Att göra egna kroppkakor kräver lite pyssel men är väl värt besväret för det är sååå gott! Vi visar steg för steg hur gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra populäraste recept på allt från klassiska kroppkakor till de med svamp och hasselnötter.
Tips: Här hittar du alla våra
recept på husmanskost.
Skär 300 g rimmat fläsk eller bacon i små tärningar. Skala och finhacka 1 gul lök. Fräs fläsket med löken ca 5 minuter tills det får lite färg, blanda ner 1 tsk mortlad kryddpeppar. Pressa 1 kg kokt mjölig potatis i en bunke. Blanda med 1 ägg, 1 tsk salt och 3 dl vetemjöl.
Arbeta snabbt ihop potatisen, ägget, saltet och mjölet till en deg.
Forma till en 10 cm tjock rulle på en lätt mjölad bänk.
Skär i 12 lika stora skivor.
Lägg en skiva i handen och platta till. Lägg lite fyllning i mitten och vik ihop. Forma till en boll.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner hälften av kroppkakorna och låt sjuda.
Lyft upp kroppkakorna 10 minuter efter att de flutit upp till ytan. Sjud även resterande kroppkakor på samma sätt.
Servera direkt med skirat smör och rårörda lingon, eller låt svalna, halvera och stek i smör innan servering.