Bär med dig smaken hela året

ICAs färska bär

Färka bär innehåller mängder av vitaminer, mineraler och fibrer. Så toppa gröten, gör en smoothie eller servera en bärig sallad – även under årets lite mörkare månader.

Bild laddas

Bär att njuta av året om

Vi vill slå ett slag för att äta färska bär hela året - inte bara under sommaren. Vi har ett stort utbud för att du ska kunna njuta av färska bär i säsong oavsett tid på året. Här berättar vi mer om våra olika bärsorter från calindajordgubbar till dukeblåbär och så bjuder vi såklart på ett gäng smarriga bärrecept!

Jordgubbar

Dessa hjärtformade, fröbeklädda och rara gubbar. De smakar sött, lagom syrligt och svensk sommar. Men låt dig inte luras av sommarsmaken, färska jordgubbar äts med fördel året om. Förutom den goda smaken är de nämligen fyllda av välgörande vitaminer, folat och fibrer.

Bild laddas

Calinda

Dessa jordgubbar har en intensiv och söt smak som håller sig lika stark genom hela säsongen. Färgen är mörkt röd och bäret är stort och fylligt. Ingen blyg viol alltså. Odlas i Spanien och säsongen varar från december till slutet på maj.

Bild laddas

Bonbon

Namnet Bonbon betyder godis på franska, och vi förstår varför denna jordgubbe fått just det namnet. Den har en hög sötma, ja det är faktiskt en av de sötaste sorterna vi har. Odlas i Spanien och säsongen varar från december till slutet på maj.

Bild laddas

ICAs övriga jordgubbssorter

Malling Centenary, en skinande rubin påminner detta röda, blanka bär från Sverige om. Förutom sitt vackra yttre, smakar den också precis så där gott som en jordgubbe ska.

Rumba, hjärtformad och klarröd, det här svenska bäret ser ut precis så vi tänker oss att en jordgubbe ska . Och så smakar den ljuvligt av sötmogna smultron och honung.

Sonsation, en lite nyare svensk jordgubbe. Den har en spännande orangeröd utsida och en saftig, fast insida. Med mycket söt och god smak.

Malwina, en svensk lite knubbigare gubbe med mörkröd färg som smakar sött men med en frisk syra. Passar perfekt till sylt och saft eller precis som den är.

Sweet Eve, riktigt söt och saftig jordgubbe. Den odlas i Holland och finns i säsong från april till oktober.

Viva, smarriga djupt röd jordgubbe med  ljuvlig smak som håller i sig hela säsongen. Viva odlas i Holland och har en något kortare säsong, från mars till juli. 

Fluffiga pannkakor med jordgubbar
12
0
Dessa fluffiga pannkakor är luftiga, söta och höga. De bakas i portionsformar och serveras med söta färska jordgubbar och den friska smaken av lime lyfter denna lilla anrättning till ännu högre höjder. Perfekt som brunch.
Gå till recept
Jordgubbsallad med avokado och fetaost
9
0
Jordgubbsallad med avokado och fetaost är en matig sallad med smak av både sälta, sötma och nötighet. Grynen och avokadon gör den mättande, de färska jordgubbarna tillför en härlig fräschör. Ät salladen till lunch, middag eller som ett gott tillbehör.
Gå till recept
Blåbär

Blåbär är ett härligt bär som smakar gott och gör gott. De smakar sött och lite krispigt. Och så är de fyllda av fibrer, vitaminer och mineraler. Så du gör helt rätt i att unna dig ett bär, eller tre.

Bild laddas

ICAs blåbärssorter

Duke, ett stort och maffigt bär med söt och mild smak som passar lika bra att äta som den är eller som ingrediens, till exempel i en paj. Som tur är går den att äta nästan året om. Den odlas i Polen, Holland, Chile och hemma i Sverige.

Star, detta blåbär är faktiskt en prisvinnande sort. Och det förstår vi, det har en vacker färg och ljuvlig sötma. Texturen är både krispig och saftig. Finns att njuta nästan hela året och odlas i Chile, Portugal och Spanien.

Biloxi, ett extra krispigt litet bär i ljuvlig balans mellan syra och sötma. Biloxi har djupt blå färg och odlas i Peru. Njut av detta bär mellan september och december.

Ventura, tar för sig både när det kommer till storlek, färg och smak. Det smakar sött och syrligt. En extra bonus är att vi kan äta detta söta bär nästan hela året. Odlas i Spanien, Marocko, Peru och Chile.

