Vegokåldolmar med gräddsås
Klassiska kåldolmar på nytt vis! Dessa vegokåldolmar görs på savojkålsblad och fylls med vita bönor, traditionella kryddor och färska örter. Som sig bör serveras dolmarna med kokt potatis, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2021
Ingredienser
4 portioner
Pressgurka
1/4 gurka
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 msk ättiksprit (12%)
Rårörda lingon
100 g frysta lingon
1/2 dl socker
Kåldolmar
4 stora eller 8 små blad av savojkål (för 4 port)
2 gula lökar
2 förp kokta vita bönor (à 380 g)
2 msk olivolja
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malen svartpeppar
2 dl hackad persilja
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
Gräddsås
400 g savojkål
2 msk olja
3 dl vatten
4 dl vispgrädde eller växtbaserad matlagningsgrädde
Potatis
4 port potatis
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2762 KJ / 659 kCal
Fett36 g
Salt2 g
Kolhydrater66 g
Protein12 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Till skillnad från övriga kommentar älskar jag såsen, som med växtbaserad grädde gör hela rätten vegansk om jag inte tänker fel. Jag hade dock i lite soja för att få den något mörkare. Men toppengott!
Fredrik
2023-02-02Såsen var ingen höjdare. Er bild visar en brunsås. Hur fick ni färgen?
Ingrid
2022-02-09Mycket gott! Jag som älskar chili kryddade bönröran med lite extra sting. Istället för såsen så gjorde vi en på nyplockade kantareller och växtbaserad grädde, vilket passade perfekt till.
Lena
2021-10-20