Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen, WHO, är processat kött lika cancerframkallande som cigaretter, arsenik och asbest. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Tips! Se våra nyttiga recept med korv.

Rött kött cancerframkallande?

Det skrivs en del om sambandet mellan rött kött, charkprodukter och cancer, framför allt tjocktarmscancer och ändtarmscancer. En av bakgrunderna kan vara WHO:s centrum för cancerforskning (International Acency for Research on Cancer, IARC) rapport där charkprodukter klassas som cancerframkallande och rött kött som troligen cancerframkallande.

Är detta ny kunskap?

– Nej, egentligen inte. Man har länge vetat att rött kött och chark kan orsaka cancer. Men det är först med den här rapporten som WHO slår på stora larmtrumman. Aldrig tidigare har man riskklassat ett helt livsmedel, då har det bara handlat om enskilda ämnen, säger Paula Frösell, dietist på ICA. 

Vad är rött kött?

– Rött kött är kött från nöt, gris, lamm och get och vilt.

Och vad är charkprodukter?

– Chark är produkter gjorda av processat kött, dvs kött där man tillsatt konserveringsmedel eller andra kemikaler och behandlat på ett sätt som ska förlänga hållbarheten (t ex rökning) på produkten. Skinka, leverpastej, blodpudding och alla slags korvar är exempel på chark, förklarar Paula.

Vad är det med charkprodukter som är så farligt?

– Man vet med säkerhet att det finns en koppling mellan intag av charkprodukter och tjock- och ändtarmscancer. Forskning pågår febrilt för att förstå orsakerna som i dagsläget inte är helt bestämda. Troligen är det flera faktorer som samverkar. Kemikalierna som tillsätts under framtagningen tror man är en bidragande faktor men också hemjärn, den typ av järn som finns i kött, säger Paula.

Varför alla dessa tillsatser?
Att sätta tänderna i en sur korv är väl inte hela världen …

– Det handlar inte främst om att bevara den goda smaken, utan om att produkten ska vara säker. Framför allt vill man eliminera risken för botulism, en potentiellt livshotande sjukdom som orsakas av ett bakterieproducerat gift, fortsätter Paula.

Om man gillar chark, är det bye-bye till salami och paté för alltid?

– Nej, säger Paula. Livet ska njutas och gillar du exempelvis salami så tycker jag att du ska unna dig en bit då och då. ICAs filosofi är att du kan äta allt, men inte alltid, och vi ställer oss bakom Livsmedelsverkets rekommendation som är max 500 gram rött kött och chark i veckan. Och välj gärna KRAV-märkt! Det är en märkning som bland annat innebär att produkten inte innehåller konserveringsmedlet nitrit.

Tips! Läs Livsmedelsverkets råd om rött kött och chark.

Artiklar (1435)

Godare & mörare kött!

Innertemperatur

Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.

Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.