Grillguide

Så grillar du fisk och skaldjur

Lär dig hur du ska snitta, salta och grilla dina favoritfiskar här! Och så guidar vi till tre märkningar att känna till för den som vill äta fisk med gott samvete.
Här hittar du alla recept på fisk.

Grillguide - fisk och skaldjur

Abborre, lax, hummer, gös  makrill eller rödspätta. Vi guidar dig i hur du på bästa sätt grillar olika sorters fiskar och skaldjur.

  1. 1. Grilla abborre

    Abborren är en insjöfisk som också kan finnas i bräckt vatten vid östersjöns skärgård. Köttet är magert och vitaktigt. En mindre abborre smakar oftast bättre än en större.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snittet och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme.

    Här hittar du alla recept på abborre.

  2. 2. Grilla guldsparid

    Sydeuropéerna grillar ofta guldsparid, eftersom den är vanlig både i Medelhavet och i Atlanten. Fisken har ett medelfast vitt kött som blir mycket gott grillat. Fisken kan också kallas Guldbrax eller Seabream.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snitten och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme.
     

  3. 3. Grilla gös

    Gösen finns i våra största insjöar och kan väga upp till 15 kilo. Köttet är fast och magert.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snitten och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme. Använd gärna ett halster efter det magra köttet gärna faller isär på grillen.

    Här hittar du alla recept på grillad gös.

  4. 4. Grilla havsabborre

    Havsabborre lever i saltvatten och är en av de vanligaste odlade fiskarna runt Medelhavet. Köttet är fast, magert och vitt i färgen.

    Så grillar du: Skär några snitt i fiskens skinn, salta i snitten och buköppningen, grilla hel direkt på gallret eller i ett halster.

     

  5. 5. Grilla hummer

    Hummern är ett kräftdjur med kraftiga klor som lever i saltvatten. Köttet är rödaktigt och fast.

    Så grillar du: Dela hummern i två delar, lägg halvorna med köttet mot gallret eller välj en grillkorg. Grilla på hög värme under några minuter.

    Här hittar du alla recept på hummer.

  6. 6. Grilla lax

    Laxen är en fet fisk med rödaktigt kött, den odlade varienten har ett rödare kött än viltfångad lax. Fettfenan på ryggens bakre del är karaktäristisk för arten.

    Så grillar du: Varianterna på grillen är många – den passar både hel och i delar. Eftersom köttet är fast och håller ihop bra kan du lägga laxkotletterna direkt på grillgallret utan att de faller sönder.

    Här hittar du alla recept på grillad lax.

  7. 7. Grilla makrill

    Makrillen är en havsfisk som i Sverige främst finns på västkusten. Smaken är säregen och kraftig, köttet är fett.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snitten och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme.

    Här hittar du alla recept med makrill.

  8. 8. Grilla rödspätta

    En mager plattfisk som lever längst botten i våra hav. De största exemplaren, som väger över ett kilo, kallas ofta för kungsflundra.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordenligt i snitten och grilla fisken hel på medelvärme.

    Här hittar du alla recept på rödspätta.

  9. 9. Grilla sej

    Sej är en torskfisk med lite mörkare kött än torsken, den är mager och kan grillas både hel och styckad. Sejrygg och sejkotlett är populära delar.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snitten och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme. Sejkotletter grillas i några minuter per sida.

  10. 10. Grilla sik

    Siken hör till laxläktet, men till utseendet påminner den mer om en långsmal sill. I Sverige finns flera olika arter som kan vara svåra att skilja åt. Köttet är fettsnålt och vitt. Välj främst sik som fångats i Östersjön, där halterna av miljögifterna PCB och dioxin är lägre än siken från Vänern och Vättern.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snitten och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme. Använd ett halster eftersom det magra köttet gärna faller isär på grillen.

    Här hittar du alla recept med sik.

  11. 11. Grilla tonfisk

    Tonfisken hör till makrillfiskarna, och är en havsfisk som kan väga upp til 900 kilo. Den svenska tonfisken är betydligt mindre. Köttet är mycket fast, matigt och rödaktigt i tonen, tonfisk lämpar sig mycket väl för både grillning och halstring.

