Bild laddas
Svensk mathistoria

Husmanskost - receptklassiker vi minns

Ta dig tillbaka i tiden med vår samling av klassiska recept på svensk husmanskost. Från tjockpannkaka och kålpudding till pytt i panna och raggmunk.
Tips! Se våra recept på husmanskost.

Husmanskosten

Det finns inget som går upp mot pappas kåldolmar. Farmors köttbullar är godast. Kroppkakorna smakar bäst hos farbror i Småland och mormors gamla recept tas upp ur lådan när det ska lagas rotmos. Det kanske inte är något vi bjuder på till fest, men på vardagar dukar vi gärna upp den äldre husmanskosten vi lärt oss under uppväxten, varvat med nyare varianter som köttfärsås och spaghetti.

Varför lagar vi husmanskost om och om igen

 – Det är något lugnande med att laga husmanskost, man kan inte skynda på för mycket. Dessutom är det smaker man minns från barndomen. Min farmor gjorde en fiskpudding med skirat smör som jag inte glömmer, säger ICAs kock Leif Grönlund. 

Kanske är det de enkla smakerna vi aldrig tröttnar på. Som ger en sorts trygghet i den annars så hetsiga vardagen. Något som påminner om sådant vi alltid har ätit.

  • 7 snabba om husmanskost

    • Ordet husmanskost kommer från tyskans Hausmannskost, som betyder ”enkel kost”.
    • Uttrycket började användas på värdshus runt om i Sverige, där man skiljde på måltider för herrskap och betjänter. Den enklare och billigare maten kallades då för husmanskost.
    • Husmanskosten blev med tiden vanlig i hemmet, men också på matserveringar för tjänstemän och på institutioner som sjukhus. 
      I början av 1900-talet spred sig rätterna även till de allra fattigaste invånarna.
    • Som dryck serverades ofta svagdricka (en mörk traditionell svensk maltdryck som är överjäst och smaksatt med exempelvis socker), mjölk eller vatten.
    • Husmanskosten har alltid varierat beroende region och de råvaror som funnits tillgängliga.
    • Numera har husmanskosten fått en mer upphöjd plats och hittas både på finkrogar och i kokböcker. 

      Källa: Nationalencyklopedin

9 klassiska recept på husmanskost

  1. 1. Frasiga favoriter

    420
    49

    Frasiga, gyllenbruna raggmunkar med knaperstekt fläsk. Ljuvligt gott!

    Raggmunk med fläsk
  2. 2. Pytt i panna som den ska vara

    31
    3

    Har man puttat ner maten i pannan eller är det de pyttesmå bitarna man menar? Namnet är omtvistat men pytt i panna står stadigt på den svenska menyn sedan många årtionden tillbaka.

    Pytt i panna
  3. 3. Hemlagad "radhusbiff"

    2
    0

    Med härliga smaker av äpple, rimmat fläsk och nejlika blir denna husmansklassiker en riktig nostalgitripp till 1950-talet. Och har du väl smakat hemlagad blodpudding blir det svårt att gå tillbaka till snabbvarianten.

    Blodpudding
  4. 4. Nostalgirätten nr.1

    43
    8

    Svindlade god husmankost lagad på kål och köttfärs. Servera med kokt potatis och lingonsylt.

    Klassisk kålpudding
  5. 5. Delikatess à la husman

    25
    4

    Sillen hade en betydligt viktigare roll på 1950-talet än vad den har idag. Då fanns den ofta med till vardags eftersom den var både billig och näringsrik. I detta klassiska recept serveras den panerad tillsammans med gräddkokt lök och potatis.

    Stekt salt sill med lökgrädde
  6. 6. Räddaren i nöden

    578
    37

    Knäck, vispa, häll. In i ugnen. Lättlagad husmanskost och ett säkert kort på middagsbordet.

    Ugnspannkaka (grundrecept)
  7. 7. Godingar från Öland

    27
    14

    Du behöver inte vara smålänning för att älska kroppkakor – den här versionen med rimmat sidfläsk är en riktig smaksensation. Extra gott blir det med lingon och skirat smör.

    Öländska kroppkakor
  8. 8. Smarrig och mättande

    238
    18

    Hederlig husmanskost när den är som bäst. Koka fläsklägget med lagerblad och servera med rotmos gjort på morötter, kålrot och potatis. Mums!

    Kokt rimmad fläsklägg med rotmos
  9. 9. Syrlig korvklassiker

    7
    1

    Laga stuvade rotfrukter till dina syrliga isterband och du får en husmansrätt av rang.

    Isterband med stuvade rotfrukter

Du kanske också gillar...

Laga smart!

Godaste ugnspannkakan i 4 olika former

Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
Bild laddas
Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Bild laddas
Mathistoria

Extrema dieter vi helst glömmer

Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Sju sorters kakor och lite historia

Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten.
Bild laddas
Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt vi för mat på 40-talet

När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Bild laddas
Frukostmiddag någon?

En bättre brunch

Välj och vraka bland våra bästa brunchrecept på pannkakor, toast och smoothies.
Bild laddas
Matskola

Lägga in sill - så gör du

Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Bild laddas