppen tyckte familjen.

Henrik

2021-05-17

Enkelt och supergott!