Bild laddas
7 steg till ett lyckat ägg

Koka perfekta ägg

Hur kokar man ägg? Buffélabbet har efter hundratals äggkokningar kommit fram till hur du gör för att koka det perfekta ägget. Varje gång! Med Buffémetoden blir de inte bara perfekt kokta utan också lätta att skala.
Missa inte: Mängder av recept med kokta ägg

Utgå ifrån kalla ägg, förvarade i kylskåp


Äggproducenterna rekommenderar att ägg ska förvaras i kylen. Så ta fram dem först när kokvattnet sätts på för att få rätt slutresultat.
Men om kalla ägg läggs i kokande vatten spricker de väl? Nej, äggskalet är inte ett kristallglas, det består av kalciumkarbonat som klarar temperaturskillnaden.
Spricker det beror det troligen på att det redan fanns en spricka i skalet eller att det lades ner oförsiktigt! Av hundratals ägg vi kokade sprack endast de vi stormkokade.

Storleken HAR betydelse


Det kan skilja 20-30 gram mellan ett litet ägg och ett stort ägg. Så för perfekt resultat − ta fram hushållsvågen och koka jämnstora ägg tillsammans.


Vattnet ska sjuda – inte stormkoka


Äggen ska tillagas i sjudande vatten. Lägg dem i kokande vatten och reglera värmen så att det sjuder – alltså att temperaturen är strax under kokning (enstaka bubblor ska komma upp).
Bonus! Vitan blir mindre gummiartad i konsistensen vid sjudning.


Lägg i äggen försiktigt med sked


Om inte så är risken stor att de spricker.


Ta tid för önskad konsistens


Eftersom det skiljer flera minuter i koktid mellan stora och små ägg så har vi gjort ett schema där antalet minuter är anpassade efter storlek för hur mjukt eller hårt du vill ha ditt ägg − här hittar du alla koktider för ägg - löskokt, mjukkokt och hårdkokt!


Kom ihåg att inte stormkoka


Stormkokar vattnet kan äggen studsa runt, och då spricker skalet lätt. Så sänk värmen om det börjar koka.


Kyl genast - då blir det lättare att skala


När du lägger äggen i kallt vatten efter att du tar upp dem avstannar kokningen direkt - äggen blir dessutom lättare att skala. Lägg dem i en bunke med kallt vatten i 2 minuter för att svalna.


  • Hur länge ska man koka ägg?

    289
    32

    Sjud äggen ca 7 min för löskokt ägg, ca 9 min för mjukkokt och ca 11 min för hårdkokt ägg.

    Koka ägg
Hårt, mjukt eller mittemellan?

Koktid på ägg

Här visar vi hur lång koktid det är på ägg - beroende på storlek och hur du vill ha det.
Bild laddas
Glad påsk!

Sötsaker till påsk

Här hittar du både påsktårtor och påskgodis att runda av påskmiddagen med!
Bild laddas
Glad påsk!

Vad sägs om krispig lax, porchetta på lamm, sill och gin fizz till påskbordet?

Det blir en god påsk med örtkryddat lamm, dilldoftande lax och ljuvliga desserter.
Bild laddas
Topplista!

Laga lamm till påsk

Här har vi listat våra lammfavoriter till påsk, vilken blir din?
Bild laddas
Tips till påsk!

Färga ägg naturligt

Vilka råvaror i ditt kylskåp kan du använda för att färga påskäggen i vackra färger?
Bild laddas
Briljera i köket!

Hur pocherar man ägg?

Med några enkla knep kan vem som helst lyckas med den perfekt rinniga gulan, vi visar hur.
Bild laddas
Så här gör du

Så gör du hjärtformade ägg

Här visar vi hur du gör hjärtformade ägghalvor, steg-för-steg.
Bild laddas
Odling för otåliga

6 groddar & 5 skott du kan odla själv

Krispigt, gott och nyttigt. Här lär du dig hur man groddar och odlar skott på nolltid!
Bild laddas
Tips!

Koka många ägg

Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!
Bild laddas

Kanske gillar du också...