Hur grillar man?
Klart du kan grilla! Vi hjälper dig och svarar på alla dina frågor.
Ska köttet bara vändas en gång på grillen? Är det nyttigare att grilla än att steka? Blir köttet saftigare av en grillyta? Det finns många grillexperter där ute - här tar vi tillfället i akt och slår hål på de vanligaste grillmyterna.
Hungrig? Inspireras av våra grillrecept.
Japp det blir man! Nära hälften av respondenterna i ICAs årliga Grillrapport som i år just borrat djupare i hur grillande människor mår av att grilla, vad de pratar om runt grillen, vad de helst grillar och mycket annat, uppger att de blir gladare av att grilla än annan matlagning. Allra gladast blir männen. Hela 45% tycker också att grillningen har en positiv inverkan på deras psykiska hälsa. Kanske beror allt detta på att vi ofta grillar när vi är lediga, tillsammans med människor vi tycker om och förstås också för att grillningen i sig skapar fantastiska smaker. Avkoppling, harmoni och glädje är ord som svenskarna förknippar med att grilla.
Grillsmaken påverkas inte nämnvärt av värmekällan. Grillsmaken kommer från köttets fett som droppar ned på grillen, förångas och tränger in i köttet. Köttet tar alltså inte smak av kolen. Om du vill smaksätta maten vid grillningen, lägg fuktiga Hickoryspån i ett perforerat foliepaket på grillen.
Visst bryter frukter som kiwi och papaya ned köttets enzymer, men för att det ska få någon mätbar effekt måste du i så fall marinera med salt flera dagar innan. Tips: köp mört kött!
Stirra dig inte blind på grilltider, se det som generella rekommendationer. Tiderna varierar beroende på typ av kött, dess tjocklek och hur varm grillen är.
Många påstår att du aldrig ska salta köttet innan det grillsa, för då dras all vätska ur. Påståendet stämmer, men bara om du saltar mer än 20 minuter innan tillagning. Salta gärna några minuter innan, det gör inte köttet torrt, utan bara godare. Peppra inte före grillningen, bränt peppar smakar nämligen bittert.
Det där är bara trams. Det är snarare smart att vända många gånger. Då sänks temperaturen på köttet och ena sidan vilar medan den andra grillas. På så sätt får du en vällagad köttbit som inte är bränd på utsidan och rå på insidan.
Det här låter vettigt, i teorin alltså... Det finns inga studier som visar att kött med en stekt hinna håller vätska bättre än en rå köttbit. Grillytan ger köttet bara mycket god smak.
Om du tänt grillen med tändvätska och börjar grilla för tidigt så kan köttet få en konstig smak. Men om du gör på rätt sätt så påverkar det inte − det vill säga, ha tålamod. Använd bara tändvätska för att få fyr på elden. Vänta tills glödbädden är grå innan du börjar grilla, då har tändvätskan brunnit upp och försvunnit för länge sedan.
Läs gärna: Tänd grillen utan tändvätska, så gör du!
Nej, detta stämmer inte. Det finns egentligen inget som tyder på att en gasgrill ryker mer än en kolgrill. Numera finns till och med reglage som styr låga med mera.
Nej - grillgaffeln är egentligen inte det ultimata verktyget när du ska vända köttet. Eftersom gaffeln punkterar stekytan och riskerar att massa härlig köttsaft rinner ut = torrt kött. Självklart gör det inget om du sticker en gång, eller gör plats för en termometer men undvik flera stick.
Det är mycket enklare att få bort fastbrända grillrester från ett galler som redan är varmt. Så se till att ta för vana att skrapa av gallret med en grillborste så snart du grillat klart. Använd ugnshandske så du inte bränner dig!
Nej, om man bara ser till maten som grillas respektive steks så skapas en mörk yta oavsett vilken av de två tillagningsteknikerna man använder. Den så kallade Maillardeffekten, när kolhydrater och protein reagerar i hettan, skapar fantastiska smaker men bildar samtidigt ämnen som kan bidra till cancer. Vill man grilla skonsammare så är exempelvis foliegrillad fisk eller grönsaker bra men också att hellre grilla mer grönt, fisk och fågel än rött kött. Tänk också på att undvika alltför hårdgrillad mat och skär bort sådant som blivit svart.
Ja, både grillningen i sig och det vi lägger på grillen påverkar. För miljön; välj hellre kol än gasol, välj miljömärkt kol och undvik att använda så mycket tändvätska. Grilla hellre vitt kött, fisk och vego än rött kött.
Om man bränner till exempel handen spolar man med svalt vatten, det bör absolut inte vara iskallt. Det svala vattnet kan förhindra att skadan går djupare ner i huden.
Spola inte mer än 15 minuter; det ger inte bättre resultat utan kan i stället öka risken att bli nedkyld.
Är skadan större än ens egen handflata bör man uppsöka sjukvård.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Klart du kan grilla! Vi hjälper dig och svarar på alla dina frågor.
Med dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.
Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
På jakt efter den ultimata grillsmaken? Bli en mästare på att röka på grillen!
Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
Här har vi samlat vad alla grillmästare behöver känna till om nöt och kalv.
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Grillade majskolvar är himmelskt goda! Här är våra bästa tips för grillad färsk majs.