Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Öländska kroppkakor

Kroppkakor är klassisk svensk husmanskost när den är som bäst! Dessa kroppkakor med rimmat sidfläsk är en smaksensation som är väl värd tiden i köket! Servera kroppkakorna med lingonsylt och skirat smör.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken. Skär fläsket i små tärningar. Fräs lök och fläsk i en stekpanna 3-4 minuter. Tillsätt kryddpepparn och låt svalna.
  2. Riv den råa potatisen fint. Låt rinna av ordentligt i en sil eller i ett durkslag. Lägg i en bunke.
  3. Skala och pressa i den kokta potatisen. Blanda i mjölet och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  5. Forma degen till en tjock rulle. Dela rullen i 12 delar (för 4 port). Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med ca 1 msk fläsk- och lökblandning. Nyp ihop och forma till en kroppkaka.
  6. Lägg hälften av kroppkakorna i det kokande vattnet. Låt dem småkoka utan lock 45-60 minuter.
  7. Ta upp med hålslev och tillaga resten.
  8. Till servering: Servera med skirat smör och rårörda lingon.

Tips

Blöt händerna när du fyller och formar kroppkakorna så kladdar de mindre.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 liten gul lök
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 1/2 msk stött kryddpeppar
  • 1 kg rå potatis
  • 300 g kokt potatis
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt + salt till kokvattnet
Till servering
  • skirat smör
  • rårörda lingon
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Just nu är det stor brandrisk på många håll i landet. Kolla vad som gäller hos dig innan du grillar. Mer info från MSB