ÖVER 60 MIN | Medel

Öländska kroppkakor

Kroppkakor är klassisk svensk husmanskost när den är som bäst! Dessa kroppkakor med rimmat sidfläsk är en smaksensation som är väl värd tiden i köket! Servera kroppkakorna med lingonsylt och skirat smör.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen (om du inte använder färdigkokta potatisar).
  2. Skala och finhacka löken. Skär fläsket i små tärningar. Fräs lök och fläsk i en stekpanna 3-4 minuter. Tillsätt kryddpepparn och låt svalna.
  3. Riv den råa potatisen fint. Låt potatisrivet rinna av ordentligt i en sil eller i ett durkslag. Lägg det i en bunke.
  4. Skala och pressa i den kokta potatisen i bunken. Blanda i mjölet och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  5. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  6. Forma degen till en tjock rulle. Dela rullen i 12 delar (för 4 port). Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med ca 1 msk fläsk- och lökblandning. Nyp ihop och forma till en kroppkaka.
  7. Lägg hälften av kroppkakorna i det kokande vattnet. Låt dem småkoka utan lock 45-60 minuter.
  8. Ta upp med hålslev och tillaga resten.
  9. Till servering: Servera med skirat smör och rårörda lingon.

För alla

Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Tips

Blöt händerna när du fyller och formar kroppkakorna så kladdar de mindre.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g kokt potatis
  • 1 liten gul lök
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 1/2 msk stött kryddpeppar
  • 1 kg rå potatis
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt + salt till kokvattnet
Till servering
  • skirat smör
  • rårörda lingon