Ordna cocktailparty
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
När andra världskriget märktes av i köket och vardagsvarorna inte längre gick att handla fritt gällde det för husmödrarna att vara påhittiga. Vad sägs om falsk kalvfärs eller kokt kråka till middag?
Under 40-talets ransoneringstider gick godsaker som kött, havregryn, grädde och mjölk inte längre att handla fritt. Istället delades ransoneringskort ut till såväl barn som vuxna, som visade i vilken mängd de fick handla varor.
För att ta vara på den dyrbara maten var husmödrarna tvungna att ta till en hel del kreativa lösningar i köket. Befolkningen uppmanades bland annat att inte diska ur grötkastrullen, utan istället fylla den med vatten så att de gamla resterna blandades med den nya gröten vid nästa kok. Och när fläsk var svårt att få tag på fick man utnyttja andra typer av kött. Vad sägs om rätter med kråka, grävling eller ekorre? Ja, när det kom till matlagning gällde det att ta fram sin mer uppfinningsrika sida!
För att få i sig alla viktiga näringsämnen råddes befolkningen till att äta mer svenska rotfukter, grönsaker, frukter och bär. Många saltade in grönsaker och lade dem i ättiksspad. Potatisen kokades med skalet på, för att ta vara på hela frukten och inte missa viktiga vitaminer. Men den ökade vegetarianismen var troligen ganska motvillig. Många klassiska kötträtter gjordes om till nya versioner med grönsaker, som falsk kalvfärs och sellerischnitzel. Allt för att försöka leva på som vanligt.
Men klarade sig svenskarna verkligen utan kaffe och smör? Nja, för varor som var särskilt svåra att klara sig utan i vardagen togs det fram ersättningar. Bland annat gjordes kaffe på växten cikoria och ICA tog fram en egen utspädningslösning kallad Icafé.
Källor: Kalmar läns museum, Svenska öden och äventyr
Trots råvarubristen hade många svenskar tillgång till vitkål, potatis och morötter, och av dem kunde man lätt trolla fram en mättande soppa som var bra för både plånboken och hälsan.
Hade man potatis över från gårdagens middag var potatisbröd ett bra val för att ta vara på resterna. Det saftiga brödet passade dessutom utmärkt att servera till kålsoppan.
De som hade det lite bättre ställt kunde avnjuta denna rätt med smak av örter som för tankarna till Provence. Trots sitt fransklingande namn är coeur de filét provencale en svensk klassisk rätt, som på 30-talet togs fram av den väl ansedda köksmästaren Julius Karlsson på restaurang Cecil i Stockholm.
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
Varför ska man välja svensk mat och vad är det värsta en lantbrukare kan råka ut för?
Här tipsar vi om olika kombinationer där osten spelar huvudrollen.
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Med våra färdiga menyförslag på recept till buffén och tips kommer du långt i festfixandet.
Satsa på lyxiga snittar som intas på stående fot och fräscha drinkar på minglet.
Fredag och vi tipsar om billiga och supergoda recept.
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!