Ta dig tillbaka i tiden med vår samling av klassiska recept på svensk husmanskost. Från tjockpannkaka och kålpudding till pytt i panna och raggmunk.
Tips! Se våra
recept på husmanskost.
Det finns inget som går upp mot pappas kåldolmar. Farmors köttbullar är godast. Kroppkakorna smakar bäst hos farbror i Småland och mormors gamla recept tas upp ur lådan när det ska lagas rotmos. Det kanske inte är något vi bjuder på till fest, men på vardagar dukar vi gärna upp den äldre husmanskosten vi lärt oss under uppväxten, varvat med nyare varianter som köttfärsås och spaghetti.
– Det är något lugnande med att laga husmanskost, man kan inte skynda på för mycket. Dessutom är det smaker man minns från barndomen. Min farmor gjorde en fiskpudding med skirat smör som jag inte glömmer, säger ICAs kock Leif Grönlund.
Kanske är det de enkla smakerna vi aldrig tröttnar på. Som ger en sorts trygghet i den annars så hetsiga vardagen. Något som påminner om sådant vi alltid har ätit.
Frasiga, gyllenbruna raggmunkar med knaperstekt fläsk. Ljuvligt gott!
Har man puttat ner maten i pannan eller är det de pyttesmå bitarna man menar? Namnet är omtvistat men pytt i panna står stadigt på den svenska menyn sedan många årtionden tillbaka.
Med härliga smaker av äpple, rimmat fläsk och nejlika blir denna husmansklassiker en riktig nostalgitripp till 1950-talet. Och har du väl smakat hemlagad blodpudding blir det svårt att gå tillbaka till snabbvarianten.
Svindlade god husmankost lagad på kål och köttfärs. Servera med kokt potatis och lingonsylt.
Sillen hade en betydligt viktigare roll på 1950-talet än vad den har idag. Då fanns den ofta med till vardags eftersom den var både billig och näringsrik. I detta klassiska recept serveras den panerad tillsammans med gräddkokt lök och potatis.
Knäck, vispa, häll. In i ugnen. Lättlagad husmanskost och ett säkert kort på middagsbordet.
Du behöver inte vara smålänning för att älska kroppkakor – den här versionen med rimmat sidfläsk är en riktig smaksensation. Extra gott blir det med lingon och skirat smör.
Hederlig husmanskost när den är som bäst. Koka fläsklägget med lagerblad och servera med rotmos gjort på morötter, kålrot och potatis. Mums!
Laga stuvade rotfrukter till dina syrliga isterband och du får en husmansrätt av rang.