Bild laddas
Matskola

Allt du vill veta om peppar

I vår matskola lär du dig allt om olika pepparsorter, allt från svartpeppar till långpeppar. Unna dig själv den bästa pepparn som finns och satsa alltid på nymalet. Det blir godare så!
Tips: Låt det hetta till rejält och lär dig allt om chili!

Peppar, peppar...

 • Bild laddas

  Svartpeppar

  Svartpeppar har en behaglig, varm hetta och passar till nästan all mat. Den fantastiska pepparsmaken kommer från en kombination av skal och kärna, och frigörs när pepparkornet mals. Använd gärna till fisk- och skaldjur, nötkött, dressingar, svamp, pizza, tomat, vitkål, pastarätter och ris.

  Svartpeppar går bra ihop med: Cayennepeppar, lagerblad, enbär, paprika, koriander, spiskummin, saffran, ingefära, basilika, oregano, mynta, vitlök och pepparkompisarna vitpeppar, grönpeppar och kryddpeppar.

 • Bild laddas

  Grönpeppar

  Grönpepparn är syrlig och frisk med örtig grässmak och inslag av chèvre. Den passar bra med fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött, kyckling, mejeriprodukter och ljusa såser.

  Grönpeppar förekommer i tre former: inlagd i saltlag eller vinäger, lufttorkad och frystorkad.

  Grönpepparn odlas i Indien, Malaysia, Madagaskar och Brasilien, men det var i Madagaskar man först började lägga in färsk peppar i vinäger. Produkten blev mycket populär i Frankrike och spred sig därifrån till övriga delar av Europa. Biff med grönpepparsås var en av 70-talets populäraste maträtter i Sverige och Europa. Grönpeppar passar bra tillsammans med dragon, kyndel, körvel, persilja, vitlök, senap, vitpeppar, svartpeppar och cayennepeppar.

 • Bild laddas

  Vitpeppar

  Vitpepparn har en fyllig och varm, lite stickande hetta med inslag av ladugård och halm. Vitpepparn passar till fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött, bechamelsås, spenat, blomkål, majonnäs och skarpsås.

  Vitpeppar gifter sig väl med lagerblad, muskot, ingefära, dragon, gräslök, kapris och svartpeppar, grönpeppar och kryddpeppar.

 • Bild laddas

  Kryddpeppar

  Kryddpepparn har en söt, fruktig arom med mild smak av nejlika. Doften påminner om skog, ceder, barr och ”Old Spice” (after shave). Kryddpepparn passar bra till fisk, nötkött, fläskkött, kalvkött, lammkött, vitkål, grönkål, lök och ljusa såser.

 • Bild laddas

  Rosépeppar

  Rosépepparn har en fyllig och blommig arom med sötaktig violsmak. Rosépeppar passar utmärkt till fisk och skaldjur, kalv- och lammkött, kyckling, ljusa såser, pastarätter, mejeriprodukter, desserter och som dekoration.

5 snabba om peppar

 • Fräsch peppar

  Hela svartpepparkorn håller upp till tre år när de förvaras i en tätt sluten behållare, men väl malen förlorar de snabbt sina eteriska oljor som balanserar hettan med smak. Köp mindre mängder av färdigmald peppar och håll noggrann koll på bäst-före-datum.

 • Peppar är som vin...

  För liksom vin får peppar olika karaktär beroende på klimatet och jordmånen där den odlas.

 • Pepparsmaken kommer från...

  ... balansen mellan kärnans piperin och skalets eteriska oljor. När skalet krossas frigörs oljorna snabbt, därför smakar nymald peppar mer.

 • Samma pepparplanta

  Svart-, vit- och grönpeppar kommer från samma pepparplanta. Pepparkornen får sedan olika karaktär beroende på var de växer, när de skördas och hur de hanteras.

 • Dra dit pepparn växer...

  ...är ett uttryck som syftar på området Cayenne i Franska Guyana, där cayennepeppar växer. Området är känt för sitt obehagliga klimat och dit önskar man alltså sina ovänner. Att cayennepeppar sedan är en sorts chili är en annan historia.

Andra sorters peppar
 • Sichuanpeppar: har en sträv, syrlig mentolsmak med inslag av enbär, svarta vinbär och granris. Den har en lång, stark och oljig eftersmak.
 • Långpeppar: har en tydlig doft av tjära, läder och rök med syrligt isande och lång eftersmak.
 • Meleguetapeppar: har en kryddig, bitter smak med en hint av hasselnöt, kardemumma och nejlika.
 • Citronpeppar: är ingen pepparsort i sig, utan är en kryddblandning med peppar. Citronpeppar har en frisk och syrlig smak och passar extra bra att använda i salladsdressingar och fiskrätter.
Mat från Sichuan!

Recept med sichuanpeppar

Inspireras av kryddstarka rätter med sichuanpeppar från Sichuan – den kinesiska provinsen där het chili, sichuanpeppar och ingefära dominerar köket.
Bild laddas
Smarrigt, snabbt och superenkelt!

Nutellapizza, så gör du!

Gör enkelt den supergoda nutellapizzan med smördeg eller filodeg, toppad med frukt och bär
Bild laddas
Matskola

Inbakad oxfilé, så gör du!

Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Bild laddas
Vi testar!

Bästa sättet att skala ägg

Vi har testat fem olika sätt att skala ägg och det bästa sättet att skala ägg på är...
Bild laddas
Matskola

Godaste friterade kycklingen

Steg för steg hur du får till den bästa friterade kycklingen.
Bild laddas
Matskola

Laga koreansk Bulgogi

Lär dig laga den koreanska rätten Bulgogi! Vi visar steg för steg hur du gör.
Bild laddas
Kräftskick!

Så skalar och äter du kräftor på bästa sätt

Följ vår steg-för-steg guide och bli ett proffs på att skala och äta kräftor.
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Bäst i test

Bästa vegetariska julköttbullarna

Våra veganska köttbullar är saftiga och julkryddade med enbär, kryddpeppar & kryddnejlika.
Bild laddas