Svenskt griskött är en favorit på grillen. Det är kanske inte så konstigt eftersom det både är mört och saftigt, men mörheten skiljer sig mellan de olika delarna på grisen.
Här hittar du alla våra
grillrecept.
Det finns massor av knep du kan ta till för att lyckas med att tillaga griskött. Glöd, vilken styckdel och mycket annat har inverkan. Här tipsar vi om hur du får till en riktigt mör bit.
Lär dig kontrollera glöden med luftinsläpp och utsläpp.
Välj den del med insprängt fett, till exempel karré, fläsksida eller pluma.
Prova indirekt grillning, vilket innebär att du grillar bredvid glödbädden på låg temperatur. Köttet får en lätt rökt smak och blir väldigt mört.
Använd lock vid längre tillagningstider.
Pluman, även kallad kotlettkappan, sitter ovanpå kotletten närmast karrén. Pluman är en platt, smidig och lättgrillad detalj som gärna kan serveras mediumstekt. Köttet är mört, saftigt och smakrikt.
Sätt två pinnar i varje grillspett så roterar inte bitarna utan följer snällt med när du vänder.
Blötlägg grillspett av trä så fattar de inte eld så lätt. Sätt köttbitarna glest på spetten så blir de klara fortare än om de packas tätt. Grilla grönsaker och kött på varsitt spett – tar olika tid.