    Så grillar du: Grilla tonfiskfiléerna några minuter per sida, bäst smakar den om du låter kärnan vara röd, grillar du den för länge riskerar köttet att bli torrt.

    Här hittar du alla recept på grillad tonfisk.

  12. 12. Grilla torsk

    Torsken är en havsfisk som lever nära botten, den kan väga upp till 50 kilo, men i svenska vatten är det vanligt att den väger runt 10 kilo. Den har ett vitt, fettsnålt och saftigt kött. Populära delar är torskrygg och torskkotlett.

    Så grillar du: Grilla hel i halster eller folie. Kotletter eller torskrygg bör också grillas i halster eller folie eftersom den annars gärna faller isär på grillen. Om fisken har varit fryst faller den isär lättare, eftersom köttet blir lösare.

    Här hittar du alla recept på grillad torsk.

  13. 13. Grilla öring

    Öringen liknar laxen, men är lite mindre i storlek. Den har liksom laxen en karaktäristisk fettfena på den bakre delen av ryggen, och köttet har vanligtvis en rödaktig färg. De olika sorterna havsöring, bäcköring och insjööring lever i olika typer av vatten.

    Så grillar du: Snitta skinnet, salta ordentligt i snitten och buköppningen, grilla fisken hel på medelvärme.

  14. 14. Våga grilla fisk - fler grilltips!

    Bli en mästare på att grilla fisk med dessa tips och recept. Med ett hett, rent och inoljat galler är du på god väg mot sommarens godaste grillmiddag.

    Våga grilla fisk - tips!

Hållbart för framtiden

Världsnaturfonden, WWF, ger ut en konsumentguide för alla som vill bidra till ett mer hållbart fiske och ansvarsfullt vattenbruk genom att göra medvetna val vid köp av fisk och skaldjur. Guiden uppdateras regelbundet och ges ut i flera länder, anpassad till aktuella fisk- och skaldjurssorter i respektive land. 

Arter som får grönt ljus av WWF är det bästa valet och kommer från rikliga vilda bestånd där fisket sker på ett hållbart sätt eller från odlingar som använder ansvarsfulla metoder. Gult ljus indikerar att det finns en viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna medan arter som får rött ljus kommer från ohållbara fisken eller odlingar som skadar miljön eller de arter som lever där. Ladda ner guiden i sin helhet eller i fickformat här. Den finns även som app på App Store och Google Play. 

Alla MSC-, ASC- och Krav-märkta fiskar och skaldjur får automatiskt grönt ljus i den svenska upplagan av WWFs fiskguide. Vad de står för? Jo, följande:

MSC, Marine Stewardship Council, är en global miljömärkning för att främja hållbart fiske av vilda bestånd.
ASC, Aquaculture Stewardship Council, är en global märkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. Krav ställs bland annat på arbetsförhållanden, ansvarsfullt användande av foderfisk och begränsningar av övergödande näringsämnen. ASC grundades 2010 och än är antalet ASC-märkta produkter i handeln begränsat.
Krav, Kontrollföreningen för ekologisk odling, är ett privat initiativ för ekologisk märkning. 
 

Rött ljus = rödlistning?
Nej, en rödlistad fiskart är inte samma sak som en art med rött ljus i WWFs fiskguide. I den nationella rödlistan som tas fram av Artdatabanken hamnar arter som riskerar att dö ut beroende
på populationsförändringar, medan WWFs ”rött ljus” grundar sig på flera faktorer som kan orsaka negativ miljöpåverkan. Däremot får många rödlistade arter även rött ljus, till exempel ålen.

Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1509)

Havets läckerheter

Festliga rätter med fisk och skaldjur

Anta utmaningen och laga mer mat med fisk och skaldjur i fokus! Kocken Malin Söderström hjälper dig på traven med recept på goda rätter från havet som fish cakes, stekt strömming och havets wallenbergare.

Vi reder ut!

13 myter om grillning.

Det finns många grillexperter där ute så vi tänkte ta tillfället i akt och slå hål på de vanligaste grillmyterna.