Förvälla kantareller - så gör du!

Svampsäsong

Har du plockat svamp och behöver tips på hur du ska förvälla kantareller? Här får du supersnabba och extremt enkla tips på hur du förvarar svampen. Du kan förvälla kantarellerna innan du fryser in dem, så håller de ända till midsommar.
Tips:Här hittar du alla våra recept med kantareller.

Hur förväller man kantareller?

  1. Rengör kantarellerna och rensa kantarellerna
  2. Väg kantarellerna, så du vet hur många gram du ska förvälla
  3. Lägg kantarellerna i en kastrull utan matfett. Tillsätt 1/2 tsk salt/kg svamp.
  4. Koka på låg värme. Svampen kommer släppa ifrån sig vätska. Koka tills all vätska har försvunnit. Är svampen väldigt torr kan du tillsätta lite vatten i kastrullen.
  5. Låt svampen svalna.
  6. Frys in i portionsförpackningar.

Vad betyder det när man förväller svamp?

När du förväller svamp kokar du bort en del av vätskan i svampen, utan fett eller kryddor, så den håller bättre och tar upp mindre plats till exempel i frysen. All ätbar svamp kan förvällas. 

Varför ska man förvälla kantareller?

Ofta förväller man svamp just för att man sedan ska kunna frysa in den i lagom portionsförpackningar. 

Du måste förvälla kantareller innan du fryser in dem

Förväll alltid dina kantareller innan du fryser in dem, annars kan de bli beska i smaken när du tinar dem. 

Gula kantareller blir godare av att förvällas

Gula kantareller behåller smaken bättre om du förväller dem än om du torkar dem.

Karljohanssvamp kan du frysa in utan att förvälla

Karljohanssvamp kan man förvälla, men den kan också frysas in väl rensad i skivor eller bitar, mellan smörpapper. 

Det godaste du kan laga med kantareller

  • Kantarellpaj

    Kantarellpaj

    Betyg 4.4 av 5.392 personer har röstat
    Receptet har 69 kommentarer

    Denna enkla men lyxiga kantarellpaj är perfekt att bjuda gästerna på! Kantareller och Västerbottensost är en riktigt fin kombination, som här utgör fyllningen ihop med en äggstanning. Servera gärna med en krispig grönsallad.

    Kantarellpaj
  • Krämig kantarellpasta med parmesan

    Krämig kantarellpasta med parmesan

    Betyg 4.6 av 5.72 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer

    Om du vill laga en riktigt krämig och god kantarellpasta med grädde, vitt vin, persilja och riven parmesan har du hittat rätt. Så gott och enkelt att svänga ihop när du haft tur i svampskogen eller butiken.

    Krämig kantarellpasta med parmesan
  • Kantarelltoast

    Kantarelltoast

    Betyg 4.7 av 5.84 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer

    Kantarelltoast är en riktig klassiker och en perfekt måltid eller förrätt med kantareller. Gör en lyxig kantarelltoast på krämig svampröra med kantareller, lite lök och grädde. Stek därefter brödet krispigt och toppa med kantarellröran och toasten är klar att njutas av.

    Kantarelltoast
  • Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller

    Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller

    Betyg 4.5 av 5.176 personer har röstat
    Receptet har 51 kommentarer

    Detta är en mustig högrevsgryta med vackra färger och rika smaker. Kantarellerna och salladslöken passar bra ihop och är fina inslag till den här högrevsgrytan med sidfläsk. Servera din smakfulla köttgryta med ris eller potatis.

    Högrevsgryta med sidfläsk och kantareller
  • Kantarellrisotto

    Kantarellrisotto

    Betyg 4.6 av 5.100 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer

    En krämig kantarellrisotto med vitt vin, kantareller och riven parmesan. Förstärk svampsmaken med svampbuljong. Kantarellrisotton passar utmärkt som tillbehör till bland annat vilträtter, med en sallad eller att bara äta som den är.

    Kantarellrisotto
  • Lottas kantarellsoppa med knapriga oststänger

    Lottas kantarellsoppa med knapriga oststänger

    Betyg 4.4 av 5.44 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer

    Slät och gräddig kantarellsoppa som blir lika god på kantareller eller trattkantareller. Servera i små glas eller koppar som aptitretare, som värmande förrätt eller som huvudrätt med härligt knapriga oststänger med Västerbottensost. Perfekt både för höstmiddag och festmat!

    Lottas kantarellsoppa med knapriga oststänger
  • Skogspizza

    Skogspizza

    Betyg 4.6 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Svamp- och ostpizza med skogens örter som smaksättare. Den hemmagjorda pizzadegen förbereds dagen innan. Kirskål och övriga av Skogspizzans vilda växter kan bytas ut mot mangold, spenat och ruccola. Toppa med chèvrekräm så är din pizza komplett.

    Skogspizza
Viktigt om svamp

Det är just kantareller och Karljohanssvamp som avses i denna artikel medan sådana svampar som är giftiga obehandlade men ätbara förvällda kräver en helt annan typ av förvällning. Vi avråder från giftiga svampar. Är du osäker på vilken sort du plockat så ska du ta det säkra före det osäkra och hellre kasta än äta.

Glöm inte att logga in

Som inloggad på ica.se så kan du:

... och mycket mer! Klicka här för att logga in enkelt med Mobilt BankID eller lösenord.

Artiklar Visar 1334 stycken

Så gör du kantarelltoast!

Skogens guld

När det är kantarellsäsong får man passa på att njuta av kantarelltoast! Här visar vi hur du lyckas med en riktigt härlig krämig toast med kantareller.

Laga höstsoppa med svamp

Höst

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!

Recept på svamppasta

Från champinjon till kantarell

Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!

Den ultimata guiden till svampplockning

Den stora guiden!

Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!

Svamppizza

mmh svaaamp!

Här listar vi på recept på våra godaste svamppizzor i bianco-format, dvs. utan tomatsås.