Lottas kantarellsoppa med knapriga oststänger

32
10
Lottas kantarellsoppa med knapriga oststänger

Slät och gräddig svampsoppa som blir lika god på kantareller som trattkantareller. Servera i små glas eller koppar som aptitretare eller bjud som hel rätt med härligt knapriga oststänger.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2013

Lottas kantarellsoppa med knapriga oststänger

Ingredienser

4 portioner

Soppa

8 dl färska kantareller (à ca 30 g)
2 schalottenlökar
2 msk smör
4 dl vatten
1 1/2 msk konc kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Oststänger

1 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
75 g rumsvarmt smör
100 g smakrik ost (t ex västerbotten)
1 ägg

För alla

Gör glutenfri: Byt oststänger mot glutenfritt brödalternativ.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i fonden. Använd laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i fonden. Byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Ersätt smör med mjölkfritt matfett eller olja och använd mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: Kontrollera innehållet i fonden, uteslut äggpenslingen av stängerna.

Gör så här

Tips

Oststänger som ev blir över går utmärkt att frysa. Bjud till en sallad nästa gång!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

32

Kommentarer

Linnea

2022-11-07

Jättegod! Jag mixade soppan med hälften av kantarallerna, resterande toppade jag med.

Jessica

2022-07-14

Årets första kantareller plockade och de gjorde sig riktigt bra i denna goda soppa. Familjen gav även högsta betyg. Bytte dock ut oststängerna mot nybakad baguette ist.

Victoria

2022-02-14

Oststängerna var riktigt tråkiga, gör dem inte!

Näringsvärde per portion

Energi 3031 KJ / 724 kCal
Fett 62 g
Salt 5.34 g
Kolhydrater 26 g
Protein 15 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden