Öländska kroppkakor
Kroppkakor är klassisk svensk husmanskost när den är som bäst! Dessa kroppkakor med rimmat sidfläsk är en smaksensation som är väl värd tiden i köket! Servera kroppkakorna med rårörda lingon och smör.
Ingredienser
4 portioner
200 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
1 tsk kryddpepparkorn
1 kg fast potatis (rå)
100 g kokt skalad potatis
75 g potatismjöl
1/2 tsk salt + salt till kokvattnet
Till servering
2 dl vispgrädde (ovispad)
50 g smör
rårörda lingon
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3164 KJ / 756 kCal
Fett48 g
Salt2.7 g
Kolhydrater66 g
Protein12 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
För lite salt. Väldigt små kroppkakor om antalet ska stämma. Men gott. 8 portioner räcker till 5
Lollo
2024-10-01Värt att notera är att den råa potatisen ska rivas på den sida på rivjärnet som ser ut som stjärnanis. Så att det blir mycket fint, nästan mosat. Annars kan man bara lägga ner, då blir det inga kroppkakor.
Samuel
2022-11-24Hej Samuel! Vi har sen din kommentar provlagat om och uppdaterat receptet enligt tidigare kommentarer från flera kunder. Vi har därmed tagit bort dessa kommentarer som inte längre är aktuella. Hoppas ni kommer gilla detta nya recept. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-05-22