Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

Gå all in på 1920-talet och bjud på tidstypisk mat från detta levnadsglada årtionde. Fira med en spröd vol-au-vent och avsluta middagen med en klassisk gräddtårta. Bon appétit!
Tips! Allt för 20-talsfesten.

Menyförslag á la 20-tal

 1. Vol-au-vent

  1. Hors-d'œuvre

  Betyg 4.5 av 5.
  19 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  Vol-au-vent kommer från franskan och betyder ”flyg med vinden” vilket är ett passande namn på den luftiga och frasiga smördegsbakelse som blir en elegant inledning på en festlig middag.

  Vol-au-vent
 2. Consommé

  2. Entrée

  Betyg 4.5 av 5.
  8 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Consommé är klar och smakrik lyxigare typ av buljong, gjord på fina råvaror som oxsvans, rotsaker, ägg och färs. En fransk klassiker som även var populär på svenska middagsbjudningar under 1920-talet.

  Consommé
 3. Gös à la Mornay

  3. Plat principal

  Betyg 3.8 av 5.
  19 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  På Nobelmiddagen 1925 serverades gös tillsammans med en klassisk fransk Mornaysås. En ovanligt god kombination som håller måttet än i dag. Smält gruyèreost och äggula ger gratängen en fin, gyllene färg i ugnen.

  Gös à la Mornay
 4. Gräddtårta

  4. Dessert

  Betyg 3.9 av 5.
  53 personer har röstat
  Receptet har 5 kommentarer.

  Finns det något festligare än en riktig gräddtårta? Denna svenska kalasklassiker med färska jordgubbar och äkta vaniljkräm har avnjutits sedan tidigt 1900-tal. Då som nu serveras den naturligtvis tillsammans med en kopp nybryggt kaffe!

  Gräddtårta
Det glada 1920-talet

Tiden mellan första världskriget och börskraschen 1929 kallas ofta för ”det glada 1920-talet”. När kriget äntligen var över ville man lägga den gamla tiden bakom sig. En högkonjuktur och ekonomiska framgångar gjorde det möjligt för framsteg inom områden som litteratur, konst och vetenskap. 

Kvinnlig rösträtt
1920-talet var på många sätt en omvälvande tid och kvinnorna började ta allt mer plats i samhället. 1919 klubbades beslutet om kvinnlig rösträtt igenom och vid valet 1921 kunde kvinnorna rösta för första gången. 

Mode
Det nya, modiga kvinnliga klädmodet karaktäriserades av låg midja och raka linjer. Håret klipptes i en käkbenskort bobfrisyr, och till fest hade man ofta fjäderprydda hårdekorationer och långa halsband. 

Motboken – dåtidens Systembolag
Genom motbokssystemet tog staten kontroll över all alkoholförsäljning. Ransonen bestämdes beroende på inkomst, kön och förmögenhet och det var sällsynt att unga, ogifta män, arbetslösa eller kvinnor tilldelades motbok. Motbokssytemet avskaffades inte förrän 1955, och gav då plats åt dagens Systembolag.

Artiklar (1466)

Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.

Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!

Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.