Innertemperatur
Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO, är processat kött lika cancerframkallande som cigaretter, arsenik och asbest. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Tips! Se våra nyttiga recept med korv.
Det skrivs en del om sambandet mellan rött kött, charkprodukter och cancer, framför allt tjocktarmscancer och ändtarmscancer. En av bakgrunderna kan vara WHO:s centrum för cancerforskning (International Acency for Research on Cancer, IARC) rapport där charkprodukter klassas som cancerframkallande och rött kött som troligen cancerframkallande.
– Nej, egentligen inte. Man har länge vetat att rött kött och chark kan orsaka cancer. Men det är först med den här rapporten som WHO slår på stora larmtrumman. Aldrig tidigare har man riskklassat ett helt livsmedel, då har det bara handlat om enskilda ämnen, säger Paula Frösell, dietist på ICA.
– Rött kött är kött från nöt, gris, lamm och get och vilt.
– Chark är produkter gjorda av processat kött, dvs kött där man tillsatt konserveringsmedel eller andra kemikaler och behandlat på ett sätt som ska förlänga hållbarheten (t ex rökning) på produkten. Skinka, leverpastej, blodpudding och alla slags korvar är exempel på chark, förklarar Paula.
– Man vet med säkerhet att det finns en koppling mellan intag av charkprodukter och tjock- och ändtarmscancer. Forskning pågår febrilt för att förstå orsakerna som i dagsläget inte är helt bestämda. Troligen är det flera faktorer som samverkar. Kemikalierna som tillsätts under framtagningen tror man är en bidragande faktor men också hemjärn, den typ av järn som finns i kött, säger Paula.
– Det handlar inte främst om att bevara den goda smaken, utan om att produkten ska vara säker. Framför allt vill man eliminera risken för botulism, en potentiellt livshotande sjukdom som orsakas av ett bakterieproducerat gift, fortsätter Paula.
– Nej, säger Paula. Livet ska njutas och gillar du exempelvis salami så tycker jag att du ska unna dig en bit då och då. ICAs filosofi är att du kan äta allt, men inte alltid, och vi ställer oss bakom Livsmedelsverkets rekommendation som är max 500 gram rött kött och chark i veckan. Och välj gärna KRAV-märkt! Det är en märkning som bland annat innebär att produkten inte innehåller konserveringsmedlet nitrit.
Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Vilket är vårt ansvar och hur jobbar vi för en lägre salthalt i den maten som säljs.
Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.