Mattraditioner

Därför äter vi ägg på påsk

Under påskveckan äter vi runt två tusen ton ägg idag och bara under påskaftonskvällen beräknas det gå åt hela sex miljoner ägg i timmen i västvärlden! Hur kommer det sig egentligen att vi äter dessa mängder ägg under påsken?
Tips: stilla suget med våra goda äggrecept!

Varför äter vi ägg under påsken?

Att äta ägg under påsken är en tradition i de flesta länder i västvärlden. I kristendomen är ägget är en symbol för liv och för Jesu uppståndelse på påskdagen. Att påsken blivit den stora ägghelgen beror dels på att det var förbjudet att äta ägg under den fyrtio dagar långa fastan före påsk och dels på att dagarna började bli ljusa igen. Detta var en signal till hönsen att det var dags att börja värpa igen efter vintermörkret. Då man inte ätit ägg under fastan skapades på så sätt ett äggöverskott till påsken och man kunde äta i princip hur många ägg man ville, vilket förstås var en lyx!

Varför målar vi ägg till påsk?

På medeltiden bar folk med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem. Färgningen var ett sätt att markera äggens stora betydelse. Man gav målade ägg som gåva till nära och kära och andra betydande personer.

Senare i historien kom konstgjorda ägg i exempelvis glas och porslin. I dag är det oftast ett pappägg fyllt med godis som vi ger bort, men traditionen att smycka kokta ägg genom att måla dem lever kvar som ett pyssel som passar både stora och små.

Hur mycket ägg äter vi på påsken?

Under påskveckan äts cirka 4 000 ton ägg i Sverige.

Artiklar (1491)

Tips till påsk!

Färga ägg naturligt

Vilka råvaror i ditt kylskåp kan du använda för att färga påskäggen i vackra färger?

4 söta tips

Hjärtformade ägg

Ägg är inte bara urgott − det går också att laga på så många olika sätt!

Tips!

Koka många ägg

Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!

Fyllda favoriter!

Fyllda ägghalvor

Ägghalvor med goda toppings är ett måste till buffébordet!

Goda fyllningar till dina...

Goda djävulsägg

Ingen påskbuffé är komplett utan mumsiga djävulsägg.