Blodpudding
Har man en gång smakat på hemlagad blodpudding är det svårt att gå tillbaka till den vanliga snabbvarianten. Med härliga smaker av äpple, rimmat fläsk och nejlika blir denna husmansklassiker en riktig nostalgitripp till 1950-talets svenska kök.
Ingredienser
6 portioner
1 gul lök eller rödlök
1 msk smör (till stekning)
1 syrligt äpple
50 g rimmat sidfläsk
50 g smör
500 g grisblod
3 1/2 dl lättöl mjölk eller buljong
3 1/2 dl grovmalt rågmjöl
2 msk sirap
1/2 krm malen nejlika
1 krm malen kryddpeppar
1 tsk finstött mejram
1/2 msk salt
1 krm peppar
Till servering
rårörda lingon
stekta äppelklyftor
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen (om den används).
Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör. Välj öl, buljong eller laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt (fast) matfett. Välj öl eller buljong.
Gör så här
Tips
Vattenbad: Sätt in en långpanna i ugnen och sätt formen med blodpuddingen i långpannan och häll vatten i pannan.
Har du lagat receptet?
Kommentarer