Bild laddas
Het, hetare, hetast

Hot sauce, krydda med heta chilisåser

Är du en vinägerbitig tabascotyp eller en vitlöksvänlig sriracha-stänkare? Hot sauce är en given del av den amerikanska matkulturen. Med få droppar adderas chilihetta, rökighet, sötma, syra och sälta till maten. Lär dig mer om heta chilisåser och se några favoritrecept.
Tips! Se våra recept på stark mat.

Från mesig chilisås till skrytiga machosåser

I den amerikanska matkulturen är heta såser, ”hot sauces”, ett givet inslag. En diner utan en korg ”condiments” på bordet är ingen diner.

Ketchupkompisen chilisås är inte riktigt med i matchen när vi pratar starka såser. Kollar man på ingrediensförteckningen står chili endast för 0,04 procent av innehållet i chilisås.

I andra änden av skalan finns machosåserna, där de absoluta värstingarna består av chili som extraherats och koncentrerats till brinnande helvetesbrygder. Uppfinningsrikedomen när det gäller namn känner inga gränser, bara man rör sig inom ord som associeras till smärta och död.

Med en flaska hot sauce hemma kan du enkelt trolla fram allt från smakrika marinader till BBQ-såser till grillat och sriracha-popcorn med sting – scrolla ner för receptförslag.

Recept på heta chilisåser

 • Hot sauce

  10
  4
  Det finns massor av olika sorters chilisås men få smakar så gott som hemmagjord. Den här hot saucen går superfort att slänga ihop. Rosta chili i ugnen och mixa ihop med vitlök, råsocker, äppelcidervinäger, vatten, olja och salt. Klart!
  Hot sauce
 • Grön chilisås

  6
  1
  Grön chilisås är ett gott tillbehör till allt från tacos, pizza, sallad eller soppa. Den heta chilisåsen har en frisk smak av lime och citronmeliss, och honung eller lönnsirap bryter av med en god sötma.
  Grön chilisås
 • Sweet chili

  2
  0
  Varför köpa i affären när du kan göra din alldeles egna sweet chili? Väldigt enkelt att tillaga och aromerna av chili, vitlök och honung blir intensiva och fantastiska.
  Sweet chili
 • Tabascosås

  6
  2
  Att göra egen tabasco är ingen konst! Tabascosåsen görs på chilifrukter, till exempel Tabasco eller Malawi Birdseye, som kokas upp och mixas tillsammans med vitvinsvinäger och salt. En god och riktigt het sås, perfekt till maträtter som behöver en extra knuff!
  Tabascosås
 • Söt och het dipsås

  26
  1
  Söt och het dipsås rör du lätt ihop själv. Honung ger god sötma i såsen, chili står för hettan. Lime piffar också till såsen. Doppa gärna vårrullar eller fiskbitar i såsen.
  Söt och het dipsås
 • Het tomat- och chilisås

  6
  1
  Het tomat- och chilisås är alldeles perfekt till grillat och inte en lek för den känslige. Basen i såsen är chilifrukter, eller spansk peppar, samt krossade tomater, därefter tillsätter du kryddor och lök. En brutal hemmagjord chilisås att bjuda på!
  Het tomat- och chilisås
3 heta chilifakta
 • Fröerna är inte starkast. Ämnet som ger chilin dess hetta heter capsaicin och är koncentrerat i det ljusare membranet inuti frukten. Det är alltså inte fröerna som är starkast.
 • Lindra med mjölk, aldrig vatten. Om det blir för starkt är det bäst att dricka någon fet produkt, som mjölk, eftersom capsaicin är fettlösligt. Vatten hjälper inte.
 • Scovillegrader. Chilihetta mäts i Scovillegrader efter Wilbur Scoville, som löste upp chili i vatten upprepade gånger tills styrkan försvann. Habanerostyrkan försvinner när den lösts upp 300 gånger i vatten – styrkan blir alltså 300 000. Spansk peppar har en styrka på 1 500 Scoville medan värstingen Trinidad scorpion kan knata upp mot två miljoner Scoville.
Hot sauce världen över

I Sydamerika, varifrån chilin ursprungligen kommer, skiftar såserna beroende på vilken chilisort som odlas just där. Lite generaliserat kan man säga att i Mexiko dominerar sorten jalapeño och den rökta chipotlen. I Peru däremot görs såserna främst på sorterna amarillo och rocoto, som tillsammans med vinäger, lime, senap och majonnäs blir till en sås som brukar stå på restaurangborden. I Centralamerika och Karibien är den starka habaneron en vanlig sort.

– Där smaksätts såserna ofta med till exempel mango eller papaya. Det är intressant när man tänker på att habaneron i sig själv har toner av exotiska frukter, säger Malin Eriksson, chiliexpert och författare till boken ”Taco Mexican style”.

En syrlig komponent ingår nästan alltid i hot sauces. I Syd- och Centralamerika ofta lime, men även fruktiga milda vinägersorter.

– När jag rest mycket i framför allt Mexiko ser man ofta en balja vinäger i köken hemma hos folk. Vinägern används samtidigt som den matas med ny frukt allteftersom, säger Malin.

I de nordamerikanska staterna New Mexico, Texas och Louisianas hot sauce-tradition står mer ”västbitig” vinäger för syran. 

Du kanske också gillar...

Hett, hett, hett!

Så lindrar du hettan från stark mat

Här finns 4 bra åtgärder att ha i bakhuvudet om du råkar ut för en riktigt het chili.
Bild laddas
Mmm...sås!

Kalla såser till grillat

Här är några av våra favoritrecept som kommer ta grillmiddagen till en ny nivå.
Bild laddas
Grönt är gott

Röror på gröna ärtor

Det är dags att göra gröna ärtiga röror! Perfekt tillbehör till grillat.
Bild laddas
Såsen i fokus

Våra bästa såser till grillat

Om grillsåsen är viktig? Kolla här och avgör sen!
Bild laddas
Smarriga toppings

Toppa korven och burgaren

Sås, röror och toppings som tar dina grillade korvar och burgare till nya höjder.
Bild laddas
Sås

Amerikanska grillsåser

Här listar vi våra bästa amerikanska grillsåser.
Bild laddas
Fram med mixern!

5 goda hummusröror

Lägg kikärtorna i blöt, rota fram mixern och gör din favoritröra!
Bild laddas
Gott till nuggets!

Sås till nuggets

Här tipsar vi om såserna som passar utmärkt att doppa nuggets i!
Bild laddas
Sideorders

Tillbehör till grillat

Maxa grilltallriken med dessa tillbehör - se recept på röror, såser, bröd och sallader.
Bild laddas