Gahkku – Samisk glödkaka
Stekpannebröd, hällbröd, Gáhkku eller samisk glödkaka – kärt barn har många namn. Att baka bröd i stekpanna eller på muurikka är ett värmande och förvånansvärt lätt sätt. Servera brödet till grytor, soppor eller grillspett.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2021
Ingredienser
15 portioner
1 påse torrjäst (à 14 g)
1 tsk salt
10 dl vetemjöl (10 dl motsvarar 600 g)
2 dl rågsikt (2 dl motsvarar 120 g)
1 dl kruskakli eller vetekli
3 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk neutral olja
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.
Gör så här
Tips
Om du ska steka bröden utomhus så gör degen inomhus och låt jäsa ca 1 timme innan du går ut.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
En favorit!!
Mona
2024-01-30Lite mer mjöl och ett uns mer salt så blir den absolut supergod. Man kan gärna göra dem tekakstjocka och använda muurikka.
Jörgen
2024-01-06Fantastiskt gott blev det!
Linda
2023-08-10