Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Lottas kantarellsoppa med knapriga oststänger

Slät och gräddig svampsoppa som blir lika god på kantareller som trattkantareller. Servera i små glas eller koppar som aptitretare eller bjud som hel rätt med härligt knapriga oststänger.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Soppa: Rensa och grovhacka svampen. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs svamp och lök i smöret i en gryta eller kastrull tills all vätska har kokat bort.
  4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Låt småkoka under lock ca 30 minuter. Fortsätt med oststängerna.
  5. Oststänger: Arbeta ihop båda mjölsorterna med smöret till en deg. Riv osten och blanda i.
  6. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 15 cm, på lätt mjölat underlag. Skär i längder, ca 2 cm breda, blir ca 12 stycken (för 4 portioner).
  7. Lägg deglängderna på en bakpappersklädd plåt.
  8. Vispa upp ägget. Pensla stängerna. Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter. Gör klart soppan under tiden.
  9. Ta grytan eller kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  10. Tillsätt citronjuice, hälften av persiljan, salt och peppar.
  11. Häll upp soppan och garnera med resten av persiljan. Servera med oststängerna.

För alla

Gör glutenfri: Byt oststänger mot glutenfritt brödalternativ.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i fonden. Använd laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera innehållet i fonden. Byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Ersätt smör med mjölkfritt matfett eller olja och använd mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: Kontrollera innehållet i fonden, uteslut äggpenslingen av stängerna.

Tips

Oststänger som ev blir över går utmärkt att frysa. Bjud till en sallad nästa gång!

Ingredienser

Portioner: 4
Soppa
  • 8 dl färska kantareller (à ca 30 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk smör
  • 4 dl vatten
  • 1 1/2 msk konc kycklingfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
Oststänger
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 100 g smakrik ost (t ex västerbotten)
  • 1 ägg
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3031 kJ / 724 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer