Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Grillad porchetta

Är du redo för sommarens grillutmaning? Grillad porchetta kräver sin tid på glöden, men är väl värd besväret. I denna klassiska italienska rätt rullas fläsksida ihop med en smakrik fyllning gjort på salvia, fänkålsfrön, selleri, lök, vitlök, citron och vitt vin.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka sellerin och salvian. Mortla fänkålsfröna grovt, lägg hälften åt sidan till fläsksidan. Lägg lök, vitlök, selleri, salvia, citronskal, salt och peppar i morteln. Mortla till en tjock paste.
  2. Fläsksida: Skär fläsksidan från långsidan nästan igenom och vik ut den som en ”bok”. Bred ut pasten. Rulla ihop till en tät rulle och bind upp med steksnöre. Skär små snitt i svålen. Gnid in rullen med olivolja, flingsalt och resten av de mortlade fänkålsfröerna. Lägg köttet i en ugnsform och häll vinet i formen.
  3. Grilla på indirekt värme under lock i 3–4 timmar. Vänd runt då och då och ös på med vätskan. Fyll på med briketter vartefter, värmen ska hålla cirka 180° C. Köttet är klart när innertemperaturen är ca 75° C. Låt köttet vila minst 20 minuter innan servering.
  4. Stekt kapris: Häll olja i en kastrull. Lägg i kaprisen. Ställ kastrullen på grillen och stek 2–3 minuter. Ta från värmen och lägg ner salvian.
  5. Grillade grönsaker: Grilla sparrisen och tomatkvistarna på direkt värme tills de får fin färg. Krydda med flingsalt.
  6. Klipp bort snöret runt köttet och skiva upp. Ringla stekskyn över köttet och kaprisen över grönsakerna.
  7. Servera gärna med Grillade parmesanbröd och Vit böncrème.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
Fyllning
  • 1 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 selleristjälk
  • 1 kruka salvia
  • 1 msk hela fänkålsfrön
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Fälsksida
  • ca 1 1/2 kg fläsksida med svål
  • steksnöre
  • 2 dl marsalavin (eller vitt vin)
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • mortlade fänkålsfrön
Stekt kapris
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk kapris
  • ca 20 salviablad
Grillade grönsaker
  • 2 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 400 g körsbärstomater på kvist
  • 1 tsk flingsalt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3578 kJ / 855 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer