Vegokåldolmar med gräddsås

Betyg 3.4 av 5.
8 personer har röstat
5Klimatsmart
Vegokåldolmar med gräddsås

Klassiska kåldolmar på nytt vis! Dessa vegokåldolmar görs på savojkålsblad och fylls med vita bönor, traditionella kryddor och färska örter. Som sig bör serveras dolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2021

Vegokåldolmar med gräddsås

Ingredienser

4 portioner

Pressgurka

1/4   gurka
2 msk  strösocker
1/2 tsk  salt
1 msk  ättiksprit (12%)

Rårörda lingon

100 g  frysta lingon
1/2 dl  socker

Kåldolmar

4   stora eller 8 små blad av savojkål (för 4 port)
2   gula lökar
2   förp kokta vita bönor (à 380 g)
2 msk  olivolja
1/2 tsk  malen kryddpeppar
1/2 tsk  malen svartpeppar
2 dl  hackad persilja
1 tsk  salt
2 msk  ljus sirap

Gräddsås

400 g  savojkål
2 msk  olja
3 dl  vatten
4 dl  vispgrädde eller växtbaserad matlagningsgrädde

Potatis

4   port potatis

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde eller växtbaserad matlagningsgrädde.
Gör mjölkproteinfri: välj växtbaserad matlagningsgrädde.

Gör så här

Tips

Får du färska örter över? Hacka dem och frys in.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.4 av 5.
8 personer har röstat

Kommentarer

Till skillnad från övriga kommentar älskar jag såsen, som med växtbaserad grädde gör hela rätten vegansk om jag inte tänker fel. Jag hade dock i lite soja för att få den något mörkare. Men toppengott!

Fredrik

2023-02-02

Såsen var ingen höjdare. Er bild visar en brunsås. Hur fick ni färgen?

Ingrid

2022-02-09

Mycket gott! Jag som älskar chili kryddade bönröran med lite extra sting. Istället för såsen så gjorde vi en på nyplockade kantareller och växtbaserad grädde, vilket passade perfekt till.

Lena

2021-10-20

Näringsvärde per portion

Energi2762 KJ / 659 kCal
Fett36 g
Salt2 g
Kolhydrater66 g
Protein12 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Ribollita
Betyg 4.7 av 5.
14 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Morotssoppa
Betyg 2.7 av 5.
6 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Gnocchi med bacon, kryddpeppar och lingon
Betyg 4.3 av 5.
23 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Savoykålsdolmar med svamp
Betyg 4.2 av 5.
40 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kryddkaka med lingonfrosting
Betyg 3 av 5.
79 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Svampfylld savoykål med lingon och entrecôte
Betyg 4.7 av 5.
20 personer har röstat
Över 60 min att tillaga