Vi listar 15 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja?
Godaste aubergine recepten
Aubergine
Här är de godaste recepten med aubergine, men också hur du tillagar den på bästa sätt.
Kan du inte få nog? Här finns över 100 recept med aubergine.
Aubergine – en mångsidig grönsak
Aubergine är en mångsidig grönsak som används i många kök världen över. Till exempel i baba ganoush som en del av en mellanöstern meze, i den italienska vegetariska favoriten parmigiana di melanzane, i den franska grönsaksröran ratatouille eller i asiatiska wok- och curryrätter. Aubergine kan upplevas som besk om den äts rå, men om den tillagas på rätt sätt, som stekt, grillad eller bakad, så kan den vara det godaste som finns. För att du ska lyckas så guidar vi dig här kring hur den äts, varför aubergine ofta saltas innan tillagning och hur man bör hantera den vid fritering.
Kan man äta skalet på aubergine?
Ja, skalet på en aubergine går att äta och behöver inte skalas bort. På yngre och mindre auberginer är skalet mjukare medan det på äldre och större kan bli segare. Upplevs skalet hårt och segt kan det skalas av helt eller delvis innan tillagning. Skalet på en aubergine innehåller dock nyttiga antioxidanter, så kan det få vara kvar är det att föredra.
Måste man göra något innan man tillagar aubergine?
Innan man tillagar aubergine kan man salta den för att få bort eventuell beska. Saltet hjälper också till att dra ut väska ur aubergine vilket kan vara önskvärt i vissa recept. Det går dock bra att tillaga aubergine direkt utan förberedelser.
Varför ska man salta aubergine?
Man saltar aubergine för att minska beska eller för att dra ur vätska ur. Om du vill dra ur vätska ur aubergine låter du de ligga i 20–30 minuter för att svettas ut innan du torkar av den. Då blir den fastare i konsistensen vid tllagning.
Hur kan man hindra aubergine från att suga åt sig olja?
Om man vill hindra aubergine från att suga åt sig olja kan man förbaka eller förgrilla aubergineskivorna en stund, utan olja. Se också till att steka snabbt på hög värme istället för långsamt på låg värme. Man kan också använda mindre olja i pannan genom att spraya eller pensla pannan med olja. Om auberginen paneras innan stekning eller fritering så suger den också åt sig mindre olja.
14 goda auberginerecept
1. Parmigianalasagne med salsiccia
Parmigianalasagne med salsiccia är som en blandning mellan de två kända italienska rätterna, där stekt aubergine, lasagneplattor och en smakrik tomatsås varvas med mozzarella.
2. Tahiniyoghurt med rostad aubergine och örter
Ställ fram tahiniyoghurt med rostad aubergine och örter som ett smakrikt tillbehör vid middagen. Serveras med färska örter och sötsyrliga granatäppelkärnor.
3. Aubergineschnitzel med grönpepparsås
En lyxig aubergineschnitzel med grönpepparsås är en perfekt rätt till helgen. Bjud på denna schnitzel om du letar efter något lyxigt utan kött. Välj gärna mindre auberginer som är enklare att panera.
4. Grön curry med aubergine och kokosmjölk
Grön curry med aubergine och kokosmjölk är en krämig vardagsmiddag som för smaklökarna till Asien tack vare citrongräs, ingefära och thaibasilika. Servera gärna med jasminris.
5. Fylld aubergine med lammfärs och tomat
Fylld aubergine med lamm är en mustig rätt, inspirerad av Mellanöstern, där skivad aubergine fylls med en härlig ris- och lammfärsblandning. Servera med en het yoghurt smaksatt med harissa.
6. Pasta med aubergine och karamelliserad lök
Pasta med aubergine, karamelliserad lök, spenat och massor med persilja är en snabb vardagspasta med mycket smak. Toppa med parmesan. Pastan är även perfekt för matlådan!
7. Bruschetta med aubergine och kapris
Bruschetta med aubergine och kapris är en smakrik och enkel förrätt eller antipasto, där en salt och syrlig röra steks ihop för att sedan toppa brödskivor med.
8. Zucchini- och auberginelasagne
Ett härligt vegetariskt recept på auberginelasagne med zucchini. Du gör lasagnen av bland annat aubergine, zucchini, vitlök, tomatsås, färskost och riven ost. Lasagnen är smakrik och mättande!
9. Rostad aubergine
Laga detta grundrecept på rostad aubergine och servera som tillbehör eller använd som bas i en rätt, till exempel gryta, soppa eller pastasås. Allt du behöver är aubergine, olivolja och flingsalt. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
Artiklar Visar 1738 stycken
Goda recept med kycklingfärs
Kycklingfärs
Smakrika recept som färssalladen Larb, burgare på kycklingfärs och krämiga dan dan-nudlar.
Allt om aubergine & smarriga recept
God, nyttig & ... underskattad!
Här är några goda anledningar och recept att bredda din repertoar med aubergine.
Sommarmat för många
Sommarmat
Vi har samlat de bästa recepten och tips för att lyckas laga sommarmat till många.
Köttfärssås-bonanza
Favoriträtt!
Vi har samlat våra bästa recept på allas vår favorit – köttfärssåsen.
Goda cheesecakes
Say cheese!
Här har vi har samlat löjligt goda recept på cheesecake med olika smaksättningar.
Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Grönt bröd
Hembakat
Har du provat att baka bröd med grönsaker? Resultatet: saftigt, gott och lite nyttigare.
Bjud in till fest
Bjudmat
Bjud på mat till många som är god, lätt att laga och ännu enklare att servera.