Het, hetare, hetast

Hot sauce, krydda med heta chilisåser

Är du en vinägerbitig tabascotyp eller en vitlöksvänlig sriracha-stänkare? Hot sauce är en given del av den amerikanska matkulturen. Med få droppar adderas chilihetta, rökighet, sötma, syra och sälta till maten. Lär dig mer om heta chilisåser och se några favoritrecept.
Tips! Se våra recept på stark mat.

Från mesig chilisås till skrytiga machosåser

I den amerikanska matkulturen är heta såser, ”hot sauces”, ett givet inslag. En diner utan en korg ”condiments” på bordet är ingen diner.

Ketchupkompisen chilisås är inte riktigt med i matchen när vi pratar starka såser. Kollar man på ingrediensförteckningen står chili endast för 0,04 procent av innehållet i chilisås.

I andra änden av skalan finns machosåserna, där de absoluta värstingarna består av chili som extraherats och koncentrerats till brinnande helvetesbrygder. Uppfinningsrikedomen när det gäller namn känner inga gränser, bara man rör sig inom ord som associeras till smärta och död.

Med en flaska hot sauce hemma kan du enkelt trolla fram allt från smakrika marinader till BBQ-såser till grillat och sriracha-popcorn med sting – scrolla ner för receptförslag.

Recept på heta chilisåser

 • Hot sauce

  Hot sauce

  Betyg 4 av 5.
  12 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Det finns massor av olika sorters chilisås men få smakar så gott som hemmagjord. Den här hot saucen går superfort att slänga ihop. Rosta chili i ugnen och mixa ihop med vitlök, råsocker, äppelcidervinäger, vatten, olja och salt. Klart!

  Hot sauce
 • Grön chilisås

  Grön chilisås

  Betyg 4.9 av 5.
  8 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Grön chilisås är ett gott tillbehör till allt från tacos, pizza, sallad eller soppa. Den heta chilisåsen har en frisk smak av lime och citronmeliss, och honung eller lönnsirap bryter av med en god sötma.

  Grön chilisås
 • Sweet chili

  Sweet chili

  Betyg 5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Varför köpa i affären när du kan göra din alldeles egna sweet chili? Väldigt enkelt att tillaga och aromerna av chili, vitlök och honung blir intensiva och fantastiska.

  Sweet chili
 • Tabascosås

  Tabascosås

  Betyg 3.6 av 5.
  7 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Att göra egen tabasco är ingen konst! Tabascosåsen görs på chilifrukter, till exempel Tabasco eller Malawi Birdseye, som kokas upp och mixas tillsammans med vitvinsvinäger och salt. En god och riktigt het sås, perfekt till maträtter som behöver en extra knuff!

  Tabascosås
 • Söt och het dipsås

  Söt och het dipsås

  Betyg 4.1 av 5.
  29 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Söt och het dipsås rör du lätt ihop själv. Honung ger god sötma i såsen, chili står för hettan. Lime piffar också till såsen. Doppa gärna vårrullar eller fiskbitar i såsen.

  Söt och het dipsås
 • Het tomat- och chilisås

  Het tomat- och chilisås

  Betyg 4 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Het tomat- och chilisås är alldeles perfekt till grillat och inte en lek för den känslige. Basen i såsen är chilifrukter, eller spansk peppar, samt krossade tomater, därefter tillsätter du kryddor och lök. En brutal hemmagjord chilisås att bjuda på!

  Het tomat- och chilisås
3 heta chilifakta
 • Fröerna är inte starkast. Ämnet som ger chilin dess hetta heter capsaicin och är koncentrerat i det ljusare membranet inuti frukten. Det är alltså inte fröerna som är starkast.
 • Lindra med mjölk, aldrig vatten. Om det blir för starkt är det bäst att dricka någon fet produkt, som mjölk, eftersom capsaicin är fettlösligt. Vatten hjälper inte.
 • Scovillegrader. Chilihetta mäts i Scovillegrader efter Wilbur Scoville, som löste upp chili i vatten upprepade gånger tills styrkan försvann. Habanerostyrkan försvinner när den lösts upp 300 gånger i vatten – styrkan blir alltså 300 000. Spansk peppar har en styrka på 1 500 Scoville medan värstingen Trinidad scorpion kan knata upp mot två miljoner Scoville.
Hot sauce världen över

I Sydamerika, varifrån chilin ursprungligen kommer, skiftar såserna beroende på vilken chilisort som odlas just där. Lite generaliserat kan man säga att i Mexiko dominerar sorten jalapeño och den rökta chipotlen. I Peru däremot görs såserna främst på sorterna amarillo och rocoto, som tillsammans med vinäger, lime, senap och majonnäs blir till en sås som brukar stå på restaurangborden. I Centralamerika och Karibien är den starka habaneron en vanlig sort.

– Där smaksätts såserna ofta med till exempel mango eller papaya. Det är intressant när man tänker på att habaneron i sig själv har toner av exotiska frukter, säger Malin Eriksson, chiliexpert och författare till boken ”Taco Mexican style”.

En syrlig komponent ingår nästan alltid i hot sauces. I Syd- och Centralamerika ofta lime, men även fruktiga milda vinägersorter.

– När jag rest mycket i framför allt Mexiko ser man ofta en balja vinäger i köken hemma hos folk. Vinägern används samtidigt som den matas med ny frukt allteftersom, säger Malin.

I de nordamerikanska staterna New Mexico, Texas och Louisianas hot sauce-tradition står mer ”västbitig” vinäger för syran. 

Artiklar (1579)

Jalapeño till allt!

Jalapeño - hur stark är den?

Efter många starka långkok och heta salsor förtjänar en lite mer blygsam chili en renässans. Månadens skörd berättar om jalapeñons styrka i matlagningen.

Sideorders

Tillbehör till grillat

Maxa grilltallriken med dessa tillbehör - se recept på röror, såser, bröd och sallader.

Smarriga toppings

Toppa korven och burgaren

Sås, röror och toppings som tar dina grillade korvar och burgare till nya höjder.

Fram med mixern!

5 goda hummusröror

Lägg kikärtorna i blöt, rota fram mixern och gör din favoritröra!

Gott till nuggets!

Sås till nuggets

Här tipsar vi om såserna som passar utmärkt att doppa nuggets i!