Legacy, en blåbärssort som ger stora, söta och aromatiska bär. Bären  har en ljusblå färg med otrolig smak. Har även en längre säsong än många andra blåbärsssorter. 

Birigitta, ger stora bär med ljusblå färg. Bären är fasta vilket också gör de ideala för att frysas in. Smaken är mycket söt och god.

Blåbärsscones med lemoncurd
19
0
Färska blåbär och lemon curd inuti en scones, här har vi en ny favorit till frukost, brunch eller afternoon tea. De färska blåbären tillsammans med den krämiga lemon curden gör detta rundstycke saftigt och gott. De blå vallmofröna adderar en härlig crunch.
Gå till recept
Over night rye med blåbär
8
0
Overnight rye med färska blåbär och kardemumma är lika god som den är enkel. Den kräver nästan ingen tillagning och görs med fördel kvällen innan, perfekt för alla morgontrötta eller som ett gott mellanmål. Servera med honung och havremjölk.
Gå till recept
Hallon

Bubbligt, rosarött och sött. Ja, vi pratar vi om hallon. Dessa välsmakande bär har en tydligt söt smak med lagom syrlighet. Och de innehåller massor av gott, till exempel folat, C-vitamin och fibrer. Dess smak gör att den passar till både söta och matiga rätter, eller som ett litet snacks.

Bild laddas

ICAs hallonsorter

Glen Ample, ett av våra vanligaste svenska hallon. Det har en vacker röd färg, härligt fruktkött och mycket god smak.

Vajolet, ett stort och läckert bär. Ger konformade bär med fin röd färg. Och det smakar mycket med sin höga sötma. Ett underbart svenskt hallon!

Sapphire, sammetsliknande, mörkrött hallon med små, små fina frön. Med hög sötma och fin konsistens, smälter detta nästan i munnen. Odlas i Spanien, Portugal, Holland och Marocko. Finns att njuta av hela året.

Diamond Jubilee, ett hallon med lite mindre syra, lagom sötma och klar röd färg. Odlas i Spaniel, Portugal, Holland och Marocko. Och den går att äta året om, det jublar vi för!

Hallonbar
24
9
Denna hallonbar är energirik, perfekt syrlig och härligt söt. Kokosen och de färska hallonen gör den till ett populärt mellanmål som är enkelt att göra själv. Förvara i kylen och ät efter skolan, träningen eller när du blir sugen på något gott.
Gå till recept
Smördegsvåffla med vit choklad och hallon
4
0
Smördegsvåffla med vit choklad och färska hallon, hörde vi ett hurra?! Här har du en härligt söt och frasig våffla fylld med vit choklad, och med syrliga hallon och fluffig limegrädde på toppen.
Gå till recept
Björnbär

Detta stora maffiga och glansigt mörka bär har en ljuvlig sötma med ett uns av syrlighet. Förutom sin goda smak och saftiga fruktkött innehåller de också flera goda ämnen som vi mår bra av. Till exempel vitaminer, fibrer och folat.

Bild laddas

ICAs björnbär

Midnight, om vi får gissa har detta björnbär fått sitt namn efter sin midnattsblå färg. Det här är ett stort, fylligt bär med mycket smak. Tänk dig att du har varit på en lång promenad i skogen och så blir du bjuden på en karamell – så smakar Midnight. Finns under hela året och odlas i Holland, Spanien och Portugal.

Björnbärstoast med brie och spenat
4
0
Tycker du om sött och salt? Och varma mackor? Då ska du prova björnbärstoast med brie och spenat. Den varma brieosten lyfter de saftiga björnbären. Servera med en krispig sallad eller ät den som ett lyxigt mellanmål.
Gå till recept
Vinbär

Söt och sur – det här är ett litet bär med mycket karaktär. De har en god sötma med mycket syrlighet. Och så innehåller de C-vitamin, fibrer och massa andra vitaminer och mineraler.

Bild laddas

ICAs vinbär

Rovada, röd och frisk – så kan man sammanfatta vinbärssorten Rovada. Den ger stora, röda bär med mycket frisk smak. Mest känd är den för sina långa klasar. Mer att njuta av helt enkelt. Den odlas året runt i Holland, och även i Chile under en kort period.

Vinbärsgröt med ingefära och kokos
2
0
Vinbärsgröt med ingefära och kokos gör frukostgröten allt annat än tråkig. De färska röda vinbären ger en frisk syra, ingefäran en fruktig hetta och kokosen bidrar med sin runda sötma. Passar lika bra till frukost som till kvällsmat.
Gå till recept