Skogspizza
Svamp- och ostpizza med skogens örter som smaksättare. Den hemmagjorda pizzadegen förbereds dagen innan. Kirskål och övriga av Skogspizzans vilda växter kan bytas ut mot mangold, spenat och ruccola. Toppa med chèvrekräm så är din pizza komplett.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2017
Ingredienser
2 portioner
Pizzadeg
1/4 paket färsk jäst (à 50 g)
3 1/2 dl vatten
8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar 480 g) + extra till utbakning
2 tsk salt
2 msk olja
Topping
3 schalottenlökar
500 g skogschampinjoner eller annan svamp
4 dl harsyra, kirskål eller köpt kål och örter
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
300 g getost av chèvretyp
ca 1/2 dl vatten
Gör så här
Receptet är provlagat för 2 stora pizzor men går bra att baka ut till 4 små.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hej Kjell! I receptet Skogspizza (Buffé nr 9/17, sid 26) rekommenderas att toppa pizzan med ”bl a svalört och/eller annan vild ört”. Svalört är en växt som kan ge en brännande känsla i mun och svalg, givetvis bör inga stora mängder ätas. Enligt Giftinformationscentralen finns dock inga allvarligare förgiftningsfall rapporterade i samband med intag av svalört. Givetvis borde vi skrivit att pizzan bör toppas med ”annan vild ätlig ört”. Vi har tagit bort svalörten från receptet här. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2017-09-26Hej Annika Marie! Vill man kan man öka upp mängden jäst till ett halvt paket, och låta den jäsa i rumstemperatur i ca en timme. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2017-09-26Jag undrar om receptförfattaren själv har ätit Svalörten i receptet. Hela den växten är nämligen giftig att förtära. Innehåller protoanemonin som kan ge frätskador på hud och slemhinnor. Innehållsämnen: Eterisk olja, saponiner, vitamin C. I färsk växt det starkt retande ämnet protoanemonin, som vid torkning omvandlas till det mindre verksamma anemonin. Medicinsk verkan: Retning genom ingnidning i huden ger stark rodnad, senare vätskefyllda blåsor. Användning: Utvärtes vid reumatiska besvär. Giftinformationscentralen: Växten innehåller ämnen som har irriterande egenskaper. Symtom: Kan ge sveda i mun och svalg samt magbesvär. Kanske skulle det vara lämpligt att byta den giftiga Svalörten (syra, bitter, frätande) mot ex. löktrav (lök/senap) eller ängssyra (syrlig, innehåller lite oxalsyra så används med måtta).
Kjell
2017-09-24