Gott nytt år!

Lyckas med nyårsmaten

Ska du laga kött, fisk eller vegetariskt till nyår? Oavsett vilket så hjälper vi dig att lyckas med nyårsmenyn och bjuder på recepten och knepen du behöver för en storslagen festmåltid på nyårsafton.
Tips! Sugen på en drink innan eller efter maten? Kolla in bubbeldrinkar!

Tre nyårsmenyer

Vegetarisk mat till nyår

  • Friterad potatiskaka med rom och silverlök

    Friterad potatiskaka med rom och silverlök

    Betyg 5 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Tips!

    • Det är viktigt att potatisskivorna är tunna, använd mandolin för bäst resultat.
    • Lägg gärna potatisskivorna i formen några i taget, det tar lite tid men tunna lager ger en fin och kompakt potatiskaka.
    • Skölj kniven i lite vatten innan du skär upp potatiskakan för finare bitar.
    • Se till att potatiskakan svalnat en aning innan du toppar med crème fraiche, för att undvika att den smälter. Om du vill ha en varm kaka kan du servera tillbehören vid sidan av.
    Friterad potatiskaka med rom och silverlök
  • Öppen lasagne med svamp, kål och beurre blanc

    Öppen lasagne med svamp, kål och beurre blanc

    Betyg 4.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Tips!

    • Koka lasagneplattorna precis innan servering, några i taget så de inte klibbar ihop.
    • När du kokar ihop reduktionen ska löken bli mjuk men inte få färg.
    • Använd gärna en smakrik vinäger, till exempel champagnevinäger.
    • Välj ett gott, torrt vitt vin. Kom ihåg att det inte ska vara ekfatslagrat.

     

    Öppen lasagne med svamp, kål och beurre blanc

Fisk till nyår

  • Pilgrimsmusslor med morotskräm och -sallad

    Pilgrimsmusslor med morotskräm och -sallad

    Betyg 4.4 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Tips!

    • Se till att musslorna är torra innan de steks genom att först låta dem ligga på lite hushållspapper.
    • Stek i omgångar och lägg de stekta musslorna åt sidan i en ugnsform eller på ett fat så att de inte ligger trångt och fortsätter tillagas efter stekning.
    • Lägg ner alla stekta musslor i stekpannan en kort stund innan servering.

     

    Pilgrimsmusslor med morotskräm och -sallad
  • Torskrygg med velouté, musslor och krossade ärtor

    Torskrygg med velouté, musslor och krossade ärtor

    Betyg 4.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Tips!

    • Stek på skinnsidan i en het panna med lite olja och smör.
    • Det går bra att steka en yta på fisken i förväg och laga färdigt fisken i ugnen i 150 °C precis innan servering.
    • Tillaga fisken till en innertemperatur på 56 °C.
    Torskrygg med velouté, musslor och krossade ärtor

Kött till nyår

  • Boveteplättar med kyckling och gurka i sojadressing

    Boveteplättar med kyckling och gurka i sojadressing

    Betyg 3.5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Tips!

    • Genom att låta smeten vila i kyl hinner mjölet svälla och smakerna utvecklas.
    • Vispa upp smeten innan stekning, tillsätt ev mer vatten om smeten tjocknat för mycket.
    • Vänta med att hälla i smeten i plättlaggen tills smöret tystnat.
    Boveteplättar med kyckling och gurka i sojadressing
  • Oxfilé med friterad klyftpotatis och rödvinssky

    Oxfilé med friterad klyftpotatis och rödvinssky

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Tips!

    • Genom att skölja potatisen får du bort stärkelse och klyftpotatisen blir krispig.
    • Klyftpotatisen friteras två gånger för att få den riktigt frasig.
    • Håll koll på oljans temperatur med en termometer.
    • Ta upp köttet och låt det vila 10 minuter innan du skär upp det, så hinner köttsafterna integreras och köttet blöder inte när du skär upp det.
    Oxfilé med friterad klyftpotatis och rödvinssky

Artiklar (4)

Italienska smaker

Prima pinsa

Skippa pizzan och prova smarriga recept med det trendiga italienska brödet pinsa.