Recept på husmanskost
Ibland vill man bara stoppa munnen full med kålpudding. så varsågoda!
Att göra egna kroppkakor kräver lite pyssel men är väl värt besväret för det är sååå gott! Vi visar steg för steg hur gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra populäraste recept på allt från klassiska kroppkakor till de med svamp och hasselnötter.
Tips: Här hittar du alla våra recept på husmanskost.
Skär 300 g rimmat fläsk eller bacon i små tärningar. Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs fläsket med löken ca 5 minuter tills det får lite färg, blanda ner 1 tsk mortlad kryddpeppar. Pressa 1 kg kokt mjölig potatis i en bunke. Blanda med 1 ägg, 1 tsk salt och 3 dl vetemjöl.
Arbeta snabbt ihop potatisen, ägget, saltet och mjölet till en deg.
Forma till en 10 cm tjock rulle på en lätt mjölad bänk.
Skär i 12 lika stora skivor.
Lägg en skiva i handen och platta till. Lägg lite fyllning i mitten och vik ihop. Forma till en boll.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner hälften av kroppkakorna och låt sjuda.
Lyft upp kroppkakorna 10 minuter efter att de flutit upp till ytan. Sjud även resterande kroppkakor på samma sätt.
Servera direkt med skirat smör och rårörda lingon, eller låt svalna, halvera och stek i smör innan servering.
Ett härligt recept på klassiska kroppkakor med fläskfyllning. Du gör kakorna av potatis, fläsk, lök, ägg och mjöl. Servera de goda kroppkakorna med skirat smör och saftiga rårörda lingon.
Klassiska kroppkakorEtt snabblagat recept på kroppkakor med fyllning av lax! Du gör kroppkakorna av mandelpotatis, ägg, mjöl, lax, rödlök, ost och stenbitsrom. Smakfulla och oemotståndliga.
Laxiga kroppkakorÖverraska familjen med goda kroppkakor som du gör av kokt potatis. Koka kroppkakesmetsbollar med en salt fyllning av brynt fläsk och lök i vatten och servera sedan de rykande varma och mättande kroppkakorna med smält smör och lingonsylt.
Kroppkakor av kokt potatisKroppkakor är en husmansklassiker – här fyllda med isterband istället för fläsk och serverade med rårörda lingon och brynt smör. Kroppkakorna gör du av pressad potatis, ägg, salt och mjöl och smaksätter med frästa isterband, lök, kryddpeppar och persilja. Stek i smör. Enklare än du kanske tror!
Kroppkakor med isterbandsfyllning och brynt smörSveriges egna dumpling – kroppkakan! Här gör vi den lakto-ovo-vegetarisk och fyller den med svamp och hasselnötter. Dessa ljuvliga kroppkakor smörsteks gyllengula och serveras med rårörda lingon, brynt smör och persilja.
Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötterIbland vill man bara stoppa munnen full med kålpudding. så varsågoda!
Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.
Ta dig tillbaka med vår samling av klassiska recept på svensk husmanskost.
Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Impa på gästerna med en riktig höjdartårta – god är den också!
Hur gör man kåldolmar? Här visar vi steg för steg hur du lyckas med den klassiska husmanskosten!
På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.