Barbeque är en särskild teknik där man grillar en hel köttbit långsamt. Resultatet blir saftigt och gott. Här får du svar på allt du någonsin undrat om barbeque!
Här hittar du alla
grillrecept.
Barbeque är ett sätt att tillaga kött på grillen på låg temperatur under lång tid, under lock. Ofta penslar man köttet med en BBQ-sås på slutet, som innehåller en del socker. Sockret bränns inte tack vare den låga värmen. Barbeque kan förkortas BBQ.
Förutom att det är lite skoj att prova något nytt så ger en riktig barbeque-grillning otroligt saftigt kött med fin grillsmak. Tänk dessutom vilket proffs du kommer känna dig som när du lägger kolen som en orm i grillen (se nedan!).
Barbeque är som ett slags långkok på grillen! Vid en barbeque tillagas köttet med indirekt värme på låg temperatur, och ligger alltså inte direkt ovanför den heta kolen. När man grillar "vanligt" så är temperaturen högre och man flyttar ofta köttet mellan direkt och indirekt värme under tillagningen. Barbeque tar längre tid.
BBQ är också en älskad smak på sås! BBQ-sås smakar fylligt, sött, syrligt och rökigt. Den innehåller salt, socker, tomat, vinäger, vitlök, lök, chili och ofta någon slags röksmak. Pensla BBQ-sås på köttet mot slutet av tillagningen på låg temperatur, annars bränns sockret.
Recept på klassisk BBQ-sås.
Krydda, grilla, pensla. Det finns några knep att ta till för att lyckas med barbeque. Här visar vi i 6 steg hur du går tillväga.
Lägg kolen runt om i grillen som en orm och tänd i ena änden. Det ger låg värme under lång tid.
Gnid in fläskkarré med salt, chiliflakes och svarpeppar.
Lägg köttet på grillen, stoppa in en grilltermometer mitt i köttet, lägg på locket och grilla på indirekt värme i cirka fyra timmar. Fyll på lite kol om det behövs.
Här hittar du rätt innertemperatur.
Pensla med din favorit BBQ-sås på och runt om köttet i slutet mot grillningen.
Recept på BBQ-såser
Låt köttet vila i cirka 10 minuter innan du skär upp det för att behålla köttsaften.
Skiva köttet och lägg det på en bräda, (till exempel skärbrädan) och servera med gurksalsa, sesam BBQ-sås, rostade potatisklyftor och en god krispig sallad.